Mainos

Kommentti: Meno Anttilassa ei yllätä – lapsuuden jätti kaatui

Anttila on yksi lapsuuden jäteistä, joihin liittyy monia lämpimiä muistoja. Iso tavaratalo oli enemmän kuin pelkkä kauppa, jossa käytiin ostoksilla; siellä kohdattiin, siellä haaveiltiin.

Anttila oli näyteikkuna suureen maailmaan – vähän samanlainen kuin nyt vaikeuksissa painiskelevat Sokos ja Stockmann. Uusimmat tuulet ja maailman uutuudet tiivistyivät levyhyllyjen ääreen, mutta muistikuvissani häilyy myös hetkiä kosmetiikkaosastolla.

Hartaana sukupolveni luki säännöllisesti postiluukusta kolahtavia Anttilan paksuja ja kiiltäväkantisia kuvastoja, joissa maamme mallimaailman kärkinimet poseerasivat.

Jostakin syystä askeleeni kohti Anttilaa harvenivat vuosien myötä – eksyin sinne joskus kauppakeskuksissa kulkiessani, ja tuolloin käteeni tarttui useimmiten sisustustavaraa.

Anttila oli pölyttynyt jäänne lapsuudestani, hohtonsa menettänyt jätti. Vain plussakorttitarjoukset osuivat joskus sopivasti kohdalle ja kannoin euroni Anttilaan.

Tavaratalojen aika ohi

Surullista kyllä, samassa jonossa Anttilan kanssa näyttää seisovan myös muita tavarataloja, jotka ovat pitkään painiskelleet taloudellisten vaikeuksiensa kanssa. Yrittäen uudistua ja suunnata toimintaa verkkokauppaan – mutta heikoin tuloksin. 

Viime vuosina yllättävääkin menestystä ovat kohdanneet uudenlaiset kaupat; kaiken kansan matkakohteeksi noussut Tuurin kyläkauppa sekä halpatavaratalona tunnettu Tokmanni.

Olin vuosi sitten paikalla Keskon ilmoittaessa Anttilan myymisestä saksalaisille pelastajille, jotka aikoivat elvyttää Anttilan uuteen kultakauteen. Jostakin syystä saksalaisten vakuutukset tavarataloketjun uudistamisesta ja lupaukset ihmeestä eivät vakuuttaneet.

Eräs työntekijä kuvasi eilen osuvasti Anttilan jämähtämistä menneeseen MTV Uutisille antamassaan haastattelussa:  "Anttilan konseptia olisi pitänyt mielestäni muuttaa jo 15 vuotta sitten, mielestäni Kesko eli Kekkosen ajassa".  Parikymmentä vuotta palvelualalla olleen miesmyyjän mukaan konkurssi on ehkä ainoa keino pelastaa Anttila, sillä voitolliseksi kauppa olisi noussut vasta 2021.

Anttilan työntekijät puhuvat vielä yllätyspotkut saatuaankin siitä, kuinka he ovat kaikki Anttilan suurta perhettä, ja kuinka he aikovat palvella asiakkaitaan hyvin viimeiseen päivään saakka. Kokonaan toinen kysymys onkin se, millä tavoin asiakkaat kohtelevat heitä?

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.