MTV:n kirjeenvaihtaja: Kabulin isku oli Yhdysvalloissa monelle ”se pahin painajainen” – nyt huolettaa Talebanin saama lista USA:n ystävistä

Yhdysvallat vannoo kostavansa Kabulin eiliset pommi-iskut, joissa kuoli 13 amerikkalaissotilasta 3:58

Afganistanin Kabulin lentokentällä tapahtuneessa pommi-iskussa kuoli enemmän yhdysvaltalaissotilaita kuin vuosikymmeneen. MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppisen mukaan tapahtunut oli monelle maassa "juuri se pahin painajainen".

Yhdysvaltalaisten järkytys ja suru on johtanut kovaan kritiikkiin ja suuttumukseenkin maan presidentti Joe Bidenia kohtaan. Erityisesti republikaanien keskuudessa vaaditaan jopa tämän eroa ja puhutaan mahdollisuudesta laittaa tämä virkasyytteeseen.

Myös demokraattien keskuudessa järkytys on suuri ja osa on kertonut olevansa suoranaisessa shokissa siitä, miten huonosti evakuointi toteutui.

Mitä Taleban tekee Yhdysvaltojen yhteistyökumppaneille?

Samalla maassa on merkittävää huolta siitä, mitä jatkossa on luvassa. Yhdysvaltalaisjoukot ovat maassa vielä kuun loppuun ja Pentagon on jo varoittanut uusien terroritekojen riskistä.

Samalla yhdysvaltalaisia huolettaa Afganitanin Taleban-hallinnon toimet. Yhdysvallat luovutti Talebanille evakuointilentoja varten listan henkilöitä, jotka pitää päästää lentoasemalle evakuointia varten. Kriittiset äänet kysyvät nyt, mitä Taleban tulee tekemään myöhemmin listalla, jossa on amerikkalaisten lisäksi myös näiden kanssa yhteistyötä tehneiden afganistanilaisten nimiä.

Taleban on tullut aiemmin surullisenkuuluisaksi julmasta toiminnastaan niitä kohtaan, jotka ovat tehneet yhteistyötä vihollisen kanssa.

Tiistaihin asti Afganistaniin jää vain Yhdysvallat. Mistä syistä muut lähtevät aiemmin? 7:55
Näin Maanpuolustuskorkeakoulun johtaja kommentoi Afganistanin tilannetta ja Yhdysvaltojen tulevaa toimintaa.

Lue myös:

    Uusimmat