NHL-kello tikittää, päätösten tultava pikaisesti – supistetut leiriryhmät voivat kääntyä SM-liigaseurojen eduksi

4:18
Ilves on yksi joukkueista, jota NHL:n alkaminen saattaa kirpaista. SaiPa oli tässä ottelussa parempi.

SM-liigan NHL-sopimuksen alaiset pelaajat odottavat lähtökäskyä harjoitusleireille. Kaikille sitä ei tule välttämättä lainkaan. 

NHL on suunnitellut aloittavansa kauden ensi vuoden alussa, mutta aika alkaa käydä vähiin. Ongelmia on tuonut erityisesti se, että NHL on halunnut avata liigan ja pelaajahdistyksen välisen työehtosopimuksen tavoitellakseen lisää palkkojen leikkauksia. 

Ässien Jesperi Kotkaniemi ja Ilveksen Lukas Dostal ovat jo lopettaneet pelinsä SM-liigassa, mutta suurin osa NHL-lainoista jatkaa edelleen pelejään Suomessa. 

Sportsnetin NHL-asiantuntija Elliotte Friedman ennusti, että NHL:n harjoitusleirit alkavat joulun jälkeen. NHL-kausi pyörähtäisi käyntiin 10–12 päivään typistetyn leirin jälkeen tammikuun puolessavälissä. 

SM-liigaseurojen kannalta voi olla merkittävää, jos Friedmanin tieto vain 35 pelaajan leiriryhmästä toteutuu. Näin moni SM-liigassa pelaava NHL-sopimuksen pelaajan alainen jäisi pelaamaan suoraan Suomeen loppukaudeksi. 

AHL:n tilanne vaikuttaa myös paljon SM-liigapelaajien pelipaikkaan. AHL on suunniteltu alkavaksi helmikuussa, mutta täyttä varmuutta siitäkään ei ole alati muuttuvan koronavirustilanteen takia. 

"Onko järkeä matkustaa"

Jesse Puljujärven ja Juuso Välimäen kaltaiset pelaajat lähtevät varmuudella leirille, jos sellainen järjestetään – ja jäänevät sille tielle. Mutta esimerkiksi toistaiseksi voimassa olevalla SM-liigasopimuksella pelaava Matias Maccelli voisi jatkaa Ilveksessä kauden loppuun asti, jos hän ei mahdu supistettuun NHL-leiriryhmään. 

Kaikkien rajatapausten lähettäminen NHL-leirille ei palvelisi juuri ketään, koska kauteen tulisi turhia tautoja maan vaihtamisesta aiheutuvien karanteenien takia. 

MTV Urheilun haastattelema suomalainen pelaaja-agentti kertoi, että NHL-seuratkin tarkastelevat jokaisen pelaajan tilanteen yksilökohtaisesti. 

– Joillekin seuroille on tärkeää ottaa pelaaja leirille tulevaisuuden takia. Leirin jälkeen on mahdollista, että he palaavat takaisin SM-liigaan, agentti sanoi. 

– Pitää miettiä tarkkaan, että onko järkeä matkustaa kahteen suuntaan ja olla karanteenissa, kun toisena vaihtoehtona on harjoitella laadukkaasti SM-liigajoukkueessa ja pelata isoja minuutteja. 

NBA:n aloittaminen lyö lisää painetta

Expressen haastatteli Florida Panthersin ruotsalaisvalmentaja Ulf Samuelssonia. Hän kertoi, että ratkaisun pitäisi tulla sunnuntaina, jos kausi aiotaan aloittaa 1. tammikuuta. 

NHL:n puolella painetta lisää se, että NBA aikoo aloittaa kautensa jo ennen joulua. 

– Näyttää pahalta, jos NHL ei pysty pelaamaan typistettyä kautta, Elliotte Friedman sanoi. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja