Mainos

Kommentti: Lipponen veti maton alta SDP:n ehdokkaalta – Niinistöä kehuttiin niin, että puna nousee kasvoille

Paavo Lipponen ylisti viikonvaihteen Hufvudstadsbladetissa presidentti Sauli Niinistöä tavalla ja ajoituksella, joka sai monet demarit näkemään punaista. SDP:n tulevan presidenttiehdokkaan vaikea tie hankaloitui entisestään, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

– On aika todeta, että Sauli Niinistö on hoitanut ulkopolitiikkaa hyvin. Niinistö on taitavasti käyttänyt hyväkseen pienen liikkumatilan, joka Suomella on nykyisessä kansainvälisessä tilanteessa, pitkäaikainen pääministeri ja puoluejohtaja Lipponen kirjoitti.

Lipponen arvioi Niinistön ja Vladimir Putinin Savonlinnan-tapaamisen tuloksia "jättimenestykseksi", varsinkin ympäristöpolitiikan saralla.

Tuota hurjemmin ei voi enää mattoa vetää SDP:n presidenttiehdokkaan alta pois. Jo alkukesästä pitkäaikainen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) oli samoilla linjoilla ja pohti SDP:n asettumista Niinistön taakse. Mutta onhan se toisaalta hauskaa, että löytyi yksi asia yhdistämään Lipposta ja Tuomiojaa – nimittäin Niinistön kehuminen.

Lipposen ja Tuomiojan ääneenajattelun jälkeen olisi pieni ihme, jos demarikannattajat saataisiin koottua oman presidenttiehdokkaan taakse. Yleinen arvio on, että puolet demareista saattaa äänestää jo ensimmäisellä kierroksella Sauli Niinistöä tai Pekka Haavistoa. Yli 10 prosentin tulos olisi SDP:n presidenttiehdokkaalle kunnon demarijytky.

SDP:n ehdokkuudesta kamppailee kaksikko Maarit Feldt-Ranta ja Tuula Haatainen sekä kolmantena pyöränä Sirpa Paatero. Tätä kolmikkoa puheenjohtaja Antti Rinne saa kiitellä, että Jutta Urpilaisen ja Eero Heinäluoman kieltäytymisten jälkeen puolue ja puoluejohto ovat kuitenkin selviämässä totaalinöyryytykseltä.

Tällä hetkellä ykkössuosikki on Feldt-Ranta, jonka kampanjaan on puhaltanut raikasta tuulta Timo Harakka. Haatainen puolestaan saa arvokasta tukea varapuheenjohtaja Sanna Marinilta. Paateron vaalityö on ollut vaisuinta, mutta hänenkin roolinsa kisassa on tärkeä. Demareissa on nimittäin vannotettu, että henkilövaaleista ei saa tulla enää koskaan puolueen kahtia repiviä kaksintaisteluja.

Lipposen kirjoitus noteerattiin poliitikkojen ykköskaartissa. Keskustan vanha isäntä, ahkera luontohavaintojen twiittailija Seppo Kääriäinen arvioi, että Lipposen kolumni on alkusyksyn merkittävin poliittinen analyysi ja aiheuttaa pohtimista kaikkiin puolueisiin.

Keskiolutta laimeampi keskusta

Keskustassa presidenttikisa on lähtenyt – jos mahdollista – vielä vaisummin liikkeelle kuin SDP:ssä. Matti Vanhanen on kiertänyt jo vuoden päivät presidenttiehdokkaana kaikki kyläjuhlat ja tupaillat, mutta hänen kannatuksensa on yhä keskioluttakin laimeampaa.

Tällä hetkellä vain Perussuomalaisten Laura Huhtasaari tuntuu olevan immuuni Niinistön kansansuosiolle. Huhtasaarella on ihan omat kannattajat ja äänestäjät.

Siniset eli Uusi vaihtoehto eli perussuomalaisista loikannut ryhmä ei todennäköisesti aseta omaa presidenttiehdokastaan. Sinisillä on täysi työ kerätä tyhjästä ilman rahaa ja organisaatiota edes 5000 korttia uuden puolueen perustamiseksi. Nelinkertaisen korttimäärän kerääminen presidentinvaaleihin kuulostaa liian vaikealta riskinotolta.

Sen sijaan Sauli Niinistön kannattajakortteja kerätään elokuun loppuun asti, vaikka 20 000 kortin raja on mennyt rikki ajat sitten. Nollan voi laittaa jo perään, uskoisin.

Taktisesti viisaasti kannattajakortit lasketaan vasta pitkällä syyskuulla, joten Niinistö ei ole vielä toviin virallinen presidenttiehdokas. Epävirallinen ehdokas hän on taas keskiviikkona maakuntamatkallaan Uudessakaupungissa. Ja sekös kilpailijoita keljuttaa.

Pitää siis tähän loppuun mukailla hieman Lipposen sanoja: On aika todeta, että Sauli Niinistö on hoitanut presidenttivaalikampanjaansa hyvin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.