Kommentti: The Weekndiltä ei kuultu Tallinnassa välispiikkejä, mutta se ei haittaa – laulutaito, lapsenomainen innostuneisuus ja hitit riittävät

Maailman suosituimmaksi artistiksikin tituleerattu The Weeknd konsertoi loppuunmyydyllä keikalla 12. elokuuta Tallinnassa. Eikä suotta, sillä superstara otti yleisönsä haltuun iloisella ja velmuilevalla otteella, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Teresia Jokinen. 

Kanadalais-etiopialainen huippuartisti The Weeknd, oikealta nimeltään Abel Tesfaye, saapui lauantaina 12. elokuuta After Hours Til Dawn -maailmankiertueellaan loppuunmyydylle keikalleen Tallinnan Laululavalle. 

Tähden lämmitteli yleisön eteen multi-instrumentalisti ja hip hop -tuottaja Mike Dean sekä rap-artisti ja DJ Kaytranda

Puoli kymmenen maissa illalla The Weeknd astui lavalle aika lailla sillä minuutilla, kun oli sovittukin. Alkupään kappaleet hän veti kromattu maski kasvoillaan, ja ehdin jo mielessäni miettiä, että näinköhän tässä nähdään illan aikana herran kasvoja ollenkaan. Ajatus kävi mielessä, koska onhan häneltä nähty hieman erikoisia tempauksia ennenkin. Miehen kasvot ovat muun muassa maskeerattu plastiikkakirurgian tuotosta muistuttaviksi Save Your Tears -kappaleen tiiseriä varten ja Blinding Lights -hitin musiikkivideolla hän esiintyi tekoverisin kasvoin ja nauroi hillittömästi.

Toisin kävi, ja pian hän riisui maskin pois. Onneksi, sillä sen takaa paljastui hymyilevä, rento ja silmin nähden yleisöstä nauttiva artisti. Tähden innostuneita ilmeitä voisi kuvailla jopa lapsenomaisen velmuileviksi. Tämä toi häntä ikään kuin lähemmäs yleisöään, jota oli saapunut paikalle noin 55 000. Havaintojeni ja sosiaalisen median perusteella suomalaisia tuosta joukosta oli paljon.

Alta voit katsoa tunnelmia Tallinnan Laululavalta. Voit katsoa videon klikkaamalla nuolta.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Yhteenkuuluvuuden tunnetta tähden ja yleisön välillä lisäsivät rannekkeet, jotka jaettiin jokaiselle sisään tullessa. Konsertin alkaessa selvisi, että kapistukset vilkkuivat kappaleiden aikana eri väreissä. Välkkyvä valomeri oli varsin vaikuttava näky Tallinnan illan hämärtyessä. 

Välispiikkejä ei tältä herralta juuri kuule, mutta mitä sitä turhaan juttelemaan, kun vetävät kappaleet ja lavashow puhuvat puolestaan. Lavalle oli rakennettu futuristinen kaupungin siluetti, tuotu japanilaisen taiteilija Hajime Sorayaman suunnittelema krominen robottihahmo sekä nostettu vaijereiden varaan jättimäinen, ilmalla täytetty kuu. Taustatanssijoiden virkaa toimittivat vaaleisiin kaapuihin pukeutuneet hahmot, jotka nähtiin lavalla aika ajoin. Koko show oli erilaisten valojen juhlaa, eikä tulta nähty kuin hyvin satunnaisesti. 

Katso alta tunnelmia Tallinan Laululavalta. Voit selata kuvia ja videoita nuolesta. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Kappaleita kuultiin muiden muassa albumeilta Starboy, After Hours ja Dawn FM. Artisti kikkaili äänellään ja esitteli äänialaansa pitkin nuotein.

Musiikki kantautui Laululavalta kauas, sillä sosiaalisessa mediassa on jaettu videoita, jotka on kuvattu todennäköisesti kerrostalosta kaukana keikkapaikasta: videoilla valot välkkyvät kauas asuinalueille saakka ja biisit raikuvat kilometrien päähän. Silti musiikin volyymi ei paikan päällä missään kohtaa ahdistanut tai tuntunut ylimitoitetulta.

Voit katsoa videot klikkaamalla nuolta.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Yksi asia kuitenkin pisti erityisesti silmään: yleisön ikähaarukka oli varsin laaja. Nuorin näkemäni oli arviolta 3-vuotias. Hän tosin lähti äitinsä kanssa musiikin parista jo ennen konsertin loppua. Paikalle oli saapunut niin lapsiperheitä, pariskuntia kuin kaveriporukoitakin. 

Artistin keikka oli varsin odotettu, sillä hän perui aiemmin koko kiertueensa, jolloin hänen oli määrä saapua Suomeen 9.–10. syyskuuta 2022. Tällä kiertueella tähti jätti Suomen välistä kokonaan. Suomessa The Weeknd esiintyi Helsingin Kaisaniemessä 1. heinäkuuta vuonna 2016. 

Laululavan konsertti loppui noin kello 23.30, eli tasan silloin kuin pitikin. Encorea ei kuultu, mikä sopii The Weekndin konstailemattomaan tyyliin varsin hyvin. 

The Weeknd päättää kiertueensa Euroopan osion 18. elokuuta Wembley Stadiumille Lontooseen. Sen jälkeen hän suuntaa Latinalaiseen Amerikkaan ja jatkaa kiertuettaan vielä Meksikossa, Kolumbiassa, Brasialiassa, Chilessä, Argentinassa ja Perussa. 

Artistin voi nähdä myös HBO-suoratoistopalvelussa julkaistussa sarjassa The Idol

Tähteä on verrattu Michael Jacksoniin ja Princeen, ja hän on tehnyt yhteistyökappaleita muiden muassa Daft PunkinDraken ja Ariana Granden kanssa. Hänen levyjään on tähän mennessä myyty maailmanlaajuisesti yli 75 miljoonaa kappaletta. Lisäksi maaliskuussa 2023 hän rikkoi Spotifyssa kaksi ennätystä: hänellä on eniten kuukausittaisia kuuntelijoita, eli 111 miljoonaa kuuntelijaa, ja hän on myös ensimmäinen artisti, joka on ylittänyt 100 miljoonan kuukausikuuntelijan rajan.

Tiivistetysti The Weekndiä voisi kuvailla varsin jalat maassa -tyyppiseksi tähdeksi, joka on aidosti onnellinen yleisöltä saamastaan energiasta ja saadessaan esittää tuotoksiaan.

Kirjoittaja on MTV Uutisten toimittaja.

Lue myös:

    Uusimmat