Konkariministeri Tuomioja: Kabulin tapahtumat rohkaisevat terroristeja maailmalla uusiin iskuihin

Mitä Kabulin eilisestä kenttäiskusta seuraa? 5:15
Videolla Tuomioja kertoo, millaisia toimia Suomen tulisi Afganistaniin kohdistaa.

Kabulin lentokentän tuhoisat pommi-iskut antavat rohkaisua Isisille ja muille terroristiryhmille, arvioi SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja ja entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja.

– Kabulin itsemurhaiskuista seuraa varmasti se, että tällaiset terrori-iskut muuallakin maailmassa tulevat lisääntymään, hän sanoo MTV Uutiset Livessä.

Tuomioja uskoo, että tapahtumien jälkeen tilanne tulee olemaan hyvin herkkä ja hauras. Hän muistuttaa, että iskun tekijäksi ilmoittautunut terroristijärjestö Isis on Yhdysvaltojen lisäksi myös Afganistanissa vallan ottaneen Talebanin vihollinen.

Vaikka Yhdysvallat on vannonut kostoa hyökkäyksestä, on Tuomiojan mukaan epäselvää, mihin Yhdysvallat tarkalleen iskisi. Terroristeja vastaan toimiminen on pitkäjänteistä ja suunnitelmallista toimintaa, jota tehdään jo nyt aktiivisesti.

Taleban ei puheiden perusteella halua eristäytyä

Tuomiojan mukaan jää nähtäväksi, mitä Afganistanissa tapahtuu seuraavaksi.

Taleban ilmaisee nyt merkittävästi aiempaa valtajaksoaan maltillisempia kantoja, mutta lupausten pitävyys nähdään vasta myöhemmin. Järjestöllä on kuitenkin syynsä säilyttää suhteet muihin maihin.

– Taleban ei halua joutua kansainvälisesti eristetyksi paariaksi, Tuomioja kertoo.

Erityisesti Talebanin intressissä on pitää yllä sellaiset suhteet Yhdysvaltojen kanssa, etteivät avoimet vihollisuudet alkaisi uudelleen. Tämä näkyy Tuomiojan mukaan sen halussa mahdollistaa evakuointitoimet.

Vastaavasti erityisesti Euroopan tavoitteena on välttää tilanne, jossa sadattuhannet tai miljoonat ihmiset hakeutuisivat pakolaisiksi maasta.

Lue myös:

    Uusimmat