Kommentti: Korkein oikeus teki merkittävän linjauksen – huumetuomiot lievenevät

Korkein oikeus antoi tiistaina ennakkopäätöksen, jonka tarkoitus on lieventää törkeistä huumerikoksista annettavia tuomioita. Päämäärä kirjoitettiin päätökseen suoraan, kirjoittaa MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä.

Oikeustalon käytävillä on jo jonkin aikaa - itse asiassa joitain vuosia - puhuttu huumetuomioista. Ei se päivän polttavin aihe ole ollut, mutta toisinaan keskustelut ovat ajautuneet siihen.

Teemana on ollut törkeistä huumerikoksista langetettavien tuomioiden ankaruus suhteessa muihin rikoksiin.

Huumeista annettavat tuomiot ovat perustuneet pitkälti Helsingin hovioikeuden vuonna 2006 tekemään taulukkoon, jossa vankeutta on langetettu sen mukaan mistä aineesta on kyse ja paljonko sitä on ollut.

Tämä syntyi aikanaan sen takia, että huumetuomiot olivat eri tuomioistuimissa kovin erilaisia. Rangaistuskäytäntöä haluttiin yhtenäistää.

Kun aineiden määrät ovat vuosien mittaan lisääntyneet, tuomiot ovat koventuneet.

KKO halusi muutoksen

Nyt korkein oikeus päätti purkaa taulukon asettaman kaavamaisuuden.

Tiistaina antamassaan päätöksessä se alensi Tallinnasta Helsinkiin noin kahdeksan kiloa amfetamiinia tuoneen miehen tuomiota todella merkittävästi. Hovioikeus oli langettanut 8 v 6 kk. Korkein oikeus katsoi, että oikea rangaistus on 5 v 6 kk.

Hovioikeuden taulukossa on määritelty, että yli viidestä kilosta amfetamiinia on annettava yli seitsemän vuotta linnaa.

KKO totesi alentamistavoitteen suoraan. KKO viittasi siihen, että huumemäärät ovat lisääntyneet ja markkinoille on tullut uusia vaarallisia aineita.

”Tämä on yhdessä edellä mainitun kaavamaisen mittaamistavan kanssa johtanut törkeistä huumausainerikoksista tuomittavien rangaistusten kohoamiseen lähelle enimmäisrangaistusta myös sellaisista teoista, jotka eivät tekotavoiltaan ole kaikkein vahingollisimpia, vaarallisimpia ja suurinta syyllisyyttä osoittavia."

Ja edelleen.

"Ankarimmat rangaistukset eivät siten kohdistu vain kaikkein törkeimpiin huumausainerikoksiin eivätkä tekojen rangaistusarvot ole riittävästi erotettavissa toisistaan. Samalla törkeiden huumausainerikosten rangaistuskäytäntö on erkaantunut muun tyyppisistä rikoksista, joissa on sama rangaistusasteikko.”

Tätä suorempaan tuomioistuin ei pysty sanomaan sitä, että huumerikoksista on langetettu liian kovia tuomioita.

Katsottava kokonaisuutta 

Ennakkopäätöksessä KKO kehottaa tuomareita katsomaan kokonaisuutta. 

”Huumausainerikoksesta tuomittavan rangaistuksen ei tule perustua yksin rikoksen kohteena olevan huumausaineen laatuun ja määrään, vaan rangaistuksen mittaamisessa on otettava huomioon kaikki rikoslain 6 luvun 4 §:ssä mainitut seikat.”

Kyseisessä pykälässä todetaan, että rangaistus on mitattava niin, että se on oikeudenmukaisessa suhteessa rikoksen vahingollisuuteen ja vaarallisuuteen, teon vaikuttimiin sekä rikoksesta ilmenevään muuhun tekijän syyllisyyteen.

Eli enää ei saa katsoa vain hovioikeuden taulukkoa.

Amfetamiinia autossa salakuljettaneen miehen tapauksessa KKO totesi, että tämä oli vain kuriiri. Mies ei ollut suunnitellut rikosta, hankkinut huumeita, eikä olisi levittänyt sitä. Miehelle oli luvattu salakuljetuksesta vain 500 euron palkkio. Nämä siis olivat seikkoja, jotka alensivat rangaistusta.

KKO:n päätöksen myötä huumerikoksista annettavat rangaistukset tulevat alenemaan, kun kovimmat tuomiot jätetään vain päätekijöille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja