MTV jututti Vartiuksen rajalla jonottaneita venäläisiä ja suomalaisia – Kari Kuhmosta: "Ei muuta kuin rajat kiinni, kärsitään"

Kuhmolainen Kari rajajonossa: "Ei tämä hyvä homma ole" 9:11
Kuhmolainen Kari rajajonossa: "Ei tämä hyvä homma ole" – tätä mieltä MTV:n tapaamat venäläiset ovat itärajan tilanteesta

MTV Uutiset tapasi Vartiuksen raja-asemalla Venäjän puolelle matkalla olevia ihmisiä. Itärajan raja-asemien sulkeminen sekä Vartiuksen raja-asemien tapahtumat herättivät kaikenlaisia tunteita. Katso yllä oleva video. 

MTV Uutiset on seurannut Suomen itärajan tilannetta rajan tuntumassa jo noin viikon ajan.

Viime päivät MTV Uutisten toimittaja Raija Kantomaa seurannut rajaliikenteen kehittymistä Vartiuksen raja-asemalla, joka on tällä hetkellä Suomen ja Venäjän välisen rajan eteläisin rajanylityspaikka. Vartiuksen rajanylityspaikalla liikenne on tänään vilkastunut selvästi.

Vartiuksen raja-aseman päällikön Jouko Kinnusen mukaan vaikuttaa siltä, että ihmisiä on tuotu raja-alueelle myös vastentahtoisesti.

Autolla raja-asemalle saapunut Kari Pursiainen kummeksuu tämänhetkistä tilannetta. Suomen itärajalle muodostunut ilmiö, eli ihmisten masinointi rajalle venäläisviranomaistenkin toimesta, on laittanut Pursiaisen mukaan ”homman sekaisin”.

Hän oli sunnuntaina iltapäivällä matkalla Vartiuksen raja-alueen läheisyydessä ja Venäjän puolella sijaitsevaan Kostamuksen kaupunkiin ”toimittamaan asioita”.

– Nyt on vähän semmoista tietoa tuossa, että menisikö raja kiinni ja kolmeen päivään ei pääse – pitää nyt käydä sen verran siellä.

"Ei muuta kuin raja kiinni"

Vartiopäällikkö Kinnunen kertoi sunnuntaina aamupäivällä, että rajapuomien lähelle rakennetaan tilapäisiä esteitä. Materiaalina on käytetty muun muassa piikkilankaa, betonielementtejä ja puutavaraa.

Sunnuntaina Vartiuksen raja-asema jouduttiin sulkemaan liikenteeltä noin kahden ja puolen tunnin ajaksi. Haastatteluhetkellä jo tunnin raja-asemalla omaa rajanylitysvuoroaan odotellut Pursiainen toivoisi, että alueella palattaisiin takaisin ”normaaliin”.

– Minä en hyväksy tätä hommaa ollenkaan. Ei tänne tarvitse tulla ketään, hän toteaa auton avonaisesta ikkunasta MTV Uutisille.

– Jos näitä jatkuu, niin ei muuta kuin raja kiinni. Kärsitään.

Kärsimisellä Pursiainen viittaa hankaluuksiin, joita rajan mahdollinen sulkeminen tietäisi Kainuun alueen ihmisille, kuten työläisille, jotka käyvät töissä rajan molemmin puolin.

Pursiaisen mukaan itärajan tapahtumat ovat aiheuttaneet kuhmolaisissa huolta.

– Kostamuksesta tulee paljon oppilaita Kajaaniin – miten sitten kävisi koulun kanssa? Ei tämä hyvä ole.

Venäläisnainen ymmärtää harmittavan tilanteen

MTV Uutiset tapasi myös Kostamuksen kaupungista kotoisin olevan ja nykyisin Suomessa asuvan Anna Dementevan.

– Äitini asuu Kostamuksessa ja olen menossa hänen luokseen vierailulle. En ole nähnyt häntä kahteen kuukauteen.

– Hänellä oli tässä kuussa synttärit ja olisi kiva nähdä häntä. Minulla on lahjatkin mukana, hän sanoo naurahtaen. 

Dementeva toivoo, ettei raja menisi kokonaan kiinni, mutta samalla hän ymmärtää, että toimenpiteiden taustalla on Suomen turvallisuus.

– Jos raja suljetaan, niin toivottavasti se avataan uudestaan tulevaisuudessa ja kaikki palaa takaisin niin kuin oli ennen koronaa, hän toivoo.

MTV Uutiset tapasi Vartiuksen raja-asemalla toisenkin venäläisen. Mitä mieltä hän on itärajan tilanteesta? Katso jutun alussa olevalta videolta.

Hallitus päätti aiemmin tällä viikolla, että Imatran, Niiralan, Nuijamaan sekä Vaalimaan raja-asemat suljetaan liikenteeltä täysin 18. marraskuuta alkaen.

Toisin sanoen, näiltä rajanylityspaikoilta ei pääse Suomesta Venäjälle tai päinvastoin edes asianmukaisten asiakirjojen kanssa seuraavan kolmen kuukauden aikana.

Tämä on tilanne Vartiuksen raja-asemalla juuri nyt tilapäisen sulun jälkeen – MTV paikalla 16:59
Tämä oli tilanne Vartiuksen raja-asemalla sunnuntaina iltapäivällä noin kello 14 aikaan. 

Lue, miten Vartiuksen raja-asemalla tilanne on muuttunut eilisen aikana: 

Näin lauantaiaamu eteni Vartiuksen raja-asemalla: ”Tilanne on päällä” – katso MTV:n toimittajan raportit 7:24
Näin lauantaiaamu eteni Vartiuksen raja-asemalla: ”Tilanne on päällä” – katso MTV toimittajan raportit

Rajavartiosto kertoo laittomasta maahantulosta itärajalla – MTV paikalla 18:31
Katso videolta Kaakkois-Suomen rajavartiolaitoksen tiedotustilaisuus lauantailta 18. marraskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat