Kommentti: Venäjä toimii kuin pietarilainen katupoika – Suomen on nyt syytä olla tarkkana

Venäjä lisää kiusantekoaan Suomea kohtaan. Nyt itänaapuri yrittää aiheuttaa hämminkiä päästämällä paperittomia turvapaikanhakijoita Suomeen. Putinin Venäjä toimii kuin pietarilainen katupoika eli vehkeilee, varastaa ja kiusaa ellei uhri osaa olla kyllin varuillaan, kirjoittaa MTV uutisten politiikan toimittaja Vesa Kallionpää.

Kaukana ovat ne ajat, kun Suomi ja Venäjä toistelivat mantraa rauhanomaisesta rinnakkaiselosta, yhteistyöstä ja hyvistä naapurisuhteista. Naamiot riisuttiin – kuten presidentti Sauli Niinistö totesi – kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan.

Suomi liittyi Natoon ja Venäjä uhkasi vastatoimilla. Suomessa varauduttiin ”kaikenlaisiin ilkeyksiin”, mutta niitä ei aivan heti tullutkaan.

Pinnan alla kuitenkin tapahtuu kaikenlaista. Venäjä osaa hybridivaikuttamisen ja hämärähommien kikat. Tavoitteena on aiheuttaa hämminkiä, luoda epävarmuutta ja lietsoa pelkoa. Asiaan kuuluu, ettei Venäjää voida osoittaa syypääksi mihinkään.

Ei liene kuitenkaan sattumaa, että Suomen ja Viron välinen kaasuputki sekä tietoliikennekaapeli katkesivat juuri nyt. Syyllinen näyttää olevan venäläisten kanssa tiivistä yhteistyötä tekevän kiinalaisvarustamon laiva.

Jo pitemmän aikaa kriittisen infrastruktuurin liepeillä on nähty epämääräisiä ulkomaalaisia ajoneuvoja, valokuvaajia ja tiedustelijoita. Siksi turvatoimia on jouduttu tehostamaan.

Nyt Venäjä näyttää karvansa

Päästämällä paperittomia turvapaikanhakijoita Suomeen Venäjä näyttää nyt Suomelle keskisormea omalla nimellään. Se ei ole vahinko. Se on silkkaa kiusantekoa.

Putinin Venäjä toimii kuin pietarilainen katupoika eli vehkeilee, varastaa ja kiusaa ellei uhri osaa olla kyllin varuillaan.

Turvapaikanhakijoiden määrät toki ovat vielä suhteellisen pieniä. Elokuusta lähtien Venäjän rajaviranomaiset ovat päästäneet Suomeen satakunta paperitonta turvapaikanhakijaa. Tilanne oli pahempi vuonna 2015, kun polkupyörillä ja autonromuilla liikkuneet turvapaikanhakijat päästettiin yli itärajan Suomeen ja Norjaan.

Tilanne voi kuitenkin nytkin nopeasti kriisiytyä, jos Venäjä niin haluaa. Paperittomia Venäjällä riittää.

Toisaalta Suomi on nyt aikaisempaa paremmin varautunut turvapaikanhakijoiden vihamieliseen hyväksikäyttöön. Presidentti Niinistön vuosien patistelun jälkeen eduskunta vihdoin viime vaalikaudella sai tehtyä tarvittavia muutoksia lainsäädäntöön.

Myös hallitus on hereillä. Sekä pääministeri Petteri Orpo (kok.) että sisäministeri Mari Rantanen (ps.) vahvistivat tänään, että tilannetta itärajalla seurataan ja tarvittaessa aletaan asteittain kiristää vastatoimia.

Rajoituksiin rajalla varaudutaan

Lievin konsti puuttua paperittomien tuloon olisi rajoittaa rajaliikennettä jollain tavalla joko määräajaksi tai toistaiseksi.

Kovempi keino olisi rajanylityspaikkojen sulkeminen. Silloin rajan yli ei kulkisi kukaan. Lain mukaan ylityspaikan saisi kuitenkin sulkea vain, jos se on välttämätöntä vakavan yleiselle turvallisuudelle tai kansanterveydelle aiheutuvan uhan torjumiseksi.

Kaikkein kovin toimi olisi turvapaikanhakijoiden keskittäminen, joka mahdollistaisi jopa itärajan sulkemisen kokonaan turvapaikanhakijoilta. Se vaatisi myös kaikkein painavimmat perusteet.

Ongelmaksi voikin muodostua rajavartiolain tulkinta. Lain kieltopykäliä ei ole vielä käytännössä testattu. Kuinka vakava uhan pitää olla ja kuinka paljon turvapaikanhakijoita täytyy pyrkiä Suomeen, jotta kovimmat pykälät voitaisiin ottaa käyttöön? Tätäkin Venäjä saattaa testata kiusantekonsa ohessa.

Ei huolen häivää – vai onko sittenkin?

Toistaiseksi tilanne itärajalla on suhteellisen rauhallinen. Venäläisiä henkilöautoja ei päästetä rajan yli, mutta hiukan epäloogisesti linja-autot ajelevat rajan yli vähän väliä. Helsingissä venäläisbussit ovat tuttu näky.

Alun perin yksittäiset turvapaikanhakijat ovat kuitenkin viime päiviä lisääntyneet kymmeniksi ja nyt tilannetta seurataan tarkasti.

Vielä tänään pääministeri Orpo vakuutti, ettei suomalaisilla ole syytä huoleen. Hallituksella sen sijaan tuntuu jo hiukan olevan. Se on siinä mielessä kansalaisten kannalta hyvä asia, että viranomaiset valmistautuvat ja tarvittaessa itärajalla voidaan turvautua kovempiin toimiin.

Pietarilaisen katupojan logiikalla konsteja voidaan kuitenkin nopeasti myös vaihtaa, jos uhri pystyy yhden konstin torjumaan. Siksi Suomen onkin syytä pysyä valppaana kaikenlaisten ilkeyksien varalta. Eikä pidä sortua tuijottamaan vain esimerkiksi turvapaikanhakijoita. Samaan aikaan toisaalla voi olla vielä pahempi ilkeys tekeillä.

Lue myös:

    Uusimmat