Kommentti: Näky jääkiekon MM-kisoissa palauttaa mieleen Suomen kiusallisen ilmiön – sitä ei ole lainkaan ikävä

Ruotsalaismaalivahdilta karmea moka – Tshekki rankaisee heti 0:58
Ruotsalaismaalivahdilta karmea moka – Tshekki rankaisee heti

Jääkiekon tämän kevään MM-kisat huipentuvat upealla tavalla, kun hurmoksessa oleva Tshekki hakee kultaa maansa pääkaupungissa Prahassa. Kun kisojen menoa on seurannut alkuhetkistä lähtien, on voinut usein miettiä sitä, että luojan kiitos ei olla enää Tampereella, kaiken kiusallisuuden keskellä, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Ilari Savonen.  

”Ollaan niin kuin tshekit”, kannusti sinikypäräinen leijonafani suomalaisia Prahan O2 Areenalla.

Alkamassa oli Suomen ja Itävallan alkusarjan koitos. Vaikka kisojen isäntämaa Tshekki vietti välipäivää, ei se paljoa näkynyt Prahan jättimäisessä pyhätössä.

Yli 17 000 katsojaa vetävä halli oli jälleen kerran lähes loppuunmyyty. Lähes.

Tällä kertaa Leijonien peliin jäi hieman jakkaroita vapaaksi, mutta ei paljoa. Illalla Kanadan ja Norjan pelissä mökki oli taas lähes samalla tavalla täynnä.

Ero on merkittävä siihen, mitä esimerkiksi Suomessa nähtiin toissa ja viime keväänä. Leijonien pelit olivat tuolloin loppuunmyytyjä, mutta muuten oli väljempää.

Selittäviä syitä on monia.

Kaikista isoin on se, että Tshekki on paljon helpommin lähestyttävä maa kuin Suomi, jos puhutaan matkustusajasta ja hintapolitiikasta. Tshekki on kaikin tavoin paljon halvemmin maa kuin Suomi.

Tai no perun hieman sanojani. Maan itärajalla sijaitsevassa tuppukylässä Ostravassa oli revitty kaikki hinnat niin kattoon, ettei tämä väite nyt pidä täysin paikkansa.

Lipuissa hintapolitiikka on ollut aivan toista luokkaa kuin Suomessa. Mainittuun Itävallan ja Suomen otteluun irtosi lippu loistopaikoille 60 eurolla. Halvimmillaan Prahan areenan ylälehtereille on päässyt 13 eurolla.

Se ei ole paha hinta aidosti hienosta kokemuksesta.

Kommentti jatkuu kuvan ja videon alla.

Leijonan iholla: Jukka Jalosen viimeisen MM-ottelun kulisseissa 3:28
Leijonan iholla: Jukka Jalosen viimeisen MM-ottelun kulisseissa

***

Keski-ikäisen Leijonat-fanin huudahdukseen kiteytyi koko kisojen ydin. Hän puhui tshekeistä siksi, koska tshekkiläiset ovat näyttäneet uskomatonta esimerkkiä muille.

Jääkiekon tämän kevään MM-kisat ovat tuntuneet aidosti jääkiekon MM-kisoilta, eivätkä miltään pukuosaston kiusaantuneilta kokoontumisajoilta, minne tullaan vain jäpittämään ja ahdistumaan, kun kansa ihmettelee heikon tunnelman perään.

Prahassa menoa on riittänyt käytännössä joka ikisessä pelissä. Taustalla on se, että Tshekissä on kasvettu kulttuuriin, missä kannustaminen on vahva osa urheilua. Tshekissä ei hävetä, vaan uskalletaan elää, kun taas Suomessa pieninkin tunteiden näyttäminen koetaan heti oudoksi tai kammoksuttavaksi käytökseksi.

