Kommentti: Viikonlopun MM-rallikokeilussa on yksi voittaja ylitse muiden

Thierry Neuville maksimipistepottiin Montessa – Hyundai-tähti hehkutti täydellistä suoritusta 2:30
Thierry Neuvillen kausi sai parhaan mahdollisen alun tammikuussa Monte Carlossa – täysi pistepotti ja MM-sarjan kärkipaikka

Rallin MM-sarjaa viiden osakilpailun jälkeen johtava Hyundain Thierry Neuville on Sardinian MM-rallissa nähtävän kokeilun suurin voittaja, kunhan belgialainen onnistuu pitämään laitteet tiellä, kirjoittaa MTV Urheilun Mikko Hyytiä.

Viikonloppuna Sardiniassa testataan tulevaisuutta silmällä pitäen uudenlaista kisaformaattia. Testierikoiskoe ajetaan poikkeuksellisesti vasta perjantaiaamuna, ja tositoimiin päästään myöhemmin samana päivänä. Perjantai-iltapäivästä sunnuntai-iltapäivään ajetaan kaikkiaan 16 erikoiskoetta ja 266,12 ek-kilometriä. Tavanomainen kilometrimäärä on säännöissäkin mainittu 300–350.

Se, miten kilometrit viikonlopun aikana jakautuvat, suosii lähtökohtaisesti etenkin Neuvillea, jonka epäkiitollinen tehtävä MM-sarjan kärkimiehenä on aurata muille tietä perjantain erikoiskokeilla.

Perjantaina ajetaan nimittäin vain 77,82 ek-kilometriä. Lukema on nyky-MM-sarjassa poikkeuksellisen pieni. Kun vertailuun otetaan vaikkapa hybridiaikakaudella (2022–2024) tähän mennessä ajetut 31 MM-rallia, kyseessä on kahden ja puolen vuoden ajalta kaikkein lyhin perjantaipäivä.

Pelkästään Sardiniassa, missä aura-auton rooli on verrattain armoton, perjantaipäivä on seitsemän viime vuoden aikana (hybridiaikakausi + viimeisen sukupolven WRC-autot) koostunut keskimäärin 124,20 ek-kilometristä.

Näinä kyseisinä päivinä MM-sarjan kärkimies on hävinnyt Sardiniassa rallia perjantain päätteeksi johtaneelle kuljettajalle keskimäärin 0,33 sekuntia kilometrillä. Tulevan perjantain kilometrimäärällä tämä tarkoittaisi Neuvillen kohdalla 25,7 sekunnin tappiota kärjelle, kun Sardinian keskimääräisellä perjantaipituudella eroa kertyisi vastaavalla vauhdilla jo 41,0 sekuntia.

Mikä Neuvillen kannalta yhä vain parempaa, lauantai on Sardiniassa poikkeuksellisen pitkä (149,00 km), eli matkaa perjantain tappioiden kuittaamiseksi ennen lauantai-iltana odottavaa ensimmäistä pistepottia on tavanomaista enemmän.

Ja sitten on vielä se sunnuntai.

Ajettavaa 39,30 kilometriä. Pisteitä tarjolla 12.

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat