Afganistanin kriisi hajottaa perheitä, Erkki Tuomioja ottaa kantaa perheenyhdistämisiin: "Se on meidän kunniavelkakysymys"

8:19
Katso video: Erkki Tuomioja kommentoi Kabulin tulenarkaa tilannetta ja kertoo näkemyksensä perheenyhdistämisestä.

SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomiojan mukaan hallitus tarkastelee perheenyhdistämisen helpottamista.

Erkki Tuomioja (sd) näkee Suomen suhtautuneen Afganistanin kriisiin solidaarisesti. Ulkoasiainvaliokunta oli yksimielinen Kabulin operaatiosta ja se käsiteltiin kiireellisesti.

Samalla Tuomioja muistuttaa, että Afganistanin turvallisuustilanteeseen suhtauduttiin vielä hyvin eri tavalla aiemmin tänä vuonna.

– Meidän on muistettava, että vielä muutama kuukausi sitten Migri halusi palauttaa ihmisiä Afganistaniin. Se onneksi lopetettiin, mutta esimerkiksi täällä laillisesti olevat afgaanit eivät ole saaneet perheitään Suomeen, Tuomioja sanoo.

Tuomiojan mukaan hallitus on nyt valmis katsomaan, miten perheenyhdistämistä olisi mahdollista jatkossa helpottaa.

– On tärkeää hoitaa tämä asia kuntoon. Se on meidän kunniavelkakysymys, Tuomioja sanoo.

Tuomioja kiittää Puolustusvoimia ja ulkoministeriötä Kabulin operaation erinomaisesta hoitamisesta. Suuressa kansainvälisessä operaatiossa kukin maa on huolehtinut omista kansalaisistaan, mutta samalla maat ovat tehneet myös läheistä yhteistyötä.

Tällä hetkellä Tuomioja pitää lisäevakuointeja mahdottomana Kabulin heikentyneen turvallisuustilanteen takia. Kabulin lentokentän läheisyydessä tapahtui kaksi tuhoisaa iskua, joista epäillään äärijärjestö ISIS-K:ta. Iskuissa kuoli ainakin 170 ihmistä, joiden joukossa oli kolmetoista amerikkalaissotilasta.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vannoi kostoa iskusta. Tuomioja kritisoi Bidenin sanavalintaa.

– Kosto on mielestäni huono sana millekään järkevälle politiikalle. Mutta kyse on ollut rikollisesta teosta ja rikolliset on saatava vastuuseen, Tuomioja sanoo.

– Kun Yhdysvallat meni Afganistaniin, Euroopassa ei pidetty Yhdysvaltojen käyttämästä sotaretoriikasta. Se ei kuvaa oikealla tavalla tilannetta ja johtaa herkästi ylilyönteihin. Silti terrorismin kitkemiseksi on sitouduttava vahvaan kansainväliseen yhteistyöhön.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja