Mainos

Kolmen kuukauden lisäaika torpattiin – Brexit-soppaa alusta asti seurannut toimittaja: "Tiellä oli Ranska ja Emmanuel Macronin itsetunnolla varustettu presidentti"

4:03
Tapio Nurminen kertoo MTV Uutisissa, mitä kaikkea Brexitin suhteen voi vielä tapahtua.

EU-maat ovat myöntyväisiä Britannian pyyntöön lykätä EU-eroaan. Britannia haluaisi siirtää brexitiä tammikuun loppuun, mutta EU ei vielä päättänyt lisäajan kestosta, vaan kolmen kuukauden lisäaika torpattiin.

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen on seurannut brexitin soutamista ja huopaamista alusta saakka eli kolme ja puoli vuotta.

– Tiellä oli Ranskan kokoinen maa ja Emmanuel Macronin itsetunnolla varustettu presidentti. Ranska oli se, joka tämän torppasi ja mitään varsinaista hyvää syytä siihen ei ole, Nurminen sanoo.

Ranska kaipaa vielä lisäselvittelyjä ja tarkempaa tietoa siitä, mitä Britannia aikoo jatkoajalla tehdä.

– Kyllä tämä kertoo syvästä epäluottamuksesta EU-maiden välillä. Tämä tarkoittaa jatkon kannalta sitä, että EU on kahtia jakautunut, kun tulevaisuudessa ruvetaan neuvottelemaan Britannian kanssa kauppasuhteista, Nurminen toteaa.

"Kova brexit" on mahdollinen

Hän arvioi, että kaikissa EU-maissa pelätään yhä niin sanottua kovaa Brexitiä, eli sitä että Britannia lähtee ilman sopimusta. Tulevaisuuden povaaminen tässä vaiheessa on vaikeaa.

– Toki mahdollisuuksia on. Sellaistakin voi tapahtua, että loka-marraskuun vaihteessa Britannia lähtee ilman sopimusta. Se voi myös tapahtua ensi vuoden alussa. Voi olla myös niin, että kauppasopimuksesta neuvotellaan vuoden verran, eikä tulosta synny ja sitten Britannia lähtee kokonaan ilman sopimusta. Eli ei se vielä ole pöydältä pois.

Britannian EU eroa on lykätty jo kahdesti aiemmin. Alun perin brexitin piti tapahtua jo viime maaliskuussa.

 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja