Korkeasaareen pelastettu Topias-norppa on hoitajien mukaan utelias ja ruokaorientoitunut – "Melko rauhallinen pötkylä"

Saimaannorppa Topias hoidettiin kuntoon Korkeasaaressa, mutta palautus Saimaalle ei onnistunut – näin Korkeasaaressa iloitaan uudesta asukkaasta 7:09

Korkeasaaren villieläinsairaalassa kuntoutunut nuori saimaannorppa Topias on päässyt omaan, suureen altaaseen uimaan. Sairaana ja laihana eläintarhaan tuotu norppa polskutteli uteliaana ja virkeänä toimittajien edessä.

Topias siirrettiin eilen väliakisesti saukkoaltaaseen odottelemaan uuden hyljealtaan valmistumista. Saimaannorppa tuotiin Saimaalta Korkeasaareen viime kesänä. Se oli sairas ja laihassa kunnossa. Tänään, puoli vuotta myöhemmin, norppa voi hyvin ja ruoka maistuu. Eläintenhoitaja Laura Pulli antoi norpalle kaloja tänään, kun toimittajat pääsivät katsomaan norppaa tiedotustilaisuudessa.

– Se on utelias, melko rauhallinen pötkylä. Se on hyvin ruokaorientoitunut, kuten näkyi, kun sille annettiin silakoita, Pulli sanoo.

– Oletin, että se olisi ujompi, mutta se olikin kuin vanha tekijä yleisön edessä, Pulli sanoi.

– Se on hyvin utelias ja tutki eilen kaikki kolot ja mutkat altaassa. Se oli selvästi tyytyväinen, että pääsi sukeltamaan pitkiä matkoja. 

Topiasta ei palauteta Saimaalle

Topias saa jäädä Korkeasaareen, vaikka se oli alun perin tarkoitus palauttaa Saimaalle.

– On olemassa teoreettinen tautiriski, jos eläintarhassa hoidossa ollut norppa palautetaan Saimaalle, jossa muut norpat ovat olleet vain keskenään.  ELY-keskus totesi, ettei norppaa ole hyvä palauttaa takaisin, Pulli sanoo.

Topias siirrettiin eilen uuteen omaan altaaseensa, jossa se saa käyttöönsä 200 neliön suuruisen makeavetisen altaan ja sata neliötä maapinta-alaa. Hyljeallas valmistuu aikaisintaan loppukesästä.

Varsinais-Suomen ely-keskus on antanut Korkeasaarelle poikkeusluvan pitää Topias-norppa siellä pysyvästi. Myönteisen lupapäätöksen perusteina olivat saimaannorpan suojelun, eläintarhan vierailijoiden opetuksen ja lajin tutkimuksen edistäminen sekä saimaannorpalle suunnitellun tarhan rakentaminen.

Kesämökkiläinen löysi nuoren norpan viime heinäkuussa

Kesämökkiläinen löysi norpan viime heinäkuussa huonokuntoisena. Norppa on syntynyt viime keväänä. Viime punnituksessa sen paino oli noussut jo 22 kiloon. Se syö Saimaan järvikalaa noin kolme kiloa päivässä.

Jos norpalle ei olisi järjestynyt asianmukaisia tiloja Korkeasaaresta, se olisi jouduttu lopettamaan. 

Saimaannorppakannan kooksi arvioidaan noin 400 yksilöä, kertoo WWF. Kanta on viime vuosina elpynyt hitaasti. Saimaannorppa voi elää jopa 30-vuotiaaksi.

Saimaannorppaa ei esiinny missään muualla kuin Suomessa. Norppia uhkaa ilmastonmuutoksen lisäksi hukkuminen kalanpyydyksiin.

Norpat ovat olleet vaikeuksissa lauhan sään kanssa. Tammikuun jää- ja lumitilanne on surkein koko sen neljän vuosikymmenen seurannan aikana, joka norpasta on tehty. Jos norppa joutuu synnyttämään avojäälle, jopa puolet kuuteista voi kuolla.

Lähde: MTV Uutiset ja STT

Lue myös:

    Uusimmat