Konsulikyydillä ei pääse kotiin – moni suomalainen turvaa liikaa valtioon

Suomalaiset matkustavat vuosittain noin kymmenen miljoonaa kertaa ulkomaille. Se on enemmän kuin koskaan ennen.

Samalla suomalaiset joutuvat myös pulaan entistä useammin.

– Näiden yksittäisten tapausten lukumäärä, mitä sitten ulkomailla hoidetaan ja suomalaisia avustetaan, niin se on selvästi lisääntynyt, viimeisen kymmenen vuoden aikana kaksinkertaistunut, kertoo ulkoasiainministeriön konsuliyksikön päällikkö Teemu Turunen.

Keskimäärin päivittäin kuolee ulkomailla 1,5 suomalaista ja rikoksen uhriksi joutuu päivittäin maailmalla viisi suomalaista. Rikokset ovat etupäässä näpistyksiä tai muita lievempiä rikoksia, mutta toisinaan sattuu vakavampiakin tapauksia.

– Haastavia tapauksia on aina silloin tällöin. On erilaisia tapauksia, voi olla sieppaustapauksia, voi olla rikollisjoukon kynsiin joutumista, hyvin monentyyppisiä tapauksia. Kyllä suomalaisille sattuu ja tapahtuu, Turunen kertoo.

Muista kolme M:ää

Suomalaisten matkustelun yleistyminen on Turusen mielestä ensisijaisesti positiivinen asia. Ulkoministeriöstä muistutetaankin, että huolellinen valmistautuminen matkaan takaa onnistuneen loman. Tänäkin vuonna Helsingin Matkamessuilla mukana oleva ulkoministeriö kampanjoi kolmen M:än puolesta. Ne ovat matkustustiedote, matkustusilmoitus ja matkavakuutus.

Ulkoministeriössä ja suurlähetystöissä seurataan herkeämättä maailman tilannetta ja ulkoministeriön matkustustiedotteita päivitetään sen mukaan. Vaikka matkustustiedotteita pidetään monesti liioiteltuina, Turusen mukaan ne eivät sitä ole.

Myös matkustusilmoitus ulkoministeriöön olisi hyvä tehdä ennen matkaa. Aika moni niin jo tekeekin: viime vuonna matkustusilmoituksia tehtiin yli 30 000 kappaletta, mikä on lähes neljä kertaa enemmän kuin muutama vuosi sitten. Tehdyistä matkustusilmoituksista oli apua esimerkiksi viime syksynä, kun taifuuni Haiyan iski Filippineille.

– Sitä kautta me tiesimme, että noin 60 suomalaista oli näillä alueilla. Ja tarvittaessa meillä oli myös tiedossa se, että he ovat turvassa hotellissa, heidän puhelinnumeronsa, ja sitä kautta me saimme heihin nopeammin yhteyden, Turunen kertoo.

Valtio ei maksa kotimatkaa

Suomen suurlähetystöt auttavat matkalaisia monessa hädässä, mutta niin sanotut konsulikyydit kotiin ovat Turusen mukaan pelkkä myytti.  Edelleenkin kuitenkin on olemassa suomalaismatkailijoita, jotka kuvittelevat, että valtio kustantaa heidän matkansa kotiin, jos he sairastuvat maailmalla tai joutuvat onnettomuuteen.

– Tämä konsulikyyti ylipäätänsäkin on myytti. Se ei pidä paikkaansa eli valtio ei kustanna suomalaisia ulkomailta kotiin.

Mikäli matkalaisella ei ole matkavakuutusta, lääkärilaskunkin saa maksaa itse. Usein ilman matkavakuutusta matkustavat ovat huolettomia nuoria, joiden äidit päätyvät kuittaamaan laskun.

– Ambulanssilennot, sanotaan vaikka Espanjasta, maksavat 30 000 euroa, viikko Saksassa yksityissairaalassa maksaa 20 000 euroa. Ne ovat suuria summia silloin, jos ei ole matkavakuutusta, Turunen toteaa.

Thaimaassa voi lomailla huoletta

Suosituista lomakohteista ainakin Thaimaassa ja Egyptissä on tällä hetkellä levotonta. Myös Intiassa esiin tulleet joukkoraiskaustapaukset on otettu huomioon ulkoministeriön matkustustiedotteessa.

Levottomuuksista huolimatta näihinkin maihin voi Turusen mukaan matkustaa - mikäli pitää itsensä ajan tasalla tilanteesta. Ulkoministeriön matkustustiedote ja kohdemaan suurlähetystön Facebook-sivut ovat hänen mukaansa siihen hyvä keino.

– Ennen kaikkea kannattaa varautua matkakohteeseen ja ottaa selvää matkakohteesta, minkälaisia erilaisia uhkakuvia siellä on liittyen myös rikollisuuteen. Esimerkiksi meidän Intian suurlähetystön matkustustiedotteessa on mainittu naisiin kohdistuva väkivalta erityisesti.

Thaimaassa on Turusen mukaan tällä hetkellä rauhallista Bangkokia lukuun ottamatta. Pääkaupungissakin pitäisi olla turvallista, kunhan välttää mielenosoituksia ja turhaa liikkumista öiseen aikaan.

Myös Egyptin lomakohteisiin on tällä hetkellä turvallista matkustaa.

– Tällä hetkellä Egyptin matkustustiedotteessa todetaan, että suositellaan välttämään tarpeetonta matkustamista Egyptiin, poislukien lomakohteet ja Kairo. Eli niihin meidän käsityksen mukaan voi tällä hetkellä turvallisesti matkustaa.

Jos perusturvallisuusasiat on otettu huomioon, suurin riski matkustamisessa on Turusen mukaan suomalaisella se, että lomasta ei nauti. 

Lue myös:

    Uusimmat