Kommentti: Queen-elokuvan Oscar-ehdokkuus on vitsi – Bohemian Rhapsody on kertakaikkisen huono

2:33
Bohemian Rhapsody on ollut valtava yleisömenestys. Se on ehdolla parhaaksi elokuvaksi vuoden 2019 Oscar-gaalassa.

Bohemian Rhapsody -elokuva on tarpeettomasti faktoja vääristelevää nostalgiaherkkua Queen-yhtyeen musiikista pitäville. Se ei ansaitse paikkaansa vuoden 2019 parhaan elokuvan Oscar-ehdokaslistalla.

Myönnän. Ensi-iltansa marraskuussa 2018 saanut Bohemian Rhapsody -elokuva on tietyllä tapaa kulttuuriteko. Queenin tarina on elokuvamainen ja se ansaitsi tulla kerrotuksi.

Vuonna 1991 kuolleen Queen-yhtyeen laulaja Freddie Mercuryn elämäkertaelokuva on noussut myös jättimenestykseksi: tammikuun puoliväliin mennessä Bohemian Rhapsody on kerännyt yli 700 miljoonan euron lipputulot. Tuotantobudjetti oli alle 50 miljoonaa euroa.

Suomessa elokuva nousi vuoden 2018 kolmanneksi katsotuimmaksi elokuvaksi pyörittyään elokuvateattereissa vain kahden kuukauden ajan.

Elokuva palkittiin kahdella Golden Globella parhaasta draamaelokuvasta ja miespääosasta (Mercurya esittävä Rami Malek). Oscar-ehdokkuuksia elämäkertaelokuva saavutti viisi kappaletta. Bohemian Rhapsody on ehdolla muun muassa parhaaksi elokuvaksi.

Hyvä elokuva se ei kuitenkaan ole. Sen Oscar-ehdokkuus parhaaksi elokuvaksi on vääryys.

Jos Bohemian Rhapsodylle pitäisi antaa tähtiä asteikolla yhdestä viiteen, se ansaitsisi kaksi. Yksi tähti musiikille ja toinen elokuvalle. Kaltaiseni Marvel-sarjakuvien filmatisointeja karsastavan ihmisen mielestä jopa Avengers: Infinity War -supersankarimöhkäle on parempi elokuva.

Bohemian Rhapsodysta tekee pienimuotoisen kulttuuriteon se, että sitä eivät käy katsomassa pelkästään nostalgiannälkäiset kolme- ja nelikymppiset, vaan se tutustuttaa myös uusia sukupolvia Queenin musiikkiin.

Se ei silti muuta sitä seikkaa, että elokuvana se on huono. Sen yltäminen parhaan elokuvan Oscar-ehdokkaaksi tuntuu käsittämättömältä, saa verenpaineen nousemaan ja haisee suuren yleisön kosiskelulta, kuten myös Black Pantherin ehdokkuus paras elokuva -kategoriassa.

Tunne on ristiriitainen: on hienoa, että Queenin tarinasta tehtiin menestyselokuva, mutta bändi ja Freddie Mercury eritoten olisivat ansainneet paremman elokuvan.

Miksi näin? Alla liuta syitä.

Rami Malek on roolissaan Freddie Mercuryna kelvollinen, mutta ei millään tapaa parhaan miespääosan Oscar-pystin arvoinen.

Roolin olisi suonut olevan syvempi. Hämmentävän paljon huomiota elokuvassa saavat Mercuryn hampaat sekä rakkaus ja kihlaus nuoruudenrakkaus Maryn kanssa. Hämmentävän vähälle huomiolle taas jäävät Mercuryn elämän myöhemmät vaiheet ja homoseksuaalisuus.

Bohemian Rhapsodyn tekeminen oli ilmeisen hankala ja pitkä prosessi. Se näkyy erityisesti siinä, että elokuva on harmillisen siloiteltu ja sisäsiisti. Queenin kitaristi Brian May ja rumpali Roger Taylor ovat olleet mukana elokuvan tuotantotiimissä, mikä on hämmentävä seikka.

Mayn ja Taylorin mukanaolo hämmentää, sillä Bohemian Rhapsody vääristelee Queenin ja Mercuryn tarinaa täysin tarpeettomasti. Vääristely olisi perusteltua, jos se parantaisi elokuvaa jotenkin.

