Kommentti: Näin ihmeellistä jalkapallo voi olla – supertähti Gareth Bale kalpeni Olympiastadionilla vertailussa Huuhkajien debytanttiin

0–1-tappio Walesille toi kolmannen perättäisen tappion kiistellylle pelijärjestelmälle, kirjoittaa MTV Urheilun Ville-Veikko Valta.

Helsingin vasta remontista valmistunut Olympiastadion näyttäytyi torstai-iltana koko loistossaan, kun Suomen jalkapallomaajoukkue kohtasi kotiinpaluussaan Walesin. Toki tunnelma lehtereillä jäi aavistuksen kolkoksi, kun median lisäksi vain kourallinen maiden jalkapalloliittojen työntekijöitä pääsi seuraamaan 0–1-tappion päättynyttä ottelua paikan päälle.

Töölön myöhäisillan hiljaisuudessa pelattu ottelu tarjosi vaisusta tunnelmastaan huolimatta ainutlaatuista mielenkiintoa niin lehdistökatsomoon kuin tv-vastaanottimien äären. Kun yleisön pauhu ei peittänyt kentän ääniä allensa, oli valaisevaa kuulla kaikki, mitä kentällä sanottiin.

Äänessä ei ollut pelkästään kapteeni Tim Sparv, sillä esimerkiksi hyökkääjä Joel Pohjanpalo ohjasi kanssapelaajia aktiivisesti huudoillaan.

Päävalmentaja Markku Kanerva puolestaan harmitteli, ettei toppari Daniel O’Shaughnessy antanut sovitusti pitkää heittoa Walesin päässä ja neuvoi toisessa tilanteessa lähes kädestä pitäen Huuhkajien debytanttia Ilmari Niskasta tulla hakemaan palloa alempaa, kun oikealla topparilla Leo Väisäsellä on pallo hallussaan.

***

Oikeana linkkinä Suomen avauskokoonpanossa pelannut Niskanen ylitti kaikki odotukset. Viime kaudella Suomen mestaruutta Kuopion Palloseurassa juhlinut laituri on ollut koko vuoden tyrkyllä ulkomaille, mutta toistaiseksi siirtoa ei ole kuulunut. Ehkä kohta jo kuuluu.

Erinomaisia fyysisiä ominaisuuksiaan, nopeutta ja kaksinkamppailuvahvuuttaan, esitellyt Niskanen osoitti pysyvänsä erinomaisesti mukana maajoukkuetason pelitempossa. Kiuruvetinen haastoi walesilaispuolustusta rohkeasti ja pelasi pallon kanssa suoraviivaisesti.

Ottelun alussa jännitys ja hieman totuttua puolustavampi rooli toki paistoivat Niskasen otteissa, mutta sen jälkeen 22-vuotias oli elementissään. Vastustajan riveissä samalla numerolla 11 pelannut Real Madridin supertähti Gareth Bale – niin ihmeelliseltä kuin se kuulostaakin – kalpeni vertailussa suomalaisdebytanttiin.

Ainoastaan ensimmäisen 45-minuuttisen pelanneen Balen ura näyttää sivumennen sanoen ainakin tällä hetkellä menevän jyrkkää alamäkeä. Oloa helpottanee hulppeat golfolosuhteet Madridissa ja Realin joukkueen suurin palkka.

***

Muuten itse ottelusta jää tuleville polville vain vähän kerrottavaa.

Puolustuksellisesti konservatiivisella kolmen topparin alakerralla otteluun lähtenyt Suomi ei onnistunut luomaan kuin yhden vaarallisen maalipaikan, joka syntyi Niskasen antamasta kulmapotkusta.

Ylimmäksi pääpalloon kohonnut Pohjanpalo puski Väisäselle, joka sai ohjata ilmasta vapaasti kohti tyhjää maalia. Veto kolahti tolppaan lähes käsittämättömällä tavalla.

Wales puolestaan käytti ainoan paikkansa, kun Manchester Unitedin pikakiituri Daniel James irtosi Niskasesta ja tarjoili keskityksen Kieffer Moorelle. Hujoppikärki naulasi pallon maaliin röyhkeästi Väisäsen edestä.

Jamesin päästäminen tarjoilupuuhiin merkittiin Niskasen muuten mainiossa esiintymisessä pitkänä miinuksena.

***

Kanervan kunniaksi on sanottava, että aiemmin useasti kritisoitu kolmen topparin pelijärjestelmä toimi kelvollisesti puolustussuuntaan. Voittomaalistaan huolimatta järkälemäinen hyökkääjä Kieffer Moore ei juuri päässyt rakentelemaan Walesin peliä pitkien avausten jälkeen, kun suomalaisten alakerran miesylivoima siivosi suurimman osan kakkospalloista pois brittien ulottuvilta.

Toisaalta pelisysteemillä oli suorastaan lamauttava vaikutus Suomen avauspelaamiseen. Pallot kiersivät vuorotellen keskuspuolustajalta toiselle, eikä keskikentälle Walesin linjojen väliin saatu tai uskallettu pelata lähes lainkaan palloja.

Walesin manageri Ryan Giggs tiesi, että Suomi oli pelannut edellisissä EM-karsinnoissa kaksi tappiollista ottelua Italiaa vastaan kolmella keskuspuolustajalla, mutta myönsi odottaneensa Kanervalta perinteistä 4–4–2-järjestelmää.

– Se muoto kyllä yllätti meidät, mutta sopeuduimme mielestäni siihen hyvin, Giggs tuumi MTV Urheilulle ottelun jälkeen.

Kanerva sai Wales-tappion myötä nyt kolmannen palon pelisysteemille, joka on MTV Urheilun tietojen mukaan useamman maajoukkuepelaajan epäsuosiossa.

Ehkä innokkuus sen käyttämiseen laantuu pikkuhiljaa valmennusportaassakin.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja