Mistä rahat polttoaineden jakeluvelvoitteen noston korvaamiseen? Tämä hallitusneuvotteluiden kiistasta tiedetään

Essayah: Työllisyysasiat "koko lailla finaalissa" – tässä vaiheessa lähihistorian pisimmät neuvottelut ovat 4:26
Essayah: Työllisyysasiat "koko lailla finaalissa" – tässä vaiheessa lähihistorian pisimmät neuvottelut ovat.

Hallitusneuvotteluissa on vielä jäljellä useita vaikeita kysymyksiä. Jakeluvelvoitteen noston kompensoinnista ei päästy torstaina sopuun, kuten hallituksen muodostaja Petteri Orpo torstaina toivoi.

Hallitusneuvotteluissa on sovittu siitä, että jakeluvelvoitetta nostetaan jonkin verran tulevalla hallituskaudella. Käytännössä jakeluvelvoitteen nosto tarkoittaa biopohjaisten polttonesteiden lisäämistä esimerkiksi bensiiniin, mikä todennäköisesti nostaa pumppuhintaa.

Hallitusneuvottelijat ovat sopineet, että jakeluvelvoitteen nosto kompensoidaan, mutta vielä ei ole saatu sovittua, mistä rahat otetaan ja kuinka suuri summa tarvitaan.

Talouteen keskittyvä reformiryhmä yritti saada torstaina illalla sopua aikaan, mutta maaliin ei vielä päästy. Julkisuudessa on ollut ristiriitaista tietoa siitä, marssivatko Perussuomalaiset ulos talousryhmän neuvotteluista.

Perjantaina aamulla Säätytaloon menneet talousryhmän neuvottelijat eivät kommentoineet tilannetta tai sanoivat vain neuvotteluiden jatkuvan.

Esillä 200 miljoonan euron potti

Kompensaatioon on ollut esillä noin 200 miljoonan euron potti, joka hankittaisiin esimerkiksi jotakin veroa kiristämällä. Neuvottelijat eivät kuitenkaan ole saaneet sovittua, mitä veroa korotetaan.

Kokoomus ja Rkp kavahtavat yritysten verotuksen kiristämistä ja Perussuomalaiset ei halua arvonlisäveroon korotusta, joka nostaisi monen tuotteen ja palvelun hintaa.

Kokoomus ja Rkp puolestaan pitävät kiinni jakeluvelvoitteen nostosta ilmastosyistä.

Hallitusneuvottelijoiden kannalta on hieman ongelmallista, että raakaöljyn hinta markkinoilla vaikuttaa paljon pumppuhintoihin. Näin kompensaation vaikutusta on autoilijan hankala bensapumpulla havaita, vaikka kompensaatio vähintään hillitsee hinnan nousua.

Puheenjohtajat eivät ole koolla

Hallitusneuvotteluiden vaikeimmat kiistat ratkaistaan puheenjohtajapöydässä, joka ei kuitenkaan ole koolla tänään tai huomenna.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on oikeusministerien kansainvälisessä kokouksessa Luxemburgissa perjantaina ja lauantaina käynnistyy puolestaan Rkp:n puoluekokous, johon osallistuu suuri osa Rkp:n neuvottelijoista Henrikssonin lisäksi.

Näin puheenjohtajapöytä ei pysty tällä viikolla enää kokoontumaan. Puheenjohtajista myöskään Perussuomalaisten Riikka Purra ei saavu perjantaina Säätytaloon.

Hallituksen muodostaja Petteri Orpon odotetaan pitävän iltapäivällä lyhyen tiedotustilaisuuden siitä, missä neuvotteluissa nyt mennään.

Lue myös:

    Uusimmat