2:59
Rami Malek on ehdolla parhaan miespääosan Oscar-palkinnon saajaksi.

Ei se paranna.

Alla viisi Queenin ja Freddie Mercuryn historiaa elokuvassa tarpeettomasti uusiksi kirjoittavaa seikkaa (sisältää juonipaljastuksia).

  1. Queen ei hajonnut ja palannut yhteen ennen merkkipaaluesiintymistä Live Aid -hyväntekeväisyyskonsertissa Lontoon Wembleyn stadionilla 1985, kuten elokuvassa tapahtuu. Queen lopetti The Works -albumin maailmankiertueen vain kaksi kuukautta ennen Live Aidia.
  2. Freddie Mercury sai aids-diagnoosin vasta vuonna 1987, ei vuonna 1985 ennen Live Aid -esiintymistä kuten Bohemian Rhapsodyssa väitetään.
  3. Aids-asian paljastavassa kohtauksessa soiva hittiballadi Who Wants to Live Forever julkaistiin vuonna 1986 eli elokuvassa nähtävien tapahtumien jälkeen.
  4. We Will Rock You -hitti julkaistiin 1977 eikä elokuvan tapahtumien mukaisesti vuonna 1980.
  5. Queen ei syntynyt kuten elokuvassa kerrotaan.

Faktojen vääristelystä huolimatta Bohemian Rhapsodylla on muutamat ansionsa. Elokuva hengittää luonnollisesti täysin Queenin musiikin varassa ja esimerkiksi Live Aid -kohtaukset ovat näyttäviä. Silmäkulmakin saattaa kostua niitä katsoessa ja ennen kaikkea kuunnellessa.

Lähes kaikki Bohemian Rhapsodyssa nähtävä on pinnan hivelemistä. Toimivampaa olisi voinut olla keskittyä huomattavasti tiukemmin pelkästään Mercuryn hahmoon.

Elokuva kertoo Queenin tarinan Live Aidiin asti ja sivuuttaa vuodet 1986–1991 kokonaan. Noissa vuosissa riittäisi varmasti myös elokuvan arvoisia tapahtumia.

Bohemian Rhapsodyn olisi voinut helposti huipentaa vaikkapa vuonna 1992 järjestettyyn Freddie Mercuryn muistokonserttiin, joka oli Queenin uralla lähes Live Aidin veroinen merkkipaalu.

Hämmentävää ja jopa uskomatonta on myös, että mahdollisesti paras Queenin levyttämä kappale, Freddie Mercuryn ja David Bowien duetoima Under Pressure, on sivuutettu elokuvassa kokonaan. Yhtyeen hienoimpiin hetkiin kuuluvan Love of My Lifen elokuvassa saama huomio sen sijaan ilahduttaa.

Yllä mainitut asiat huomioon ottaen Bryan Singerin ohjaaman Bohemian Rhapsodyn ehdokkuus parhaaksi elokuvaksi on vitsi. Se on jättimäinen menestys, ja juuri siksi se on luultavasti päässyt ehdolle parhaaksi elokuvaksi.

Ystävä kysyi hiljattain, että kannattaako se Bohemian Rhapsody nyt sitten käydä katsomassa.

Vastasin seuraavasti. Jos pidät Queenin musiikista ja haluat kuulla sitä lujaa elokuvateatterin äänentoistolaitteistosta, kannattaa.

Jos taas et piittaa Queenin musiikista ja haluat nähdä takuuvarmasti viihdyttävän ja hyvän elokuvan, ei kannata. Sitä se ei ole.

Bohemian Rhapsody on huono elokuva, jonka paras elokuva -kategorian Oscar-ehdokkuutta suurempi vitsi olisi, jos se voittaisi tuon pystin.

Toivottavasti Queenistä ja Freddie Mercurysta tehdään vielä joskus elokuva, joka on hyvä.

---

Artikkelia muokattu 24.1.2019 kello 13.15: Poistettu virheellinen tieto, jonka mukaan Freddie Mercury ei olisi julkaissut sooloalbumia ennen Live Aid -konserttia. Mr. Bad Guy -albumi julkaistiin huhtikuussa 1985 eli 2,5 kuukautta ennen heinäkuussa 1985 järjestettyä Live Aidia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja