Mainos

Kommentti: Pixarin Toy Story -trilogia sai hieman yllättäen jatkoa – neljäs leluelokuva on entistäkin enemmän aikuisille suunnattu

1:44
Toy Story 4 -elokuvan traileri.

Toy Story 4 Ensi-ilta: 6.9.2019. Ikäraja: 7. Pituus: 100 min. Ohjaus: Josh Cooley. Käsikirjoitus: Andrew Stanton & Stephany Folsom. Näyttelijät: Tom Hanks, Tim Allen, Annie Potts, Tony Hale, Keegan-Michael Key, Jordan Peele, Keanu Reeves. Genre: animaatio, seikkailu, komedia.

Toy Story 4 täydentää olemassa olevaa trilogiaa onnistuneesti. Pixar on tuottanut lähes täydellisen neliosaisen animaatiosaagan.

Uusi Toy Story -elokuva seuraa aiemmista suhteellisen tuttua kaavaa. Päähahmo Woody irtaantuu muusta lelupoppoosta ja koittaa päästä takaisin kotiin samalla, kun muut pohtivat keinoja löytää ryhmän kadonnutta johtajaa. Premissiä on käytetty aiemmassa kolmessa elokuvassa hieman eri tavoin ja se toimii jälleen.

Komedia on aina ollut Toy Story -elokuvien vahvimpia puolia, ja nauruja on jälleen luvassa. Pixarilla tiedetään, että teatterikatsomot täyttyvät pienten lasten lisäksi nuorista aikuisista, jotka ovat kasvaneet leluelokuvasarjan kanssa. Komiikka ei ole halpaa pieruhuumoria, vaan harvinaisen viiltävää. Suurin osa vitseistä saattaakin lipsahtaa nuoremman katsojakunnan ohi.

Pixar onnistui kaappaamaan hupaisan pehmolelukaksikon, Pupun ja Tipun, ääniksi Jordan Peelen ja Keegan-Michael Keyn, jotka tekivät aikanaan huippusuosittua sketsisarjaa Comedy Central -kanavalle. Kaksikon kemia onkin käsin kosketeltavaa ja mukavaa nostalgisuutta Key and Peele -sketsien ystäville. Ennestään nimekkään tähtikaartin täydentää Keanu Reeves, joka esittää hulvatonta Kingi Kaboom -hahmoa.

Toy Story ei olisi niin menestynyt ja rakastettu elokuvasarja ilman vahvasti kirjoitettuja hahmoja. Woody ja Buzz Lightyear tarjoilevat taattua viihdettä sekä tunteikkaita hetkiä. Varsinkin Woody pääsee jälleen pohtimaan olemassaolonsa suuria kysymyksiä ja lelun roolia lasten elämässä. Mukaan on tuotu hömelö Kahveli, joka on sympaattinen ja hauska lisä leluporukkaan.

Muut ennestään tutut hahmot, kuten lehmityttö Jessie tai dinosaurus Rex eivät saa juuri aikaa ruudussa, mikä on harmi. Vastapainoksi aiemmissa elokuvissa vain sivuhahmona toiminut Woodyn ihastus Bo Peep on tällä kertaa isossa roolissa. Hahmon kautta näytetään millaista elämää lelut voivat elää, jos ne jäävät ilman omistajaa.

Woody jatkaa elokuvassa rooliaan johtajana, joka koittaa opettaa hämmentyneelle Kahvelille, miksi tämän rooli leluna on niin tärkeä. Samaan aikaan Woody pääsee itse oppimaan uusia puolia elämästään Bo Peepin kautta. Kuulumattomuuden tunne on iso teema elokuvassa.

Toy Story 4 on myös aiempia osia pelottavampi. Hahmot päätyvät antiikkiliikkeeseen, jossa jöötä pitävät vanhat marionettinuket, jotka ovat aikuisenkin silmään karmivia. Elokuva saattaakin tarjota pienemmälle väelle muutamat painajaiset, vaikka mitään todellista kauhua ruudulla ei muutamaa säikäytystä lukuun ottamatta nähdä. Suomessa alle seitsemänvuotiailta kielletty Toy Story 4 on saanut merkinnät kauhusta ja väkivallasta.

Elokuvan antagonistia on tällä kertaa entistäkin helpompi ymmärtää. Aiemmissa osissa pahoilla leluilla on toki ollut selkeät motivaatiot, mutta nyt lasten on myös helppo löytää sympatiaa Woodya härnäävää lelua kohtaan.

Kyseessä on taattua koko perheen viihdettä, josta Pixar niin hyvin tunnetaan. Toy Story -saaga olisi voinut hyvin jäädä vuonna 2010 ilmestyneeseen kolmanteen elokuvaan, mutta neljäs osa ei tunnu rahastukselta, vaan luonnolliselta jatkumolta. Tuskin Tom Hanksin kaltainen veteraani olisi uuteen elokuvaan suostunutkaan, jos käsikirjoitus ei olisi ollut kunnossa.

Oli Disneyltä ja Pixarilta nerokasta olla lypsämättä tätä saagaa, vaikka siihen olisi ollut kaikki mahdollisuudet. Nyt yrityksillä on takataskuissaan neljä lähes täydellistä animaatioseikkailua. Vuodet elokuvien välillä ovat marinoineet sarjaa ja mahdollistanut sen, että liiallinen kiire on vältetty. 24 vuotta jatkunut elokuvasarja onkin hyvä päättää tähän.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja