Mainos

Kommentti: Näin eteni 20 kansanedustajan operaatio, joka järkytti Halla-ahon ja pelasti hallituksen

Politiikassa ei kannata ottaa selkävoittoja. Tämä totuus unohtui halla-aholaisilta voitonuhossaan viikonloppuna Jyväskylän puoluekokouksessa. Koko puheenjohtajiston valtaaminen johti siihen, että sunnuntai-iltana alkoi vastaoperaatio. Pettyneet puhuivat jopa kokouspaikalla nähdyistä käsitervehdyksistä. Näin syntyi Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmä, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan toimituksen päällikkö Jussi Kärki.

20 kansanedustajan erkaantuminen perussuomalaisista eteni spontaanisti ilman tarkkoja askelmerkkejä. Julkisuudessa oli jo puoluekokouksen alla huhuja soinilaisten varasuunnitelmasta, mutta valmiita piirustuksia ei ollut, koska eduskuntaryhmässä oli vahva usko Sampo Terhon voittoon.

Kansanedustajista monet yllättyivät Jussi Halla-ahon valinnasta, mutta järkytys tuli vasta kun nuivat maahanmuuton vastustajat Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja Juho Eerola nousivat varapuheenjohtajiksi. Puolue oli kaapattu.

Epäilys kalvoi vanhaa kaartia

Muutamat loikanneet kansanedustajat ehtivät lauantaina jo vakuuttaa tukeaan uudelle puheenjohtajalle. Mieli muuttui, kun alkoi kertyä tiedonmurusia halla-aholaisten operaation pitkäaikaisista, salassa pidetyistä suunnitelmista.

Havainnot käsitervehdyksistä saivat puoluekokousväkeä epäileväksi, että onko taustalla myös oikeistolaisia ääriliikkeitä. Pelkkä epäily vei SMP:n raunioilta nousseen puolueen konkareilta yöunet.

Myös Timo Soini arvosteli MTV Uutisten haastattelussa tiistaina "junttaporukan" toimintatapoja, itse henkilövalintoihin hänellä ei ollut mitään sanottavaa.

Soinin mukaan hävinneiden kohtelu sai tuhannet perussuomalaiset raivoihinsa ympäri Suomea. Entisille smp:läisille viimeinen niitti oli Veikko Vennamon herjaaminen, kun hävinneille näytettiin voitonhuumassa kaapin paikkaa.

Soini osallistui sunnuntaina presidentti Niinistön järjestämiin Kultaranta-keskusteluihin ja mitä ilmeisemmin hän nosti siellä peukun ylös operaatiolle Uusi vaihtoehto.

Mukaan valikoitui 20 kansanedustajan joukko, jonka uskottiin pitävän salaisuuden niin että tieto ei livahda Halla-ahon korviin. Puhelinliikenne kävi kuumana sunnuntaina ja varsinkin maanantaina. Tapahtumien vyöryä kuvaa hyvin se, että ryhmän ensimmäiseen tapaamiseen maanantai-iltana ehti vain kourallinen kansanedustajia.

Koko joukko oli ensimmäinen kerran yhdessä vasta aivan hetki ennen Halla-ahon johtamien perussuomalaisten ryhmäkokousta, joka alkoi tiistaina kello 13. Tuolloin 20 hiljaista miestä ja naista marssi tv-kameroiden muurin läpi ryhmäkokoukseen jättämään eroilmoituksensa järkyttyneelle Halla-aholle. Näin tehtiin suomalaista poliittista historiaa.

Sipilä ehti lähes perille

Pääministeri Juha Sipilä oli jo ehtinyt itse lentämään Turkuun ja oli viemässä hallituksen erokirjettä presidentti Niinistölle. Sipilä sai varmistuksen Uuden vaihtoehdon syntymisestä vain hieman ennen Kultarantaa, pääministeri ilmoitti käänteestä presidentille ja auto teki U-käännöksen. Hallituskriisi oli ohi.

Kyynisimmät epäilivät heti, että kyseessä oli sovittu näytelmä. Tämän voi tyrmätä saman tien: tasavallan merkittävimpiä instituutioita ei uhrata b-luokan kesäteatteriesityksiin.

Totta kai hallituskaksikolla Sipilä-Orpo oli tieto, että jotain on perussuomalaisten pettyneessä ryhmässä tapahtumassa, mutta sen varmuudesta ja laajuudesta ei. Sipilän oli pidettävä käsissään erilaisia vaihtoehtoja, joista vakavin oli RKP:n ja Kristillisdemokraattien nousu hallitukseen.

Nyt keskustalla, kokoomuksella ja Uudella vaihtoehdolla on eduskunnassa 106 paikkaa. Jos loikkaajien joukko olisi jäänyt pienemmäksi, hallitukseen olisi tarvittu RKP:n tai KD:n apua.

RKP:n ja KD:n tarttuminen ainakin henkisesti Sipilän käteen hädän hetkellä ei varmaankaan jäänyt huomioimatta. Elämää on tämänkin vaalikauden jälkeen. Ei tosin Sipilältä ja Orpolta jäänyt sekään huomaamatta, että vasemmisto, SDP ja vihreät alkoivat heti puhua uusista vaaleista.

Puolue vaarassa ajautua nurkkaan

Operaatio Uusi vaihtoehto oli kova - miltei uhkarohkea - 20 kansanedustajalta, sillä loikkareiden kohtalo on yleensä huono. Nyt tosin kyse ei ole perinteisestä loikkauksesta.

Seuraavaksi ryhmällä on edessään puolueen perustaminen. Halla-ahoon ja hänen taustajoukkoihinsa tyytymättömät kansanedustajat saivat uuden poliittisen kodin, mutta perussuomalaisten kenttäväeltä se vielä puuttuu. Saman tien alkoi perussuomalaisten jakaantuminen myös kuntien valtuustoissa ja paikallistasolla.

Halla-ahon johtamille perussuomalaisille tilanne on kohtalokas. Puolue voi ajautua nurkkaan, jossa se nähdään yhden asian liikkeenä, jolla on yhteyksiä ääriliikkeisiin. Tulevissa vaaleissa nähdään, kuinka paljon tallaisella maahanmuuttovastaisella menolla saa kannatusta. Ruotsidemokraatit ovat nousseet kannatuskyselyissä toiseksi, miten käy "Suomidemokraattien".

Soinia on syytetty siitä, että hän salli liian kauan maahanmuuttovastaisten voimien norkoilla puolueensa lähellä. Itse asiassa puolueen nousu ja jytkyt saivat voimaa lähiöiden tyytymättömyydestä. Edesmennyt kansanedustaja Tony Halme oli tästä ilmiöstä ensimmäinen aalto.

Soini siivosi nurkkansa liian myöhään – mutta siivosi kuitenkin. Oman kodin hylkääminen on käsittämättömän vaikea paikka, siksi kunnioitettava päätös.

Perussuomalaiset oli työväenpuolue ilman sosialismia. Uuden eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi valikoituneen Simon Elon eilisten esiintymisten perusteella Uusi vaihtoehto on työväenpuolue ilman sosialismia – ja rasismia.

8:47

7:30

8:48

8:56

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.