Mainos

Konkurssiin menneet leluliikkeet ovat tänään viimeistä päivää avoinna – asiakkailla suuri harmitus: "Lapset halusivat tulla tänne vielä hyvästelemään paikan"

1:18
Monelle asiakkaalle konkurssi tuli yllätyksenä ja tutun lelukaupan lopettaminen harmittaa.

Pohjoismaissa toimivat BR- ja Toys 'R' Us -leluliikkeet ovat tänään auki asiakkaille viimeistä päivää. Leluliikkeet omistava tanskalainen Top-Toy-yhtiö ajautui perjantaina konkurssiin. BR-lelukauppoja on Suomessa parikymmentä ja Toys 'R' Us -liikkeitä kahdeksan.

Helsingin Vantaan Jumbossa BR-leluliikkeen edustalla monet asiakkaat olivat silmin nähden harmistuneita leluliikkeiden konkurssista. Moni oli tietoinen liikkeiden lopettamisesta tiedotusvälineiden kautta jo perjantaina. 

Kai Weckström tuli vaimonsa ja 6- ja 8-vuotiaiden lastensa kanssa ihmettelemään tilannetta. Hän oli lukenut konkurssista uutisista.

– Harmittavaahan tämä on, kun lasten kanssa täällä ollaan monesti käyty ja löydetty kuitenkin kivoja ja hyviä leluja. Lapset halusivat tulla tänne vielä hyvästelemään paikan, Weckström sanoo.

Jatkossa perhe kääntyy todennäköisesti markettien puoleen.

– Saako tuolta marketeista sitten ihan yhtä laajalla valikoimalla, se vähän mietityttä tietenkin, Weckström pohtii. 

Weckströmin perhe ostaa harvoin leluja netistä, mutta jatkossa leluja haetaan ehkä myös sieltä.

– Varmasti se nettikaupan suosio on syönyt näiden leluliikkeiden suosiota, joten tämmöiset niin sanot kivijalkakaupat eivät niin pärjää, Weckström arvelee.

On myös kirjoitettu, että liikkeiden suosion vähenemiseen on vaikuttanut lasten leikkitottumusten muuttuminen. Siihen Weckström ei kuitenkaan usko katsoessaan omien lastensa toimintaa.

– Kyllä meidän lapset ainakin leluista edelleen tykkäävät.

6- ja 8-vuotiaat Emil ja Iiris Weckström harmittelevat tutun lelukaupan sulkemista.

– Harmittaa, kun se menee kiinni, kun me melkein joka päivä käytiin täällä, lapset kertovat.

Emil ja Iiris uskovat kuitenkin leluja löytyvän jostakin jatkossakin.

– Ainakin Hulluilta Päiviltä, Iris vastaa. 

Molemmat ovat kuitenkin sitä mieltä, että konkursseista huolimatta he saavat jatkossakin leikkiä leluilla.

Vantaalainen 7-vuotias Siiri oli saapunut äitinsä ja mumminsa kanssa BR-lelukauppaan käyttämään joulupukilta saamansa lahjakortin. Hän tiesi myös, että kauppa on auki viimeistä päivää.

– Ottaa kyllä päähän, että loppuu, mutta toivottavasti tulee jotain uusia lelukauppoja tilalle.

Siiri oli ostanut Toys 'R' Us -lelukaupasta kaksi pehmolelua, värityskirjan ja kyniä. Siirin äiti oli huojentunut siitä, että joululahjaksi saatu lahjakortti oli kaupassa vielä käyttökelpoinen.

– Luin netistä, että joulukuussa ostetut lahjakortit käyvät vielä tänään, hän sanoo.

Lapsensa kanssa Toys 'R' Us -lelukauppaan Vantaalle saapunut Mikko Fagerström kertoo, että lelukauppojen konkurssi tuli täytenä yllätyksenä.

– Luin asiasta netistä viikonlopun aikana ja sitten rupesin tutkimaan sitä vähän tarkemmin ja sain tietää, että jenkeissä samat kaupat ovat menneet aiemmin konkurssiin.

Fagerström saapui lelukauppaan käyttämään jouluna saadut lahjakortit. Hän ei vielä osaa sanoa, mistä perheen 5-vuotiaalle tytölle jatkossa hommataan leluja.

– Varmasti mennään jatkossa K-markettiin, Prismaan tai Stockmannille tai siten nettiin. Toisaalta meillä ostetaan nykyään enemmän käytettyä ja vähemmän ihan uusia leluja, hän lisää.

Jaana Korhonen tuli tyttärensä kanssa ulos Toys 'R' Us -lelukaupasta syli täynnä leluja. Paketeissa oli My Little Ponyä, Disneyn korkokenkiä ja Barbeja. Hän kertoo, että sai tietää lelukauppojen konkurssista vain pari päivää sitten.

Korhoselle tuli kiire käyttää jouluna pukin tuomat lahjakortit.

– Se on ihan kamala juttu kaikille näille työntekijöille, hän sanoo.

– Jatkossa kun Suomessa ei enää montaakaan varsinaista lelukauppaa taida olla, ostan lelut varmasti ihan päivittäistavarakaupoista.

Korhonen kertoo, ettei juurikaan osta leluja netistä, vaan hankkii niitä kirpputoreilta ja Facebook-ryhmistä.

BR- ja Toys 'R' Us -leluliikkeiden myymäläpäälliköt eivät halunneet kommentoida liikkeidensä tilannetta. Leluliikkeissä on mahdollista käyttää liikkeistä joulukuussa ostetut lahjakortit vielä tänään. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja