Mainos

Kommentti: Niinistö jyrää heti voittoon, Huhtasaari heräsi eloon, Haaviston uhkapeli toimii sittenkin

Juuri nyt näyttää siltä, että ensi sunnuntain presidentinvaaleissa jännitys loppuu jo kello 20.01, kun ennakkoäänet rävähtävät tv-ruutuihin. Siteeraan erään Kuopion torin kävijän analyysia: Ei tule toista kierrosta, kirjoittaa MTV Uutisten päällikkö Jussi Kärki.

Sauli Niinistön kannatus putoaa Ylen gallupissa odotetusti alaspäin, mutta perin hitaasti. Kolme päivää ennen vaaleja Niinistön 63 prosentin kannatus on niin hurja luku, että kilpailijoista tulee jo mieleen Kummelin valmentaja: "Me ollaan hävitty tää peli".

2:22

Niinistön ylivoima ei ole yllätys, jos on nähnyt kuvia ehdokkaan kampanjamatkoilta ympäri Suomea. Torit täyttyvät Forssasta Kotkaan. Ilmiö ei ole sulanut puolen vuoden aikana, päinvastoin.

Niinistön takana on kuitenkin monta mielenkiintoista vääntöä. Sunnuntai-iltana kannattaa siis ottaa popkornit esiin ja katsoa MTV3-kanavalla vaalien tulosiltaa kello 19.30 alkaen.

Harmaavarpunen Haavistosta leijona

Ylen gallupin kyselyjaksolla 17.-23. tammikuuta Haavisto veti hihasta viimeisen yllätyskorttinsa: aktiivimallin vastustamisen. Harmaavarpusesta kuoriutui leijona, monen mielestä kyseenalaisin keinoin, mutta silti – ei leijonakaan pelaa aina reilua peliä.

2:03

Haavisto kokeili populismia ilmoittamalla, että hän ei olisi vahvistanut presidenttinä kiisteltyä lakia aktiivimallista toisin kuin Sauli Niinistö teki loppuvuonna. Ahtaan juridisesti tämä mahtuu valtaoikeuksiin, mutta aikuisten oikeasti kyse on irtopisteiden noukkimisesta kansalaisaloitteen ja yli 130 000 nimen hurmoksessa.

Vielä tammikuun puolivälissä Haavisto sanoi Ylen tv-tentissä: "Jos politiikassa ei pärjää asia-argumenteilla, niin sitten politiikka ei ole lajini".

Itse luulin, että Haaviston koulutetut kannattajat eivät diggaisi populisti-Pekkaa. Väärin luulin. Haaviston vankistunut kakkossija osoittaa, että tarkoitus pyhittää keinot. Vaalitenttien kaksintaisteluissa tärkeintä ei ole voitto vaan osanotto. Haavistosta piirtyi kuva, että hän voi olla Niinistön vastavoima ja horjuttaja.

Väyryselle ääniä vain protestina ja huumorilla?

Toinen huomio Ylen kyselystä on, että Laura Huhtasaari on herännyt henkiin tv-tenteissä ja saattaa päihittää Paavo Väyrysen EU-kriitikoiden omassa sarjassa.

Aluksi Huhtasaari yritti esittää harkitsevaa, aina hymyilevää valtionpäämiestä ja puhui venytetyllä ta-vu-tuk-sel-la, mutta tv-kameroiden loisteessa hän syttyi toimittajien grilleissä omaksi räväkäksi itsekseen. Uskon, että se kannatti.

Jos Huhtasaari saa omat kannattajansa liikkeelle, Väyryselle jäävät lähinnä protestiäänet ja humoristit. Heitä on rajallinen määrä vaaleissa, joihin suomalaiset suhtautuvat vakavasti.

Väyrysen elintilaa kaventaa myös se, että keskustan vankimmat kannattajat yrittävät tosissaan ryhmittyä Matti Vanhasen taakse. Sunnuntai osoittaa, kuinka puheenjohtaja Juha Sipilän vetoomus on tehonnut keskustan kenttään. Veikkaan, että Vanhanen ja Väyrynen tulevat maaliin rinta rinnan kutakuinkin tasoissa.

SDP:n vaalivalvojaisista tulossa kaikkien aikojen kiusallisimmat

Toinen mielenkiintoinen taisto käydään vasemman laidan Merja Kyllösen ja Tuula Haataisen välillä. Nyt näyttää siltä, että pikkusisko kampittaisi isosiskon ja sunnuntai-illan kiusallisimmat hetket eletään SDP:n vaalivalvojaisissa.

Vaalien häviäjät tulevat välittömästi vähättelemään presidentinvaalien vaikutuksia puolueiden kannatuksiin. Tottahan on, että nämä ovat täysin poikkeukselliset henkilövaalit.

3:20

Mutta mutta... jos keskustassa ja SDP:ssä on liikkeellä puheenjohtajien Juha Sipilän ja Antti Rinteen kampittajia, niin nämä saavat nyt uutta vettä myllyynsä.

Sen sijaan Vihreillä ja myös perussuomalaisilla on mahdollisuus ottaa ja saada ehdokkaidensa tuloksista ja kampanjoista hyvää virtaa seuraaviin vaaleihin. Tästä alkaa pitkä vaaliputki.

 

1:34:16

2:04

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.