Mainos

Kommentti: Propagandasota on julistettu – pääministeri otti poikkeuskeinot käyttöön

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pitää koko kansalle osoitetun nauhoitetun televisiopuheen Ylellä illalla klo 21.05. Kyseessä on pääministeriltä aivan poikkeuksellinen keino ottaa kansa suoraan haltuunsa ay-liikkeen suurmielenosoituksen alla. Nyt on alkanut propagandasota, joka kertoo poikkeusajoista.

Päättäjien puheita suoraan kansakunnalle on seurattu sekä Suomen itänaapurissa Neuvostoliitossa/Venäjällä että Yhdysvalloissa.

Suomessa tämä on tuikiharvinaista.

Presidentti pitää uudenvuodenpuheen, pääministerillä on ollut muita foorumeita. Pahimpina 1990-luvun lamavuosina pääministeri Esko Aho (kesk.) piti yhden kerran uudenvuodenpuheen presidentin asemesta, mutta silloin syy oli se, että presidentti Mauno Koivisto ei sitä itse viitsinyt pitää.

Sitä aikaisempia vertailukohtia pitää hakea radion kultakaudelta. J. K. Paasikivi piti tekohampaat lonksuen kansalle puheita, pääministeri-presidentti Urho Kekkonen myös – mutta kyseessä oli poikkeusajat ja niitä muistelevat lähinnä vanhainkotien terävämuistisimmat asukkaat. Näköradiokaudelta pääministerin vastaavia puheita ei ole nähty. Kannattaa muistaa, että vuosien ja vuosikymmenten mittaan myös perustuslaki on muuttunut ja pääministeri on ohittanut presidentin vallankäyttäjänä mennen tullen.

Syitä siihen, että Sipilä otti yhteyttä valtion televisioon Yleen ja kertoi pitävänsä puheen, ei tarvitse kaukaa hakea:

   1. Ajat ovat erittäin vaikeat - ja kriisitietoisuus ei Sipilän mukaan vieläkään ole mennyt riittävästi läpi.

   2. Ay-liike on masinoinut Rautatientorille suurmielenosoituksen, jossa se käy koko voimallaan ja kaikilla propagandan keinoilla hallituksen kimppuun.

   3. Suorassa puheessa kukaan ei pääse väliin tulkitsemaan tai keskeyttämään pääministerin viestiä.

Vasemmistolle ja ay-liikkeelle Sipilän temppu tuli täytenä yllätyksenä. . Vihreiden  Ville Niinistön ensikommenteista ei saanut tolkkua, onko Sipilän puhe hyvä vai huono asia. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki (vas.) ehti jo haukkua Sipilän siitä hyvästä, että hän ei tule parlamentarismin pyhimpään eli eduskuntaan pitämään puhettaan.

Arhinmäkeä ainakin voi lohdutella, että tulee kyllä - Sipilä vaan otti muutama sata metriä etumatkaa.

Kuten sanottu, Sipilä ja hallitus saa verbaaliset likasangot niskaansa perjantaina Rautatientorilla. Palvelualojen PAM:n järjestöjohtaja Niina Koivuniemion verrannut Sipilää jo Pohjois-Korean diktaattoreihin ja lisää tulee taatusti. Moneen kertaan on kuultu sekin, että ay-liike ei jätä operaatioitaan vain perjantain mielenilmauksen varaan, vaan kyseessä on ”pitkä marssi”.

Samaan aikaan MTV:n nettipaneelitutkimuksessa kansalaisista puolet, paikoin jopa enemmän, ymmärtää hallituksen suunnitelmia.

Tähän saumaan Sipilä iskee ja kertonee oman näkemyksensä missä mennään ja mitkä reunaehdot kansalaisten on syytä ottaa huomioon, jotta kansantalous ei mene konkurssiin. Vertauksia Euroopan kriisimaihin kuultaneen myös. Portugalissa esim. julkisen sektorin palkkoja tiputettiin 15 prosenttia.

Mutta kuten sanottu, propagandasota on julistettu ja valtiollinen Yle tarjoaa pääministerille, joka sivumennen sanoen on reservin kapteeni,  loistomahdollisuuden esittää nauhoitettu puhe ykköskanavallaan.

Oli muuten hupaisa seurata viime viikolla viher-vasemmisto-opposition tuskaa, kun se valitti, ettei Yle ei saanutkaan yleisen leikkauskierteen keskellä sille ”kuuluvaa” indeksikorotustaan. Onneksi tärkeät puheet silti televisioidaan, vaikka puolen miljardin Yle köyhtyy silmissä...

Jatkoa seuraa perjantain mielenosoituksen jälkeen.

Hallitus ja pääministeri saavat aina viestinsä läpi mediassa. Torstaina Sipilä on opposition puhuttelussa eduskunnan kyselytunnilla, perjantain lakkoa Sipilä pääsee analysoimaan kunnolla myös Ylen Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina.

Ensi keskiviikkona hallitus jättää kiistellyt lakiesitykset eduskunnalle ja antaa niistä tiedonannon.

Ellei sitä ennen päästä sopuun, esimerkiksi lomakorvauksia leikkaamalla tms.

Mutta ei lupaavalta näytä.

PS. Edellisen vaalikauden kahden hallituksen pääministerit Jyrki Katainen (kok.) ja Alexander Stubb (kok.) eivät olisi vastaavista puheista pystyneet edes haaveilemaan, koska hallituksen yhteistyökyky ei olisi sellaisia kestänyt. Nyt näkyy kestävän, sillä esiintymisestä on epäilemättä sovittu yhdessä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.