Kommentti: Valinta ruton ja koleran välillä – montako edustajaa jumittuu hissiin tai vessaan Soinin aborttiäänestyksen aikana?

Soini kommentoi oikeuskanslerin päätöstä ja sen vaikutuksia 2:36

Ulkoministeri Timo Soini sai oikeuskanslerilta moitteet osallistumisesta abortinvastaiseen tilaisuuteen toukokuussa Kanadassa virkamatkansa yhteydessä.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti piti Soinin toimintaa ongelmallisena, koska Kanadassa saattoi syntyä mielikuva, että Soinin aborttilinja on myös Suomen virallinen linja.

Lainvastaisesti ulkoministeri ei kuitenkaan oikeuskanslerin mukaan toiminut.

Aihe pysyy vielä muutamia päiviä tapetilla ja kuumana, koska Sdp, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp aikovat esittää Soinille henkilökohtaista epäluottamuslausetta.

Äänestys Soinin luottamuksesta on perjantaina iltapäivällä heti istunnon aluksi, kertoo eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen.

Soini saanee eduskunnan tuen

Soini saa todennäköisesti eduskunnan tuen, koska luottamusääniä ropisee myös oppositiosta kristillisdemokraateilta ja perussuomalaisilta.

Monille hallituspuolueen edustajille äänestys taas aiheuttaa tuskaa. Toimiako hallituksen tukena vai äänestääkö omien arvojensa mukaan?

Pääministeri Juha Sipilä antoi eilen tukensa ulkoministerille. Hallitus seisoo Soinin takana, Sipilä vakuutti. Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo joutui puolestaan kiemurtelemaan kuin mato koukussa.

–Kokoomuksen ryhmä ei pidä tavasta, jolla Soini on toiminut. Se on viestitty hyvin voimakkaasti myöskin Soinille, Orpo sanoi Verkkouutisten haastattelussa.

Siinäpä jämäkkä kannanotto puolueelta, joka korostaa tekoja politiikassa. Tilanne on vähintäänkin kiusallinen Orpolle, mutta myös monille kokoomuksen liberaalisiiven poliitikoille, erityisesti naisille.

Voikin kysyä, montako naiskansanedustajaa mahtuu eduskunnan tilataksiin, hissiin tai vessaan jumiin juuri luottamusäänestyksen aikana.

Ja saattaa sinne tunkea myös muutama keskustalainen.

Vanha kikka, kun edessä on vaikea äänestys.

Onko kyseessä omantunnon kysymys?

Soinin tapauksessa voi myös kysyä miten pitkälle puolueet voivat ohjata edustajiensa äänestyskäyttäytymistä.

Katolinen Soini voi vedota henkilökohtaiseen vakaumukseen ja uskonnonvapauteensa, mutta eikö vastavuoroisesti aborttioikeus ole samalla logiikalla omantunnon kysymys, kuten esimerkiksi tasa-arvoinen avioliittolaki oli.

Myös oppositiossa luodaan painetta naisten oikeuksia puolustaviin hallituksen kansanedustajiin erityisesti sosiaalisen median kautta.

Yrityksien tiukka linja

Kiinnostavaa on myös se, että politiikassa arvot ja tulkinnat soveliaasta käytöksestä venyvät kuin tahmainen purukumi verrattuna nykyiseen yrityselämään.

Kansanedustaja voi ajella taksilla mittavilla summilla sairauslomallaan tai juhannusyönä, kikkailla asumisellaan saunassa tai Riihimäelle tai sitten hähmäistää Suomen ulkopoliittista linjaa.

Katumusta tunnetaan, vasta kun hommasta on jääty kiinni.

Omien etuuksien käyttö työtehtävien hoitamisessa asiallisesti näyttää olevan osalle kansankunnan parhaimmistosta jostain syystä erityisen vaikeaa. Samaan aikaan sadat tuhannet työntekijät osaavat tehdä matkalaskunsa ja hoitaa luottokorttilaskunsa ja muut kuittinsa. Mikähän siinä oikein on?

Yritysmaailmassa ovi myös heilahtaa nykyään nopeasti, jos firman arvomaailma, puheet ja teot ovat ristiriidassa. Maineriskeihin ja asiakkaiden menetykseen ei ole varaa. Moni yritys tiedostaa roolinsa yhteiskunnallisena toimijana.

Tämän sai huomata esimerkiksi kaupunginvaltuutettu Riikka Moilanen, joka sai ihmisroskapuheidensa jälkeen potkut Pihlajalinnan toimitusjohtajan paikalta Oulussa.

Keskustan valtuustoryhmässä hän voi jatkaa.  

Lue myös:

    Uusimmat