Yhdysvaltain presidentti Biden varoittaa: Mikäli republikaanit voittavat kongressivaaleissa, se voi tietää loppua Ukrainan tukemiselle

Yhdysvaltojen mukaan iranilainen sotaväki auttaa Venäjää iskuissa 2:06
Yhdysvaltojen mukaan iranilainen sotaväki on auttanut Venäjää iskuissa Ukrainaan

Kongressivaaleihin demokraattien puolesta kampanjoiva presidentti Joe Biden sanoo olevansa huolissaan Yhdysvaltain Ukraina-tuen jatkumisesta, mikäli republikaanit voittavat ensi kuun välivaaleissa. Yhdysvaltain mukaan iranilaista sotaväkeä on ollut auttamassa venäläisiä Ukrainan sodassa.

Harvinainen näky Yhdysvaltain kongressivaalien kampanjoinnissa.

Istuva presidentti Joe Biden esiintyy senaattiin pyrkivän demokraattiehdokkaan John Fettermannin rinnalla Pittsburgissa ja Philadephiassa. Moni ehdokas on ottanut etäisyyttä Bideniin alhaisen kannatuksen vuoksi, mutta Pennsylvanian senaattikisa on yksi tasaväkisimmistä ja kesällä aivohalvauksen saanut Fettermann tarvitsee kaiken avun.

Vastassa on Donald Trumpin ylistämä TV-lääkäri Mehmet Oz, kutsumanimeltään Doctor Oz. 

– Toimiiko tämä mikrofoni, kysyy Biden Pittsburgissa.

Bidenin kampanjamatkaan sisältyi kuitenkin ongelmia. Toimivan mikrofonin lisäksi puuttui ytimekäs viesti.

– Edeltäjäni infrastruktuuriviikon sijasta minä keskityn infrastruktuurivuosikymmeneen.

Philadelphiassa vieraillessaan Biden keskittyi varainkeruuseen. Mikäli demokraattien Fetterman ei voita paikkaa senaatissa, demokraatit menettävät mitä todennäköisemmin koko senaatin enemmistön.

Biden myös varoitti, että mikäli republikaanit ottavat enemmistön kummastakin kamarista, se voi olla loppu Yhdysvaltain anteliaalle Ukrainan tuelle.

– Oletko huolissasi Ukrainan tuesta?

– Olen huolissani, he (republikaanit) ovat sanoneet, että leikkaavat sitä, Biden vastaa toimittajalle pennsylvanilaisessa ravintolassa.

Ravintolasta Biden tilaa voileivän ja jättää Valkoisen talon mukaan 40 dollarin tipin.

Yhdysvaltojen mukaan iranilainen sotaväki on auttanut Venäjää iskuissa

Ukrainan sodasta huolestuttavampaa tekee vielä se, että Yhdysvaltain mukaan sotaan on sekaantunut nyt myös iranilaisia sotakouluttajia.

– Tietojemme mukaan iranilaista armeijan väkeä on ollut Krimin niemimaalla auttamassa Venäjää operaatiossa. Venäjä on saanut tusinoittain iranilaisia lennokkeja ja saavat todennäköisesti lisää tulevaisuudessa, sanoo Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Ned Price lehdistötilaisuudessa.

Venäjä on käyttänyt lennokkeja sodassa siviilejä vastaan. Odotettavissa on ainakin lisää Yhdysvaltain pakotteita Teheranille.

– Olimme huolissamme, että Iran yrittäisi tukea Venäjää näin. Olemme huolissamme, että Venäjä yrittää saada lisää aseapua Iranilta, koska heillä ei ole pakotteiden vuoksi tarpeeksi tulivoimaa. Se voi tarkoittaa mahdollisesti ilmataisteluohjuksia, joita Venäjä käyttäisi todennäköisesti sodassa Ukrainaa vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat