Konkaritoimittaja Helena Petäistö ei uskonut brexitin toteutuvan, mutta yksi asia käänsi pään – muistaa Boris Johnsonin toimittajana: "Toitotti, että faktat pilaavat hyvän jutun"

Brittien kipeä ero EU:sta 8:08
Video: Toimittaja ja MTV:n Ranskan kirjeenvaihtaja Helena Petäistön haastattelu Huomenta Suomessa.

Kun Britannia äänesti ensimmäisen kerran maan EU-erosta kansanäänestyksessä, konkaritoimittaja ja MTV:n Ranskan kirjeenvaihtaja Helena Petäistö oli vakuuttunut, ettei eroa oikeasti tule koskaan tapahtumaan. Enää hän ei ole yhtä varma.

Britannian oli määrä lähteä Euroopan unionista 31. lokakuuta, mutta pääministeri Boris Johnson joutui pyytämään EU:lta lykkäystä. Se on jo kolmas kerta, kun brexitiä siirretään, ja nyt tilanne on jälleen avoinna. Parlamentti hyväksyi erosopimuksen valmistelun, mutta ennen uutta todennäköistä määräaikaa tammikuun lopussa ehtii vielä tapahtua paljon.

Britannian tie ulos EU:sta on ollut pitkä ja kivinen, ja jotkut ovatkin spekuloineet, ettei eroa ehkä koskaan tapahdu, vaan tilanne pysähtyy niin kutsutuksi ”jäätyneeksi konfliktiksi”.

Konkaritoimittaja Helena Petäistö oli yksi heistä. Hän ei ensimmäisen brexit-kansanäänestyksen jälkeen voinut uskoa, että Britannia todella lähtisi.

– Nyt kauheasti pelkään, kun olen lyönyt jo vaikka kuinka monta samppanjapulloa vetoa, Petäistö sanoo ja naurahtaa.

Petäistön mieli alkoi muuttua, kun Boris Johnson astui pääministeriksi. Johnson on arvaamaton, mutta karismaattinen persoona, jonka Petäistö muistaa toimittajapiireistä.

"Pressibaarin kunkku"

Johnson oli politiikan toimittaja ennen poliittista uraansa. Petäistö oli 90-luvulla ensimmäistä vuottaan Brysselissä kirjeenvaihtajana, kun Johnson puolestaan oli viimeistään.

– Kaikki jotka olimme silloin Brysselissä, varmasti muistamme Boris Johnsonin. Hän oli tällainen "pressibaarin kunkku".

Petäistö kuvailee Johnsonia isokokoiseksi mieheksi, joka tuli kuin puskutraktori baaritiskille paidanreunat housuista pursuillen ja hiukset harottaen. Hän oli hauska ja karismaattinen, mutta kukaan ei olisi uskonut hänestä tulevan Lontoon pormestaria, saati sitten pääministeriä.

Kyseenalainen ammattietiikka

Johnsonin seurasta nautittiin vapaalla, mutta ammatillisesti Johnson ei nauttinut muiden toimittajien suosiota, koska hänen ammattietiikkaansa pidettiin kyseenalaisena.

Johnson oli potkittu ulos brittiläisestä The Times -lehdestä, koska oli jäänyt kiinni sanojen laittamisesta haastateltavan suuhun. Hänet kuitenkin palkattiin The Daily Telegraph -lehteen myöhemmin ja toimi lehden kirjeenvaihtajana myös Brysselissä.

Johnson tunnettiin suurieleisestä journalismista.

– Hän toitotti meille, että faktat pilaavat hyvän jutun, Petäistö kertoo.

Johnson oli pioneeri Britannian EU-kriittisen lehdistössä, jota nykyään on kritisoitu epätasapainoisesta EU-uutisoinnista. Petäistön mukaan Johnson tykkäsi jo silloin kirjoittaa juttuja, joissa EU:ta moitittiin milloin mistäkin. Ei siksi, että hän olisi ollut varsinaisesti kovin kriittinen, vaan se oli Johnsonin mielestä hauskaa.

– Hän aloitti sen, koska se myi, Petäistö sanoo. 

Vaikka Johnson onkin ennalta-arvaamaton, Petäistö ei vielä ole varma, häviääkö vedonlyöntinsä brexitistä.

– Sitä tuskin tietää kukaan. 

Katso toimittaja Helena Petäistön haastattelu Huomenta Suomessa yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat