Kommentti: Sumutusta vai silkkaa puuhastelua? Venäjä-kohupäätöksesta tuli show, jolla johdettiin jopa ministeriä harhaan

2:21
Tulosruutu selvitti viime syyskuussa kansainvälisen olympianyrkkeilyn vaikeuksia – venäläisten hallussa oleva IBA on ryvettynyt pahasti.

Suomen nyrkkeilyliitto ja sen toiminnanjohtaja Marko Laine yrittävät puhua mustaa valkoiseksi tai sitten liiton toimistolla on puuhasteltu urakalla, kirjoittaa MTV Urheilun Ossi Karvonen.

Kongi kilahti äänekkäästi maanantaina, kun Ilta-Sanomat ja Yle uutisoivat siitä, että Suomen nyrkkeilyliitto on lähettämässä joukkueen maaliskuussa Intiassa järjestettäviin naisten MM-kisoihin. Siellä ottelisi hyvin todennäköisesti myös venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita omilla maatunnuksillaan, sillä lajin kansainvälinen liitto IBA on täysin Venäjän talutusnuorassa.

Kritiikkivyöry käynnistyi. 

Nyrkkeilyliitto oli viime keväästä lähtien linjannut, etteivät suomalaiset ottelisi Ukrainaan sotatoimia kohdistaneiden maiden urheilijoita vastaan. Tätä linjaa se vaivihkaa muokkasi reilut kaksi viikkoa sitten: "Arvokilpailuihin ja olympiakarsintoihin osallistuvat suomalaiset nyrkkeilijät voivat otella Venäjää tai Valko-Venäjää edustavaa ottelija vastaan."  

En tiedä esittikö yksikään media Laineelle suoraa kysymystä siitä, tarkoittaako linjamuutos varmasti sitä, että Suomi lähettää joukkueen naisten MM-kisoihin, mutta kyllä hänen kommenttinsa muun muassa MTV Urheilulle viittasi vahvasti siihen.

– Tässä tilanne on se, että (kesän) olympiakarsinnat lähestyvät, ja jotta urheilijat pystyvät niihin valmistautumaan, se vaatii myös kansainvälisiä otteluita. Myös muut maat ovat siellä mukana, niin koimme, että tämä on urheilijoillemme kohtuuton tilanne joutua kärsimään tästä, Laine kommentoi MTV Urheilulle. 

Tässä kohtaa ja tämän jälkeen päätöstä ehti kommentoida ja kritisoida eri medioille niin Suomen olympiakomitean kuin Opetus- ja kulttuuriministeriön johtohahmot sekä jopa urheilusta vastaava ministeri Petri HonkonenMaaseudun tulevaisuudelle torstaina.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Honkosen kommentit saattoi olla viimeinen pisara, sillä torstai-iltana Laine kertoi Helsingin Sanomille, ettei liitto lähetä ottelijoita naisten MM-kisoihin. Samalla hän väitti, että kisamatka Intiaan oli vasta mietinnässä.  

– Sitä päätöstä ei ollut tehty, mutta se oli keskustelun alla.

Nyrkkeilyliitto oli kuitenkin Laineen johdolla antanut väärän käsityksen levitä mediassa kulovalkean tavoin. Laine ei maininnut esimerkiksi MTV Urheilulle tiistaina sanallakaan sitä, että MM-matkaa vasta harkitaan.

– Emme ole nähneet tarpeelliseksi lähteä sitä korjaamaan, koska se on ollut varteenotettava vaihtoehto, Laine perusteli HS:lle.

Laine korostikin, että ydinkysymys on ollut MM-matkan sijaan se, ottelevatko suomalaiset venäläisiä ja valkovenäläisiä vastaan.

Nyrkkeilyliiton verkkosivuilla boikottiasiaa eri käänteineen ei ole kommentoitu sanallakaan 10. tammikuuta lähetetyn lyhyen tiedotteen jälkeen.

Intian kehät jäävät nyt näkemättä, mutta Suomen nyrkkeilyliiton kanta on ilmeisesti edelleen se, ettei se pidä venäläisten ja valkovenäläisten kohtaamista ongelmallisena maiden sotatoimista huolimatta, kunhan tapahtuma on tarpeeksi merkittävä. 

On mahdotonta sanoa varmaksi, oliko nyrkkeilyliiton ja Laineen boikottijahkailu kuin Muhammad Alinrope-a-dope-taktiikkaa parhaimmillaan, mutta viestinnällään liitto on ainakin tyrmännyt itsensä, suomalaiset mediat sekä monet arvovaltaiset tahot pökerryksiin.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja