Näkökulma: Lewis Hamiltonin jatkosopimus kertoo kaiken tulevasta – ja lopulta ei mitään Valtteri Bottaksen tilanteesta

Lewis Hamiltonin peräti kahden vuoden jatkosopimus Mercedeksen kanssa mahdollistaa F1-mestarille kaikkien lyömättä jääneiden ennätysten murskaamisen. Seuraavaksi katseet kääntyvät Valtteri Bottaksen tulevaisuuteen, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Antti Rämänen.

Sopimuksessa yllätti ennen kaikkea se, kuinka aikaisessa vaiheessa se saatiin sorvattua, mutta myös sen viime vuosista poikkeava kesto oli varsin mielenkiintoinen. Jatkon ulottaminen vuoden sijaan kahden päähän kertoo ennen kaikkea siitä, että Hamilton luottaa tulevaan varsin voimakkaasti.

"On silti eri asia, kuinka paljon Hamiltonin puheissa on halua nimenomaan Bottaksen jatkosta ja kuinka paljon estää George Russellin tulon haastamaan."

F1-autot menevät melko lailla uusiksi ensi vuodesta alkaen, ja jo nyt talleilla on jo melko hyvin tiedossa, millaisen paketin ne saavat aikanaan radalle. Ensimmäiset tiimit ovat vieneet omat muutoksensa jo simulaattorivaiheeseen.

Hamiltonin täytyy olla tässä vaiheessa jo kohtalaisen hyvin perillä siitä, että Mercedes tulee olemaan kilpailukykyinen myös tulevina vuosina. Tämä kausi alkaa olla jo vielä melko pienestä piste-erosta huolimatta menetetty, sillä nykyisen auton perustavaa laatua olevat virheet eivät korjaannu enää pelkkiä siipiä vääntelemällä.

Kaikki on nyt satsattu tuleviin vuosiin. Sen myötä myös Hamilton voi ottaa yhden välikauden jälkeen uuden askeleen eteenpäin. Michael Schumacherin seitsemän mestaruuden ennätyksen ohittaminen sekä 100 paalupaikan ja 98 kisavoiton ennätysten vieminen uusiin galakseihin ovat nyt mahdollisia.

Yhtä lailla oman jalkajälkensä lisäksi Hamilton arvostaa myös Mercedeksen vahvaa sitoutumista hänen ajamiinsa moni- ja tasa-arvoisuutta edistäviinsä hankkeisiin. Hänellä on vielä paljon tehtävää myös radan ulkopuolisissa asioissa. Pandemia-aika on lisäksi opettanut, että aikaisempi jetset-elämä ei ehkä ole kaikki kaikessa. Sitä ehtii kyllä elää vielä muutaman vuoden päästäkin, mutta F1-kiertueelta pois jättäytyminen juuri nyt jättäisi menevän kuskin liikaa tyhjän päälle.

Entä mitä tämä kaikki tarkoittaa Valtteri Bottaksen kannalta? Siihen voisi esittää yhtä paljon ennustuksia puoleen ja toiseen.

Lewis Hamilton on ollut vuosien saatossa tallikaverinsa suurin julkinen tukija. Kaikki on mennyt hyvin, sillä Bottas ei ole missään vaiheessa astunut epäileväisyyteen taipuvaisen mestarin varpaille. Hamilton uudisti toiveen suomalaisen jatkosta tälläkin kaudella.

Tiimi toimii, ja saadaan palautetta.

On silti eri asia, kuinka paljon Hamiltonin puheissa on halua nimenomaan Bottaksen jatkosta ja kuinka paljon estää George Russellin tulon haastamaan. Se on joka tapauksessa varmaa, että vaihtamalla ei ainakaan ilmapiiri parane. Samaan aikaan Mercedeksellä on kuumeinen tarve viedä tulevaisuudenlupaustaan eteenpäin.

Tallipäällikkö Toto Wolff linjasi hiljattain, ettei Hamilton päätä sitä, kuka Mercedeksen toista autoa ajaa. Jos valinta osuu Bottakseen, se ei välttämättä tätä väitettä kumoa. Harmonia on myös tallin intresseissä.

Lue myös:

    Uusimmat