Mainos

Kommentti: SDP palasi lähtöruutuun presidenttiasiassa

Kansanedustaja Jutta Urpilaisen ilmoitus oli ikävä yllätys puheenjohtaja Antti Rinteelle, vaikka Urpilaisella on varmasti pienen lapsen kanssa pätevät syyt ratkaisulleen.

SDP on nyt presidentinvaaliasiassa lähtöruudussa. Puolue tarvitsisi suositun henkilön ehdokkaaksi, jonka nosteella voisi kurkottaa hyvään tulokseen eduskuntavaaleissa kahden vuoden kuluttua. Ihan paniikkinappia ei vielä paineta, mutta kaukana ei siitäkään olla.

Kuka voisi tällainen henkilö olla? Helsingin pormestariutta tavoitteleva Tuula Haatainen tulee ensimmäisenä mieleen - naisehdokkaalla saattaisi nyt olla tilausta, kun isommat kilpailijat ovat päätymässä mieskandidaatteihin. Jutta Urpilaisen ympärillä oli menossa jo jonkinlainen pöhinä ja noste.

Seuraavaksi tulevat mieleen Susanna Huovinen, entinen ministeri hänkin ja europarlamentaarikko, entinen kansanedustaja ja ministeri Liisa Jaakonsaari.

Entäs sitten miesehdokkaat? Kaiken Suomen politiikassa nähnyt kansanedustaja, Lauri Ihalainen? Yli vuosikymmenen ulkoministerinä toiminut Erkki Tuomioja? Kokenut parlamentaarikko, entinen piispa Ilkka Kantola?

Urpilaisen lisäksi ehdokkuudesta ovat kieltäytyneet selväsanaisesti niin puolueen entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Eero Heinäluoma kuin Suomen Pankin pääjohtajuudesta sopivasti eläköityvä Erkki Liikanen. Voi olla, että heitä kysytään vielä uudestaan.

Yleensä, kun kukaan ei ole suostunut puolueen presidenttiehdokkaaksi, niin puolueen puheenjohtaja on joutunut uhrautumaan. Tätäkin vaihtoehtoa Antti Rinne joutuu miettimään.

SDP:n sisällä on keskusteltu jossain vaiheessa myös asettumisesta nykyisen presidentin Sauli Niinistön taakse. Houkutus oman kampanjan tarjoamiin mahdollisuuksiin taitaa kuitenkin voittaa, vaikka edellinen presidenttikampanja oli puolueelle täysi katastrofi.

Nimilistaa puolueen sisältä voisi jatkaa tässä vaiheessa loputtomasti. Puolueen puheenjohtajuutta tavoitelleet Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen eivät tulle kysymykseen, vaiko sittenkin? Jälkimmäinen saattaa olla vielä liian nuoreksi mielletty, samoin kuin eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman. Eduskuntaryhmästä myös esimerkiksi Sirpa Paatero ja Tarja Filatov ovat entisiä ministereitä.

Tällä hetkellä kaikki puolueet - ei vähiten Kokoomus - odottavat nykyisen presidentin Sauli Niinistön ilmoitusta mahdollisesta ehdokkuudestaan. Tasavallan presidentti nauttii nyt muiden suomalaisten tavoin Lahden MM-hiihdoista, ja ilmoitusajankohta ei ole tiedossa. Lopullinen tieto Sauli Niinistön aikeista avaa loppusuoran ja vaaliasetelmat yhdentoista kuukauden kuluttua järjestettäviin vaaleihin.

Tällä hetkellä tiedetään, että Keskustan ehdokas on puolueen entinen puheenjohtaja ja pääministeri Matti Vanhanen ja että Vihreiden ehdokas on kansanedustaja, edellisvaaleissa toiselle kierrokselle yltänyt Pekka Haavisto. Vasemmistoliiton Merja Kyllösenkin ehdokkuus lienee myös selvä.

 

    

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.