Räiskähtelevä ja kunnianhimoinen populisti – tällainen on Britannian tuleva pääministeri Boris Johnson: "Kun yhtäkkiä näyttikin siltä, että brexiteerit saattavat voittaa, hän hyppäsi sinne puolelle"

Johdattaako Boris Johnson Britannian irti EU:sta? 16:00

Britannian pääministeriksi on tänään määrä nimittää konservatiivipuolueen johtoon noussut 55-vuotias Boris Johnson, joka ei ainakaan tule jäämään harmaaksi seinäruusuksi pääministerin pestissään.

Entinen Lontoon suurlähettiläs ja Suomen entinen ulkomaankauppaministeri Pertti Salolainen on ollut kerran lounaalla Johnsonin kutsumana.

– Jos silloin olisi kysytty, tuleeko tästä miehestä joskus pääministeri, olisin väittänyt ettei varmasti tule, Salolainen sanoo. 

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on kutsunut Johnsonia Britannian Trumpiksi. Salolaisen mukaan se antaa hyvin kuvan siitä, minkälainen henkilö on kyseessä.

– Hän on hyvin räiskähtelevä, ja kuten on käynyt ilmi, myös hyvin herkkä vaihtamaan kantaansa. Jos se näyttää siltä, että jokin toinen homma vetää paremmin, hän hyppää siihen rekeen.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) EU-asioiden johtava asiantuntija Janica Yliharjula muistelee, että kun Johnson pyrki Lontoon pormestariksi, hänestä tuli yhtäkkiä hyvin arvoliberaali, koska Lontoo on hyvin kansainvälinen. Nyt hän edustaa hyvin erilaisia arvoja.

Salolainen muistuttaa, että Johnson oli itseasiassa alunperin Brexitiä vastaan.

– Kun yhtäkkiä näyttikin siltä, että brexiteerit saattavat voittaa, hän hyppäsi sinne puolelle.

Johnson siis miettii, mistä saa valtaa ja huomiota, Yliharjula tiivistää.

Poikkeaa perinteisistä brittipoliitikoista

Yliharjula kuvailee Johnsonia räväkkänä ja positiivisena persoonana.

– Hän on nytkin tämän kampanjan aikana tuonut esille, että brexitissä ei haittaa, vaikka lähdetään ilman sopimusta: kaikki järjestyy ja tarvitsemme vain energiaa.

– Ja tämä vaan vetoaa ihmisiin! Hän on myös hyvin kansanomainen ja [hänellä on] huumoria puheessa. Eli hyvin eri tyyppinen kuin tavallisesti brittipoliitikot, jotka ovat yleensä hyvin muodollisia, Yliharjula kuvailee.

Hän kuitenkin myös liioittelee helposti ja suhtautuu tarkkoihin faktoihin joskus välinpitämättömästi, Yliharjula muistuttaa.

Valinta pääministeriksi yhtä todennäköinen kuin uudelleensyntyminen oliiviksi

Yliharjula ja Salolainen uskovat, että niin konservatiivisessa maassa kuin Britannia myös Johnonsin huolittelematon ulkonäkö vetoaa kansaan.

– Onhan se hapsottava, vaaleatukkainen, viikingin näköinen kaveri erikoisen näköinen ilmestys, Salolainen toteaa.

– Hän on sillä tavoin erottautunut joukosta, paitsi mielipiteidensä, myös ulkonäkönsä vuoksi.

Yliharjula sanoisi Johnsonia julkkispoliitikoksi, jonka tarkkaan mietitty julkisuuskuva uppoaa kansaan. Hän ja Salolainen ovat yhtä mieltä siitä, että Johnson on selkeästi populisti.

Johnson on sanonut neljä vuotta sitten, että hänen valintansa pääministeriksi on yhtä todennäköinen kuin hänen uudelleensyntymisensä oliiviksi. Lausunnostaan huolimatta hänellä on silti ollut erittäin johdonmukainen suunnitelma, jota hän on vuosien varrella noudattanut matkallaan pääministeriksi, Yliharjula kertoo. 

Horjuuko Johnsonin kanta EU:n edessä?

– Nythän kuvitellaan, että kaikki on muuttunut, kun hänet valittiin. Mikään ei ole muuttunut! Ei yksikään asia, paitsi että on uusi pääministeri, Salolainen sanoo.

Britannian EU-ero pitäisi tapahtua lokakuun 31. päivänä. Tällä hetkellä EU:n ja Britannian välinen erosopimus pitäisi saada hyväksytyksi parlamentissa, mutta ero voi tapahtua myös ilman sitä.

– Jos mitään ei tapahdu ennen lokakuun loppua, britit ovat ulkona EU:sta, ilman sopimusta, Yliharjula sanoo. 

Parlamentissa mikään ei ole muuttunut, vaan siellä istuvat samat poliitikot kuin Mayn aikana. Johnson lähtee neuvottelemaan EU:n johtajien kanssa, ja ehkä pyrkii muuttamaan sopimusta. Mutta EU on jo tiukasti ilmoittanut, ettei sopimusta muuteta.

Yksi vaihtoehto on, että EU antaa jälleen lisäaikaa, jos tilanne näyttää mahdottomalta. Eron ilman sopimusta pelätään tarkoittavan kaaosta Britanniassa.

Johnson on kuitenkin sanonut, ettei hyväksy lisäaikaa – ulos lähdetään, kun aika koittaa, oli sopimusta tai ei.

– Silloin hän ajaa suoraan ojaan, Salolainen sanoo.

Hänen mukaansa Johnson tai kukaan muukaan ei tiedä, mitä sopimukseton lähtö tarkoittaisi kauppa- ja sisäpolitiikalle sekä Pohjois-Irlannin rajakiistalle. Esimerkiksi Skotlanti on ilmoittanut, ettei hyväksy sopimuksetonta eroa.

– Johnson muuttaa mieltään, joten muuttaako tässä? Yliharjula pohtii.

Katso Huomenta Suomen keskustelu Boris Johnsonista kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat