Kirjeenvaihtajan kommentti: CIA:n johtajalta kylmäävä varoitus – Ukrainan kohtalo riippuu yhdestä Trumpia tukevasta republikaanista

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja varoitti torstaina, että ilman lisäapua Ukraina voi hävitä Venäjälle jo tämän vuoden aikana. Edustajainhuoneen puhemies Mike Johnson aikoo tuoda kriittisen noin 60 miljardin dollarin Ukraina-paketin edustajainhuoneen äänestykseen lauantaina, mutta omat uhkaavat savustaa hänet ulos, kirjoittaa MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Republikaanien puhemiehen paikalla on ollut tuulista viime aikoina. Ensin puolueen äärilaita äänesti Kevin McCarthyn ulos tehtävästään lokakuussa ja nyt sama kohtalo uhkaa Johnsonia.

Entistä presidentti Donald Trumpia tukevat äärikonservatiivit vastustavat lisärahan antamista Ukrainalle, sen sijaan he haluavat lisäresursseja Yhdysvaltain ja Meksikon vastaiselle rajalle.

Trumpin pyynnöstä Johnson ei ole tähän mennessä suostunut tuomaan noin 60 miljardin dollarin Ukrainan hätäpaketin äänestystä republikaanienemmistöiseen edustajainhuoneeseen.

Amerikkalaispolitiikkojen riidellessä, Ukrainan taistelutantereelta kuuluu huolestuttavia uutisia. Sotilaat joutuvat säästelemään ammuksia ja Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal varoitti Britannian yleisradio BBC:llä, että mikäli Ukraina häviää Venäjälle, siitä syttyy kolmas maailmansota.

Kestääkö Ukraina ilman Yhdysvaltain tukea? 6:42
Katso video: Asian ytimessä -ohjelmassa pohdittiin, että kestääkö Ukraina ilman Yhdysvaltojen tukea.

Myös CIA:n johtaja William Burns varoitti kongressiedustajia torstaina, että mikäli Ukraina ei saa lisäapua, se voi hävitä taistelutantereella jo tämän vuoden aikana. Burnsin vetoomus on yksi vakavimmista varoituksista korkean tason amerikkalaisviranomaiselta.

Ukrainan asema vaikuttaa Yhdysvaltain kansalliseen turvallisuuteen, mutta se ei nationalistista ja eristäytynyttä ulkopolitiikkaa ajavaa äärilaitaa kiinnosta.

Johnson ja Trump ovat keskustelleet viime kuukausina useita kertoja Ukrainasta ja viimeisimmän Mar-a-Lagon vierailun jälkeen Johnson julkisti tämän hetkisen aikeensa palastella senaatin jo hyväksymä noin 90 miljardin dollarin apupaketti osiin.

Palastelun avulla edustajainhuoneessa voidaan äänestää Ukrainan, Israelin, Gazan ja Taiwanin avuista erikseen. Georgian republikaaniedustaja Marjorie Taylor Greene on Ukraina-suunnitelmasta suivaantunut ja uhannut järjestää äänestyksen Johnsonin savustamiseksi ja saanut tukea Kentuckyn Thomas Massielta.

Republikaaneilla on niin niukka enemmistö alakamarista, ettei Johnson voi menettää montaa ääntä. Hän tarvitseekin demokraattien tukea onnistuakseen. Demokraatit ovat yhtenäisiä Ukrainan tukemisen tärkeydestä, mutta Israelin sotatoimet Gazassa jakavat puoluetta.

Äänestyksen alla mielenkiintoista on se, että Trump muutti hieman äänensävyään Ukrainasta. Sosiaalisen median kanavallaan Truth Socialissa Trump kehotti Eurooppaa tukemaan Ukrainaa enemmän, mutta myönsi, että Ukraina on tärkeä Yhdysvalloille.

Pian näemme, miten äärilaita viestin lukee.

Lue myös:

    Uusimmat