Kommentti: Tiedetäänkö HUSin johdossa, millaista sen arki on?

Tiedetäänkö HUSin johdossa, millaista HUSin arki on, kysyy sote-toimittaja Joonas Lepistö.

HUSin toimitusjohtaja Matti Bergendahl on kertonut julkisuuteen YT-uutisten yhteydessä, että potilasturvallisuus ei vaarantuisi HUS-yhtymässä, vaikka työntekijöiden määrä vähenisi. Ja että HUSissa pidetään kiinni siitä, etteivät hoidon turvallisuus ja laatu vaarannu. 

Toisaalta Bergendahl sanoo myös, että mitään ammattiryhmää ei voida kuitenkaan sulkea pois henkilöstövähennyksissä.

Tämä on selvä viesti niin potilaille kuin henkilökunnallekin: säästöistä huolimatta potilasturvallisuus varmistetaan. Pitäisikö nyt siis huokaista helpotuksesta?

Ei.

Sillä samaan aikaan Siltasairaalan teho-osaston lääkärit kertovat julkisuuteen, että he ovat joutuneet todistamaan päinvastaista. 

Lääkäreiden mukaan kaikkia teho-osaston päivystäjien tehtäviä ei enää ehditä hoitaa niiden kiireellisyyttä edellyttävällä tavalla. He myös kertovat, että vaaratilanneilmoitukset ovat lisääntyneet merkittävästi viime vuoteen verrattuna. 

Herääkin kysymys, tiedetäänkö HUSin johdossa, millaista HUSin arki on? 

Nykyisten vaaratilanteiden lisäksi huolta aiheuttaa se, että tehon lääkäreiden mukaan myös tulevien erikoislääkäreiden osaaminen on vaarassa, sillä säästötoimien seurauksena HUS-alueella erikoistuvat lääkärit eivät saa enää Meilahden sairaalassa koulutusta teho-osastolla päivystämiseen. 

Tämän kaiken keskellä HUSin osastonylilääkäri Miikka Korja ilmaisee huolensa näin:

– Nähdäänkö joukkoirtisanoutumisia ja potilasturvallisuuden romahtaminen, ennen kuin henkilöstön lukuisiin ulostuloihin reagoidaan?

Toivoa sopii, että sitä päivää ei nähdä. 

HUSin YT-neuvotteluilla tavoitellaan jopa noin tuhannen henkilötyövuoden vähennystä.

Lue myös:

    Uusimmat