Mainos

Kommentti: Perussuomalaiset heräsivät krapula-aamuun – Mitäs sitä tuli eilen oikein tehtyä?

Halla-aholaisten vyörytys ja Timo Soinin nöyryytys meni eilen liian pitkälle. Tämä käsitys oli vallalla Jyväskylän yössä ja puoluekokousväen hotellin aamupalalla. Maahanmuuttovastaisten H-linja on liikaa hallituskumppaneille kokoomukselle ja keskustalle, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Jussi Halla-ahon taustajoukkojen hyvin pohjustettu vallankaappaus nosti varapuheenjohtajiksi kolmikon Laura Huhtasaari-Teuvo Hakkarainen-Juho Eerola. Kaikki kauniisti sanottuna värikkäitä persoonia.

Kokoussalista poistui järkyttyneitä ihmisiä viimeistään silloin, kun Hakkarainen voitti äänestyksessä toisen varapuheenjohtajan paikasta Arja Juvosen, sosiaalipolitiikkaan ja vanhustenhoitoon perehtyneen kansanedustajan. Näyttävän, pitkän kampanjan tehneen Juvosen heittäminen nuivien jyrän alle herätti sääliä ja suuttumustakin.

Halla-aho sai samanmielisen tiimin, mutta omat joukot on ammuttu hajalle. H-linja on viesti, märkä rätti, hallituskumppaneille: täältä pesee ja tarvittaessa myös linkoaa jatkossa.

Halla-ahon jatkaessa europarlamentaarikon työtään Brysselissä hänen oikeaksi kädekseen Suomeen jää varapuheenjohtaja Huhtasaari ja vasemmaksi Hakkarainen.

Tämä oli kuin syöttö lapaan oppositiolle. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne twiittasi, että "perussuomalaisten puoluejohto koostuu nyt kokonaan Eurooppa- ja maahanmuuttovastaisista voimista. Ääriainekset valtasivat puolueen".

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) eivät voi tulla enää kuin yhteen johtopäätökseen: tämä hallitus on kaadettava. Sen voi tehdä kahdella tavalla, suoraan tai ovelasti.

Jos Sipilä ja Orpo haluavat näyttää johtajuutta omilleen, perussuomalaisille osoitetaan ulko-ovea heti maanantaina trion kohtaamisessa. Marttyyrikuolema sataisi jossain vaiheessa perussuomalaisten laariin, ainakin muutaman prosenttiyksikön kannatusnousun verran.

Tai sitten keskusta ja kokoomus keksivät riidan aiheen, jonka päätteeksi perussuomalaiset joutuvat lähtemään. Ja suurelle yleisölle jää epäselväksi, kuka teki ja mitä teki.

Tänä aamuna moni perussuomalainen siteerasi Paavo Väyrystä: voiko vitutukseen kuolla? Puolueen väki on kuitenkin sitkeää ja kestää hyvin kolhuja. Osa, Soinikin, on ollut vielä kovemmissa paikoissa, esimerkiksi SMP:n raunioilla.

Muutama pettynyt puolueen jättää, mutta perussuomalaiset jatkavat eteenpäin, tosin eritahtisina ja peruuttamattomasti muuttuneena puolueena.

Sen sijaan kokoomuslaisille ja keskustalaisille Jyväskylän puoluekokouksen lopputulos on kestämätön paikka.

Yksi nuiva olisi voinut nipinnapin mennä läpi, mutta neljä on auttamattomasti liikaa.

Maassa alkaa uuden hallituspohjan metsästäminen, mietitty sitä onkin jo jonkin aikaa. Eivät Sipilä ja Orpo ole nuivaa jytkyä tumput suorina odottaneet.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.