Mainos

Kommentti: Uudenmaan itsehallintoalueelle olisi yksinkertaisempikin nimi

MTV Uutisten toimittaja Pertti Nyberg pui sote-ratkaisun päätöksiä Helsingin näkökulmasta Kaupunkilainen-blogissaan.

Nybergin mielestä nimihirviö Uudenmaan itsehallintoalue ansaitsisi yksinkertaisemman nimen: Helsinki.

Lue koko bloggaus ohesta:

Mitäpä jos Uudenmaan itsehallintoalue nimetään Helsingiksi

Ei tullut sitten metropolihallintoa eikä pääkaupunkiseudun suurta kuntaliitosta eli Suur-Helsinkiä. Eipä tullut vaikka näistä jonkin aikaa vouhkattiin.

Mutta tuli sentään maakunta tai itsehallintoalue. Pian me kaikki helsinkiläisetkin käymme Uudenmaan terveysasemalla. Melko varmasti yksittäisen terveyskeskuksen nimestä tulee hieman monimutkaisempi kuten vaikkapa Uudenmaan itsehallintoalueen Helsingin kunnan Lauttasaaren terveyskeskus tms.

Mutta koska itsehallintoalue ei hoida vain sosiaali- ja terveysasioita, nykyisiltä kunnilta katoaa monia tehtäviä. Joukkoliikenteestä ja jätteistä on Helsingin seudulla päättäneet jo nyt ylikunnalliset organisaatiot -- tulevaisuudessa nämä HSL ja HSY (entinen YTV) voivat laajeta koko maakunnan kokoisiksi.

Entäpä kaavoitus ja asuminen? Tottakai nekin siirtyvät itsehallintoalueen hoidettaviksi niin jokainen kunta ei kiistele rajojensa sisällä, minne asuntoja rakennetaan.

Perinteisille kunnille, Helsingille esimerkiksi jää muun muassa koulujen ylläpito, vanhusten kotipalvelujen hoitaminen ja nuorison harrastustoiminnan edistäminen. Ehkäpä vanhat kunnat ylläpitävät myös kunnallisia museoita ja yrittävät saada turisteja kaupunkiin. Asia on vielä ns. vaiheessa, joten tehtävälistoja ei vielä oikeasti ole olemassa.

Mutta mennäänpä numeroihin.

Uudenmaan maakunnassa asuu 1,62 miljoonaa ihmistä. Näistä vähemmistö eli 0,63 miljoonaa asuu Helsingin kaupungissa mutta jo selvä enemmistö eli 1,12 miljoonaa pääkaupunkiseudun kolmessa suuressa kunnassa eli Suur-Helsingissä.

Voisiko ajatella, että Uudenmaan maakunta tai itsehallintoalue olisi vastaisuudessa nimeltään Helsingin seudun itsehallintoalue.

Näillä näkymin uuden alueellisen organisaation valtuutetuista yli kaksi kolmasosaa eli lähes 70 prosenttia tulee Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta eli Suur-Helsingistä ja vastaavasti yksin helsinkiläisiä edustajia on selvästi yli kolmasosa.

Voisiko ajattelua viedä vieläkin pitemmälle ja nimittää yksinkertaisuuden vuoksi Uudenmaan itsehallintoaluetta lyhyellä nimellä: Helsinki.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja