Kommentti: Merkel määrää taas tahdin Saksassa, koska SPD:n vahva nainen jää pois hallituksesta

Pahin ei tapahtunut. Saksan demarien kenttä ei antanut rukkasia liittokansleri Angela Merkelille. Kestokansleri on hallituksessa niskan päällä, koska SPD:n hajaannus jatkuu, kirjoittaa MTV Uutisten kirjeenvihtaja Tapio Nurminen.

Tulos oli demarijohdolle helpotus. Kaksi kolmasosaa jäsenistöstä puoltaa hallitusyhteistyötä Merkelin kanssa.

Väännöstä odotettiin tiukempaa. Demarikentän enemmistölle vastuun kantaminen oli sittenkin tärkeämpää kuin omaan napaan tuijottaminen. Eurooppa kiittää, koska ajat ovat vaikeat.

Vladimir Putin kohkaa ydinaseidensa kanssa ja Donald Trump rymistelee kauppasotaan koko muun maailman kanssa.

Saksaa tarvitaan. Toimintakykyistä hallitusta on jo odotettu liian kauan. SPD:n johto teki sekä vaalikampanjassa että vaalien jälkeen anteeksiantamattomia virheitä. Jäsenistö oli viisaampi.

Markkinaraati: Saksa ja Italia keinuttavat EU-laivaa 14:48

Demarijohdon toiminta ei vakuuta

Saksa saa uuden hallituksen maaliskuun puolivälissä. Oleellista sen toimintakyvyn kannalta on, mitä nimiä SPD nostaa ministereiksi.

Tässäkään puolueen johdon toimintaa ei voi pitää erityisen vakuuttavana. Saksassa ihmetellään yleisesti, miksi ministerilistaa ei voitu julkistaa samalla, kun kerrottiin jäsenäänestyksen tulos. Harkinta-aikaa oli riittävästi.

Päätösten lykkääminen kertoo epävarmuudesta. SPD:n kentän ja johdon välinen epäluottamus on syvä. Kukaan ei selvästikään vielä tiedä, millä resepteillä sitä pitäisi lähteä hälventämään.

Demareiden sisäinen hajaannus on jatkossa myös yksi Merkelin kolmannen suuren koalition heikkouksista. Puoluejohto ei uskalla päättää. Ja vasen käsi haraa vastaan, kun oikea yrittää tarttua asioihin.

Nahlesin paikka on hallituksessa

Ministerinimityksissä SPD on jo tehnyt pahimman virheensä. Huhtikuussa puoluejohtajaksi valittava Andrea Nahles jää hallituksen ulkopuolelle johtamaan puoluetta ja parlamenttiryhmää.

Tämä mallista demareilla on kosolti huonoja kokemuksia takavuosilta.

Merkel johtaa jatkossakin hallitustaan ja puoluettaan suvereenisti kanslerinvirastosta. Hän on niskan päällä, kun hallitus tekee päätöksiä, koska demareiden viimeisen sanan sanoo Nahles parlamentissa tai puoluetoimistossa.

Ja on aivan selvää, että hän myös sanoo kärkkäästi. Juuri sitä kiukutteleva puoluekenttä edellyttää. Eri asia on, auttaako se mitään, vai repiikö se puoluetta enemmän hajalle.

Myös EU-päätöksenteon kannalta olisi parempi, että Saksan vahvat naiset olisivat molemmat hallituksessa. Muun Euroopan ei tarvitsisi jokaisen kivuliaan kompromissin jälkeen varautua Berliinin demarien ylimääräiseen räksytykseen.

Saksassa on päästy sopuun tulevasta hallituksesta 3:02

Scholz peesaa Merkeliä

SPD:n ministerilistan ainoa varma nimi on Saksan kassanvartijaksi nouseva Hampurin ylipormestari Olaf Scholz, josta tulee myös varakansleri.

Merkelin johtaman oikeistounionin taustavaikuttajat ennustavat, että Scholzin ja Nahlesin leirien välille puhkeaa valtataistelu. Vääjäämättä.

Oleellista on se, minkälaista linjaa Scholz vetää euroalueen uudistamisessa. Rohkenen veikata, että lisää yhteisvastuuta janoava Etelä-Eurooppa ei saa Hampurin vahvasta miehestä uutta puolestapuhujaa.

Paljon todennäköisempää on, että Scholzista tulee Merkelin liittolainen, kun Saksa naulaa tiukkoja ehtoja lisärahoille ja yhteiselle talletussuojalle.

Näin kävi, kun demareilla oli suuressa koalitiossa viimeksi (2005-2009) valtiovarainministerin salkku. Aika oli toinen, mutta kuitenkin.

Gabrielista sisäinen oppositiojohtaja

Euroopan kannalta SPD:n ministerilistan toinen mielenkiintoinen kysymys on, kuka nousee ulkoministeriksi.

Vahvin ehdokas on nykyinen oikeusministeri Heiko Maas. Jos Saksan ylimmän diplomaatin salkku pitää antaa naiselle, puoluesihteerinä ja perheministerinä toiminutta Katarina Barleya on vaikea ohittaa. Myös parlamentin varapuhemies Thomas Oppermann on mainittu spekulaatioissa.

Oleellisempaa kuitenkin on, ketä ei valita.

Viran nykyinen haltija, entinen puoluejohtaja Sigmar Gabriel on tällä hetkellä Saksan suosituin demaripoliitikko. Ei vähiten siksi, että hän junaili Turkissa tutkintavankeudessa pitkään istuneen turkkilais-saksalaisen journalistin Deniz Yücelin vapaaksi.

Gabriel haluaisi jatkaa. Jos Nahles näyttää hänelle ovea, SPD:n sisällä voi syttyä yksi tulipalo lisää. Myös se vahvistaa Merkelin asemaa, mutta vaikeuttaa samalla hänen neljännen hallituksensa päätöksentekoa. 

Korjattu kirjoitusvirheitä väliotsikosta ja leipätekstistä klo 10.20.

Lue myös:

    Uusimmat