Kommentti: Tässä on Suomi-kiekon Dennis Rodman – tulikuuma peluri saatava Jukka Jalosen MM-Leijoniin

Veli-Matti Savinainen pysäyttämätön maalinedustaistoissa - "Aina tietää mihin irtokiekko on tulossa" 1:33
C Moren studiossa hämmästeltiin: Veli-Matti Savinainen pysäyttämätön maalinedustaistoissa – "Tietää aina, mihin irtokiekko on tulossa".

Dennis Rodman teki levypallojen ottamisesta taidetta NBA-liigan korinalustoilla 1980- ja 90-luvuilla. Tapparan Veli-Matti Savinaisessa on paljon samaa kuin korisparkettien pahassa pojassa, kun hän hallitsee maalinedustoja jääkiekon SM-liigassa, kirjoittaa MTV Urheilun Ossi Karvonen. 

"Kun laukaus lähtee, jostain hän aina tietää, mihin se irtokiekko on tulossa. Ja hän osaa myös jättää pakin sinne toiselle puolelle ja pääsee itse kiekkoon."  

Nämä asiantuntija Pekka Saravon sanat Veli-Matti Savinaisesta kesken C Moren finaalilähetyksen torstaina toivat minulle välittömästi mieleen Dennis Rodmanin. 

Juttu jatkuu videon alla. 

Veli-Matti Savinainen sivaltaa Tapparan 3-2-voittomaalin jatkoerässä 0:52
Veli-Matti Savinainen elementissään: Jatkoerämaali HIFK:n verkkoon välieräottelussa – irtokiekosta maalin edestä, kuinkas muutenkaan. 

Rodmanin laji oli koripallo, mutta huippuvuosinaan NBA:n parhaaksi levypallopelaajaksi nousseen ja viheliäisenä puolustajana tunnetun Rodmanin liikkeissä ja suvereniteetissa oli paljon samaa kuin urallaan Liiga-, SHL- ja KHL-kaukaloita kolunneella Savinaisella. 

– Kun kiekko tulee maalille, se on käsittämätöntä, miten hän pystyy ajoittamaan kamppailun niin, että hän pääsee kiekkoon käsiksi, toinen asiantuntija Janne Pesonen suitsutti. 

Pääkuvan videolla Saravon ja Pesosen kehuja Savinaisesta videonäytteen kera. 

Tämän jälkeen Pesonen puhui toistoista, opituista jutuista ja tilanteen lukemisesta. 

Aivan kuten Rodman. 

– Pyysin kavereitani salille myöhään illalla tai oikeastaan aamuyöllä ja käskin heitä heittämään koreja. Käskin heittää tuonne ja tänne. Itse vain odotin ja reagoin. Harjoittelin paljon kulmia ja pallon lentorataa. Opin siis olemaan siellä, minne pallo menee, Rodman taustoitti edustamansa Chicago Bullsin dynastiasta kertovassa The Last Dance -dokumenttisarjassa.  

Vaikka Savinainen on tehnyt uransa parhaalla pääsarjakaudella 56 tehopistettä (Tappara, 2016-2017), häntä ei ole koskaan pidetty armottomana teholinkona. Sen sijaan hyökkääjä on löytänyt itselleen lokeron, jossa hän eliittiä, jopa se kaikista kovin. Siinä lokerossa on muun muassa kamppailupelaamista, maalineduspelaamista, vastustajan ärsyttämistä ja isoja maaleja. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Aivan kuten Rodman, joka tajusi heti NBA-uransa alussa, että hän voi erottua joukosta levypallopelillä ja puolustamisella. Hän loisti tässä pisteitä mättäneiden Isaiah Thomasin, Michael Jordanin ja kumppanien takana. 

– Olin kuin ihottuma pelaajien iholla. Kutina, josta ei pääse eroon, Rodman kommentoi viitaten puolustuspelaamiseensa. 

– Dennis Rodman oli pilaajatyyppi. Maanvaiva, loisteliaan NBA-uran pelannut Gary Payton muisteli. 

Rosoisia pelaajia – Savinaista ja Rodmania – yhdistää myös se, että he antavat fyysisillä mitoillaan tasoitusta. Rodman oli levypallorohmuksi hyvinkin lyhyt, vain 201-senttinen. Savinaisen 182 senttiä ja reilut 80 kiloa eivät suoranaisesti ole maalinedusrouhijan ihannelukuja. 

Juttu jatkuu videon alla. 

Mitä draamaa! Tappara iski tasoituksen viimeisellä sekunnilla 2:30
Veli-Matti Savinainen nosti Tapparan 4-4-lukemiin ja jatkoerään sekunti ennen 5. finaalin varsinaisen peliajan loppua torstaina. Osuma syntyi Savinaisen toimistosta. Tappara eteni mestariksi. 

Viimeiseen asti marinoidut erikoistaidot yhdistettynä timanttiseen tahtoon riittävät kuitenkin huipulle. Ja voittaminenkin on tullut herroille tutuksi: Savinainen on voittanut viisi liigamestaruutta, aivan kuten Rodmankin. 

Savinainen on pelannut Leijonien arvokisajoukkueessa edellisen kerran kultaisena MM-keväänä 2019. Päävalmentaja Jukka Jalosella on toisissa peräkkäisissä kotikisoissa käytettävissään paljon NHL-osaamista, mutta ei kai hän voi mitenkään ohittaa SM-liigan pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi – erittäin ansaitusti – valittua 37-vuotiasta Savinaista, Suomi-kiekon Dennis Rodmania.

Lue myös:

    Uusimmat