Kommentti: Raskaista neuvotteluista raskaampaan hallituskauteen – miten käy toimintakyvyn, jos gallup-suosio sulaa?

Petteri Orpo: Kehitysapuleikkaukset edelleen päättämättä: "Kun leikkauksia tehdään, niin tehdään ne oikealla tavalla ja fiksusti" 4:07
Näin kokoomuksen Petteri Orpo kommentoi neuvottelujen edistymistä perjantaina iltapäivälllä.

Kuudes neuvotteluviikko jätti paljon ratkaistavaa hallitusneuvotteluissa, kun jakeluvelvoite, sote, kehitysyhteistyön leikkaukset, monopolit ja säästöt vaativat vielä istumalihaksia. Hankala ja pitkä neuvottelujakso ei ole paras mahdollinen lähtökohta hallitustaipaleelle, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan ja talouden toimittaja Ossi Rajala.

Hallitusneuvottelijat istuvat Säätytalossa ainakin noin seitsemän viikkoa, sillä ensi viikolle jää paljon sovittavaa. Jakeluvelvoitteen noston kompensointi, säästöt, sote, Alkon monopoli ja kehitysapu kysyvät yhä kompromisseja.

Rkp:n kansanedustaja Anders Adlercreutz piti perjantaina mahdollisena, että neuvottelut voivat ratketa ensi viikolla, mutta ne voivat venyä myös vielä kahdeksannelle viikolle.

– Nämä ovat olleet kaikille hankalat neuvottelut, Adlercreutz totesi kysymykseen neuvotteluiden aiheuttamista arvista.

Hallituksen muodostaja Petteri Orpo puhui tänään, että ensi viikon loppupuolella voi olla valmista, jos tahtoa siihen on. Vielä eilen toive oli ensi viikon maanantai tai tiistai. 

Hallituksen syntyminen tällä kokoonpanolla on edelleen todennäköistä, sillä jäljellä olevien kiistojen ei pitäisi olla niin suuria, ettei niitä pystytä sopimaan.

Jos jokin puolue olisi halunnut neuvottelut jättää, se olisi jo niin tehnyt.

Tulevan hallituksen taivalta voi kuitenkin haitata se, että yhteinen hallitusohjelma on ollut vaikea synnyttää. Viikkokausia jatkuva vääntö kertoo, että tulevien hallituspuolueiden linjaerot ovat suuria monissa kysymyksissä.

Pitkät neuvottelut kertovat toki osaltaan siitä, että vaikeista asioista pystytään sopimaan ja neuvottelijoilla on sitkeyttä ja tahtoa hakea ratkaisuja. Hallitusohjelmasta voikin tulla paksu kirja, jos neuvotteluissa on sovittu päätöksistä yksityiskohtaisesti.

Vain neuvottelijat itse tietävät tarkasti, kuinka yhtenäinen joukko ohjelmaa lähtee aikanaan viemään eteenpäin.

Gallupit auttavat nyt kokoomusta, Perussuomalaisia, Rkp:tä ja kristillisdemokraatteja, kun eduskuntavaaleissa saatu kannatus ei ole sulanut esimerkiksi viimeisessä Ylen mittauksessa.

Vuoden tai viimeistään kahden kuluttua tilanne voi olla toinen. Hallitusvastuu tuppaa aina syömään kannatusta ja sopeutuspäätöksiä pakon edessä tekevän hallituksen kannatus tuskin ainakaan kasvaa.

Mikä on toimintakyky?

Jos jonkin hallituspuolueen kannatus sulaa pahasti, hermoilu lisääntyy ja puolueiden keskinäistä luottamusta punnitaan toden teolla. Heikkenevä kannatus aiheuttaa yleensä irtiottoja ja oman kilven kiillotusta ja hallitusohjelman kuuliainen noudattaminen jää vähemmälle.

Jos Orpon hallituksen sisälle jää pitkistä neuvotteluista haavoja, toimintakyky ei ole paras mahdollinen.

Se on varmaa, että raskaista neuvotteluista siirrytään raskaampaan hallituskauteen. Hallitus joutuu perustelemaan sopeutuspäätöksiään useaan kertaan ärhäkkäälle oppositiolle, ja ay-liike saattaa jo kaivella banderolleja varastosta esimerkiksi lakko-oikeutta puolustaakseen.

On mielenkiintoista nähdä, kuinka suurella vauhdilla kokoomus ja Perussuomalaiset yrittävät saada itselleen tärkeitä muutoksia tehtyä. Ovatko puolueet huolissaan, ettei hallitus pysy neljää vuotta pystyssä?

Hallitukselle tarjolla myös liimaa

Olosuhteet saattavat tarjota Orpon hallitukselle myös sellaista liimaa, jolla se saa pidettyä itsensä kasassa.

Ukrainassa jatkuva sota aiheuttaa yhä painetta siihen, että kynnys hallituksen kaatamiseen pysyy korkeana.

Lisäksi yleisen taloustilanteen mahdollinen paraneminen ja inflaation helpottaminen voivat auttaa hallituksen työtä jo ensi vuonna jonkin verran.

Mahdollisen taantuman ennustetaan olevan Suomessa lyhyt. Jos työllisyysaste pysyy korkealla, hallitus ei ole toivottoman urakan edessä.

Kasvuakin on mahdollista vauhdittaa, jos esimerkiksi osa suunnittelussa olevista vihreän siirtymän investoinnista toteutuu.

Kunhan vain se toimintakyky on olemassa.

Lue myös:

    Uusimmat