Tshekissä suomalaisfanit saivat vetää kiisseliä ihan miten tykkäsivät, eikä kukaan ihmetellyt sen enempää. ”Hehän vain pitävät hauskaa”, saattoi hyvinkin paikallinen kaduntallaaja ajatella. Paitsi toki kun sarvipäät valtasivat tshekkiläisten kiekkoilijoiden suosiman laaturavintolan Prahan keskustassa, muutaman lehtiartikkelin jälkeen. Silloin saattoi paikallisia vituttaa.

Tshekin kisajärjestäjät ovat tehneet nerokkaan liikkeen siinä, etteivät he ole vetäneet lippujen hintoja aivan kattoon. Tshekissä on hyödytty siitä, että Prahan O2 Areena ja Ostravan halli ovat olleet katsojakapasiteetiltaan isoja areenoita. Ostravassakin paikallinen mökki veti puoleensa 9 000 katsojaa.

Kun hinnat ovat maltilliset, kisat ovat koko kansan kisat. Toukokuinen Tshekki vetää puoleensa hyvän urheilun, oivan sään ja halvan hintatason takia.

Tshekissä iso tuoppi olutta maksaa keskiarvoisesti noin kolme euroa. Eikä oluen vetoa hävetä tai tuomita. Sitä saa vetää, koska se kuuluu hommaan ja siitä osataan nauttia ilakoiden.

Kisoissa ei ole paljoa häirikkökäyttäytymistä näkynyt, koska ihmiset ovat tulleet nauttimaan ja pitämään hauskaa porukalla, eivätkä vetämään päätään täyteen.

Hymyileviä kasvoja on näkynyt joka puolella kaupunkia ja areenan kupeessa.

Kommentti jatkuu kuvan alla.

***

Ei ole yhtään väärin väittää, että jääkiekon MM-kisat pitäisi järjestää vähintään joka kolmas tai jopa joka toinen vuosi jossain Keski-Euroopan maassa eli Tshekissä, Slovakiassa, Saksassa, Itävallassa tai Sveitsissä.

Silloin kisat ovat riemunjuhlaa, eivätkä mitään kiusaantunutta pakkopullaa.

Tämän kevään turnauksessa ei olla paljoa pahvifiguuriarmeijoita nähty. Samankaltainen meri on toistunut vain niillä hetkillä, kun jonkun maan fanit ovat kerääntyneet tiettyyn nurkkaan.

Ei mitään pois Onninen-yhtiöltä, joka onnistui mainiosti omassa ideassaan Tampereella. He halusivat räväyttää ja tuoda nimeään julki potentiaalisten asiakkaiden silmissä. Heidän kauttaan halliin rakentunut muovinäky loi kuitenkin käsitteen, joka ei palvele lainkaan optimaalisella tavalla jääkiekon MM-kisojen syvintä olemusta.

Onninen-ilmiö tarkoittaa Suomen Jääkiekkoliiton raha-ahneutta ja kannattajakulttuurin hävytöntä aliarvioimista. On kuvastavaa, että kyseisten kisojen pääsihteeri Heikki Hietanen operoi nyt liiton puheenjohtajana. En odottelisi hirveästi mitään isompia, koko Suomi-kiekon toimintatapojen ravisteluja. Vaikka niille olisi aidosti tarvetta.

Palataan alkuperäiseen aiheeseen tiivistäen: jääkiekon MM-kisat ovat karnevaaleja. Niitä ei pidä rajata vain tietyn ansaintaluokan kekkereiksi.

Kun asteli lauantaina Tshekin ja Ruotsin MM-välieräottelun alla Prahan areenalle, näky oli upea. Ei vain pukuporukkaa, vaan faneja ja yleisöä laajalla ikäjakauksella. Kaikilla oli kivaa jo keskipäivästä lähtien.

Hallin sisällä tunnelma oli aivan mieletön heti pelin alkuhetkistä lähtien.

Sitä oli hienoa todistaa. Tätä jääkiekon MM-kisojen pitää olla.

Lue myös:

    Uusimmat