Kommentti: Leijonien MM-tuomarifarssissa häiritsee yksi piirre

Tämä kyseenalainen jäähy ratkaisi Ruotsi-trillerin 0:26
Tämä kyseenalainen jäähy ratkaisi Leijonien Ruotsi-trillerin.

Leijonien MM-puolivälieräottelun tuomarikohussa on yksi ikävä puoli, mikä on pysynyt samana jo kymmenien vuosien ajan, kirjoittaa kisoja paikan päältä seuraava toimittaja Ilari Savonen.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 9.-25.5.2025

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla. MTV Katsomossa ottelut maksullisilla tilauksilla. Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla.

Ymmärrän sen, jos joku ajattelee, että onpa halpamaista vinkua tuomareista hävityn MM-puolivälieräottelun jälkeen. Kaikki tekevät virheitä, niin pelaajat, valmentajat, tuomarit, toimittajat, virkailijat kuin kuka tahansa Seppo siinä kotisohvalla, joka on unohtanut tuoda vaimolle kukkia koko monikymmenvuotisen avioliiton ajan.

Jalonen tiedosti takuuvarmasti sen, että Leijonien MM-reissu oli taivallettu enemmän ja vähemmän vaikeuksien keskellä rämpiessä. Peli sakkasi, NHL-ykköstähti oli aivan yössä, molarirulettia jouduttiin pyörittämään ja ketjuja laitettiin jatkuvalla syötöllä uusiksi.

Jopa Itävalta yllätti Leijonat housut kintuissa.

Se, että kaiken tämän jälkeen Leijonat sai rivinsä niin vahvasti kasaan, että sillä oli aito mahdollisuus laittaa 18 NHL-miehen Ruotsi lauluun, loi asetelman, mihin kuohuttava loppukäänne ei oikein sopinut.

Leijonien johtoryhmä tunsi, että Suomen joukkue joutui oikeusmurhan kohteeksi.

Juttu jatkuu videon alla. 

Jukka Jaloselta katkera tilitys jatkoajan Leijonat-jäähystä: "Tuomarit eivät tee ikinä virheitä" 2:02
Jukka Jaloselta katkera tilitys jatkoajan Leijonat-jäähystä: "Tuomarit eivät tee ikinä virheitä."

Tästä kumpusi kiukku, minkä myötä Jalonen ei pystynyt edes kunnolla tuntemaan haikeutta viimeisen Leijonat-pelinsä jälkeen.

Se on silkka fakta, että ottelun päätuomarit tekivät selkeän virheen tilanteessa, jossa Leijonien 18-vuotiaalle hyökkääjälle Konsta Heleniukselle tuomittiin kaksiminuuttinen. Helenius ei rikkonut sääntöjä, sillä jääkiekossa saa nostaa mailaa. Salibandyssä ei saa.

En voi olla mainitsematta sitä seikkaa, joka tässä koko jupakassa iskee silmään:

Hämyisyys.

***

Tämä jäähy aiheutti kohun Leijonien tappiossa – Leijonaraadilta tuomio: "Jos tuo olisi toisin päin mennyt..." 1:21
Tämä jäähy aiheutti kohun Leijonien tappiossa – Leijonaraadilta tuomio: "Jos tuo olisi toisin päin mennyt..."

On valitettavaa, ettei jääkiekosta innostuvalle Suomen kansalle pysty tarjoamaan kunnon selityksiä tapahtuneesta, varsinkin silloin, jos MM-kisojen isoissa otteluissa nähdään jotain tuomareihin liittyviä kyseenalaisia seikkoja.

Suomessa kaava on hyvin yksinkertainen. Jos SM-liigan ottelussa tapahtuu jotain, mikä aiheuttaa kysymyksiä tuomareiden suuntaan, paikalla on joko otteluvalvoja tai erotuomaritarkkailija, jolta voi kysyä virallisen näkemyksen asiaan.

Sinä aikana, kun olen itse ollut toimittajana jääkiekon MM-kisoissa, eli yli kymmenen vuoden ajan, en ole koskaan nähnyt minkäänlaista tuomaritarkkailijaa tai IIHF:n virallista tuomarivalvojaa missään otteluiden jälkeen.

Jalosen puheiden perusteella joku tällainen taho on olemassa, sillä kyseinen herra pääsi torstain pelin jälkeen valokeilaan.

– Näytimme videon tuomaritarkkailijalle, joka toki on aina tuomareiden puolella riippumatta siitä, että mitä kaukalossa tapahtuu. Eihän virheistä ikinä myönnetä mitään. Hän (tarkkailija) katsoi sen tilanteen pari kolme kertaa, eikä maila osunut kertaakaan hanskaan. Sitten hän sanoo, että se on ihan ok viheltää jäähy tuossa, kun hän luuli, että osui. Se on silloin ok. Se on sääntö, että jos luulee, että osuu, luulee, että on virhe, niin silloin voi viheltää. Sanoin, että mitä helvettiä, mitä meidän pelaajamme saa tehdä, jos hän nostaa kaksi kertaa mailaa, eikä osu hanskaan ja tuomari luulee, että osuu hanskaan. Viheltää, kun luulee, vaikka ei osukaan. Ja se ei ole sitten tuomarivirhe. Pyysimme, että voisitko sanoa, että se oli virhe. Sillehän ei voi enää mitään. Kerro nyt, että se oli virhe – että hän näki sen väärin. Täällä on kuulemma semmoinen sääntö, että voi viheltää väärin, Jalonen tykitti kirjoittavien toimittajien edessä Ostravassa.

Jalonen oli puhunut jo kisojen aikana siitä, miten tuomarilinjaa ja tulkintoja oli muutettu turnauksen aikana. Eli eteen oli tullut yllätyksiä, joita jouduttiin selvittämään erinäköisten tahojen kautta.

Jääkiekon MM-kisoissa moni asia on hyvin ja turnaukseen on luotu monia toimivia standardeja, mutta kaikki ei ole suinkaan täydellisellä tasolla. Jos jotain virallista kannanottoa haluaisi IIHF:n suunnalta esimerkiksi torstain tapahtumiin liittyen, prosessi kestäisi useita päiviä, kun vastuuta siirrettäisiin aina ylemmälle ja ylemmälle portaalle.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF on muun muassa kieltänyt tuomareita antamasta haastatteluja turnauksen aikana, mikä on sekin harmillista, koska väkevästi esiintyneen ja isoihin peleihin pääsevän suomalaistuomarin näkemyksiä ja kokemuksia olisi kiva kuulla.

Mutta ei. Nyt onnistujatkin joutuvat saman kehyksen alle, koska koko toimintaa ohjaa hämyisyys.

Torstain tuomarihässäkkä oli myös siinä mielessä harmittava, koska se peittää nyt allensa Leijonien kisojen suurimman opetuksen. Eli sen, että Suomi-kiekko voi huonosti ja että Leijonien on tehtävä merkittäviä korjausliikkeitä uuden valmennusjohdon kanssa.

Vilttiketju summasi Leijonien kisat: Paras peli Ruotsia vastaan – MM-turnaus jätti paljon mietittävää 15:52
Vilttiketju summasi Leijonien kisat: Paras peli Ruotsia vastaan – MM-turnaus jätti paljon mietittävää.

Lue myös:

    Uusimmat