Mainos

Kommentti: Valtakunnansovittelija on helteessä, mutta onko Rakennusliitto lirissä?

Onko lakkokenraali Matti Harjuniemi oikeasti huolissaan valtakunnansovittelija Minna Helteen ammattitaidosta, kysyy kommentissaan MTV:n politiikan toimittaja Vesa Kallionpää.

Rakennusliiton puheenjohtaja Harjuniemi syyttää työnantajaliiton palvelukseen siirtyvää entistä valtakunnansovittelija Minna Hellettä puolueellisuudesta. Helteen työpaikan vaihto on joidenkin muidenkin mielestä pulmallista.

Mutta onko lakkokenraali Harjuniemi oikeasti huolissaan Helteen ammattitaidosta? Vai käyttääkö hän nyt sovittelijan sättimistä savuverhona sille, että Rakennusliiton neuvottelutaktiikka on johtanut siihen, että raksamiehiltä loppuvat ylihuomenna työt ja palkanmaksu?

Harjuniemi on alkanut epäillä valtakunnansovittelija Minna Helteen moraalia. Harjuniemi syyttää Hellettä puolueellisuudesta, kun hän ei ole suostunut lyömään pöytään niin kutsuttua yleistä palkkalinjaa korkeampaa sovintoesitystä.

Oho! Sovittelija ei luvannut enemmän!

Harjuniemi luo kuvaa salaliitosta, jossa Helteen houkuttelu Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajaksi olisi vaikuttanut rakennusalan sovitteluun. Harjuniemi käyttää todisteena ensimmäistä rakennusalan sovittelutapaamista. Siinä työnantajapuolen neuvottelijat sanoivat olevansa sidottuja yleiseen palkkalinjaan. Rakennusliitto vaati enemmän kuin muut.

– Rakennusteollisuus on sidottu, heillä ei ole lupaa muuhun, toisti sovittelija Helle Harjuniemen muistiinpanojen mukaan. Oho! Sovittelija ei luvannut enemmän! Jokainen työmarkkinatoimija tietää, että tällä palkkakierroksella työnantajat ovat pitäneet tiukkaa linjaa myös sovitteluissa.

Helle tosin ilmoitti jo etukäteen, että sovittelijan kautta on turha yrittää vedättää palkkalinjaa ylöspäin. Joku voi pitää sitä kauneusvirheenä, toinen rehellisyytenä. Ilmoitus ainakin lyhensi jonoa sovittelijan ovella, ja jonottajienkin kohdalla työnantajan tiukka linja on pitänyt. Saa nähdä pitääkö nyt Rakennusteollisuudessa.

Vuorenpeikkojen tanssi

Rakennusliiton neuvottelijat eivät uskoneet, että työnantaja on sidottu yleiseen linjaan. Rakennusliitto aloitti pistelakkojen sarjan. Rakennustyöt häiriintyivät, mutta enemmistö raksamiehistä sai palkkansa.

Työnantaja ei vieläkään halunnut maksaa raksamiehille enemmän kuin muille. Sen sijaan rakennusteollisuus julisti alalle työsulun, joka lopettaa keskiviikkona 9.5. alan työt ja palkanmaksun. Harjuniemen mielestä sekin on sovittelijan syytä.

– Rakennusalalla alkaa vuorenpeikkojen tanssi. Alan on pysäytettävä se itse, julisti peikkotanssin ensiaskeleet hypellyt Harjuniemi.

Samassa yhteydessä hän antoi ymmärtää, että oikeastaan koko hankala tilanne johtuu siitä, että Teknologiateollisuuden väistyvä puheenjohtaja Jorma Turunen oli keväällä houkutellut valtakunnansovittelija Helteen siirtymään Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajaksi.

Moraalinen ongelma

Rakennusliiton salaliittoteoria on johtanut myös siihen, että valtakunnansovittelijan siirtymisestä työnantajaliiton työmarkkinajohtajaksi on tehty suuri moraalinen ongelma.

Arvostelijoiden mielestä se ei ollut ongelma, että Helle siirtyi valtakunnansovittelijaksi palkansaajakeskusjärjestö STTK:n edunvalvontajohtajan paikalta. Sitä ennen Helle toimi johtajana työeläkevakuuttajien TELA:ssa ja edunvalvontajohtajana palkansaajakeskusjärjestö Akavassa. Olipa Helle myös sairaanhoitajien TEHY:n edunvalvontayksikön johtajana kuuluisan hoitajalakon aikaan. Helteellä on siis kokemusta monelta puolen neuvottelupöytää.

Valtakunnansovittelijan tehtävä on kieltämättä hienovarainen: se ei ole mitään peikkotanssia vaan paremminkin balettia, jossa tanssijat edustavat ainakin ahneutta, pelkoa, kohtuutta, malttia ja joskus ehkä järkeäkin. Luottamus on sovittelussa tärkeää, mutta myös bluffi, kasvojenpesu ja työrauha. Olen urallani nähnyt monta sovittelijaa ja kaikilla heillä on ollut omanlaisensa tyyli.

Virkakielto vai urakierto?

Tähän asti valtakunnansovittelija on ollut pääsääntöisesti eläkevirka. Tiuhasti työtä vaihtanut alle viisikymppinen Helle valitsi toisin. Määräaikainen sovittelijan tehtävä olisi ollut katkolla vajaan vuoden päästä. Lähes paavimaisella huutokaupalla tehtävä sovittelijan valinta oli ollut joka tapauksessa edessä.

Helle erosi sovittelijan tehtävästä samana päivänä, kun hänet uusi tehtävänsä varmistui. Jotkut professorit ovat samaa mieltä kuin Harjuniemi, ja katsovat sovittelijan puolueettomuuden vaarantuneen. Itse en oikein jaksa uskoa, että Helle olisi suhtautunut juuri Rakennusliittoon eri tavalla kuin muihin, vaikka häntä samaan aikaan houkuteltiin muihin töihin.

Valtakunnansovittelija Paavo J. Paavola siirtyi aikanaan kesken kauden Kunnallisen työmarkkinalaitoksen johtajaksi (nykyinen Kuntatyönantajat) ja jatkoi vielä sovitteluakin, mutta silloin sitä ei koettu ongelmaksi.

Tunnen työni kautta sekä Helteen että Harjuniemen, ja mielestäni molemmat ovat ammattireiskoja. Mutta juuri tänä keväänä eri hommissa. Se ei mielestäni saisi olla syy virkakieltoon tai uran tyssäämiseen kummallekaan.

Moraali on vinkeä veijari ja sen arviointi joustaa usein veikeällä tavalla. Yleensä niin, että omassa moraalissa ei ole mitään vikaa, mutta muiden moraalista on helppo löytää vakavia säröjä – varsinkin, jos se on omalta kannalta suotuisaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.