Kommentti: Taas uusi NBA-supertähti tulossa EM-kisoihin! Susijengikin saa vastaansa hirmuisen joukkueen

Katso tästä, miten Lauri Markkanen upotti ratkaisun viimeisillä sekunneilla MM-karsintaottelussa Kroatiaa vastaan.

Reilun kuukauden päästä alkavat koripallon EM-kisat ovat onnistuneet houkuttelemaan Euroopan – ja samalla koko maailman – parhaita pelaajia mukaan. Suomeakin odottaa alkulohkossa aivan hirmuinen haaste, kirjoittaa MTV Urheilun Kasperi Kunnas.

Giannis Antetokounmpo, Kreikka.

NBA:n arvokkain pelaaja vuosina 2019 ja 2020. NBA:n mestari ja finaalien arvokkain pelaaja 2021. Järkyttävästä fysiikastaan tunnetun kreikkalaisen oli tarkoitus pelata EM-kisoissa Helsingissä vuonna 2017, mutta polvivamma esti aikeet. Eilen Antetokounmpo kertoi liittyvänsä jälleen maajoukkueen matkaan.

Luka Doncic, Slovenia.

Pelatessaan Real Madridissa Euroliigaa Doncic valittiin sekä finaaliturnauksen että koko sarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi. Hän oli 19-vuotias. Pohjois-Amerikassa harva oli kuitenkaan vakuuttunut ”lihavana eurooppalaisena” pidetyn Doncicin potentiaalista. Vasta kolmantena NBA:han varattu Doncic on sittemmin hiljentänyt epäilijänsä. Joka kerta kun hän saa pallon käteensä, katsojalla on lupa odottaa jotain taianomaista. Myös Doncic on tulossa EM-kisoihin.

Nikola Jokic, Serbia.

Puhuiko joku jotain NBA:n arvokkaimmista pelaajista? Jokic on voittanut kaksi edellistä MVP-palkintoa. Hän näyttää isolta, hitaalta ja kömpelöltä, mutta voi pojat, että hän osaakin pelata koripalloa. Heittää läheltä, heittää kaukaa, syöttää, kuljettaa, riistää… kaikki onnistuu.

Kun myös Jokic nähdään EM-kisoissa, se tarkoittaa sitä, että Euroopan kolme parasta pelaajaa on mukana. Maailman absoluuttista kärkeä. Kermojen kermaa.

Suomikin saa tästä osansa. Serbia nimittäin pelaa Susijengin kanssa samassa alkulohkossa Prahassa. Jokic ei suinkaan ole joukkueen ainoa NBA-pelaaja. Viime viikolla julkaistulta 22 pelaajan listalta löytyy kovia nimiä.

Nemanja Bjelica, joka voitti päättyneellä kaudella NBA:n mestaruuden Golden State Warriorsissa. Aleksej Pokusevski, Oklahoma City Thunderin hipsteriltä näyttävä hujoppi. Nikola Jovic, tulokassopimuksen Miami Heatin kanssa juuri solminut tämän kesän ykköskierroksen varaus.

Tähän päälle vielä entisen NBA-pelaajat Marko Guduric, Nemanja Nedovic, Alen Smailagic. Sekä tietenkin Milos Teodosic. Jos ei rakasta koripalloa, niin katsomalla Teodosicin peliä on korkea mahdollisuus tulla läväistyksi viinillisellä Amorin nuolia. Tämä saattaa olla 35-vuotiaan takamiehen joutsenlaulu maajoukkueessa.

Kun Suomi kohtasi Serbian maajoukkueen ensimmäistä kertaa, vuosi oli 2008. Vantaalla pelatussa EM-karsintaottelussa puolisentoista tuhatta katsojaa sai nauttia jättiyllätyksestä, kun Susijengi voitti Fiba-rankingin kakkosen kolmella pisteellä. Siitä joukkueesta Petteri Koponen ja Shawn Huff ovat yhä mukana – vielä viimeisen kerran.

Haaste on nyt vieläkin hirmuisempi. En silti pitäisi yhtä suurena yllätyksenä, jos Susijengi onnistuisi Serbian kaatamaan EM-kisojen alkulohkossa. Eteenpäin on menty.

Lue myös:

    Uusimmat