Mainos

Kommentti: Kokoomuksessa tilanne muuttuu – Petteri Orpo haastaa Stubbin sittenkin?

Joskus politiikassa tilanteet muuttuvat äkisti kuin viidakkosodassa. Nyt kylillä ja eduskunnassa puhutaan, että sisäministeri Petteri Orpo lähtisi sittenkin kokoomuksen pj-kisaan ja haastaisi Alexander Stubbin. Se tietäisi puheenjohtajan vaihtoa kykypuolueessa.

Hetken aikaa kehysriihen jälkeen näytti siltä, että valtiovarainministeri Stubb voisi sittenkin jatkaa kokoomuksen johdossa – joskin ryvetettynä ja ryvettyneenä.

Ei kuulemma näytä enää.

Orpoa, joka on sisäministerikaudella saanut kokoomuslaisten sädekehän suurena ja uskottavana työnsankarina päänsä ympärille, on puhuttu pj-kisaan kuukausitolkulla.

Merkittäviltä tahoilta.

Näyttää siltä, että viimein vetoomukset ovat imeytymässä otolliseen maaperään.

Aikakin tekee tehtävänsä. Kokoomuksen puoluekokoukseen on kuusi viikkoa. Eli jos Orpo lähtee kisaan mukaan, ilmoittautuminen on tehtävä parin viikon sisään. Jopa nopeammin.

Se tarkoittaisi sitä, että kokoomuksen Lappeenrannan puoluekokoukseen tulee kunnon vaali.

Se tarkoittaisi luultavasti myös puheenjohtajan vaihtumista. Kyselyissä piirisatraapit ovat vielä tukeneet Stubbia – toisin kuin puolueen eduskuntaryhmä – mutta Orpon ehdokkuus saattaa muuttaa tilanteen.

Orpo on toistaiseksi kieltäynyt ehdokkuudesta, mutta sitä yhtä sanaa hän ei ole käyttänyt. Se sana on ”ehdottomasti”.

Kansanedustajat Elina Lepomäki ja liikemies Harry Harkimo ovat tämän kisan statisteja, mutta he saattoivat olla ratkaisevia sähköjäniksiä, jotka ovat panneet Orpon miettimään kielteistä kantaansa.

Entäpä sitten Jan Vapaavuori, Euroopan investointipankin varapääjohtaja?

Vapaavuori taisi tehdä suuren poliittisen mokan julkaistessaan lievän ylimielisyyden merkeissä kirjansa Puoliholtiton Suomi (Otava).

Yhä useampi kokoomuksen taustavaikuttaja ihmettelee Vapaavuoren näkemyksiä. Kirjassaan Vapaavuori haukkuu edelliset, varsinkin edellisen, hallitukset pystyyn.

Moni kyselee, mitä Vapaavuori itse teki hallituksessa tilanteen muuttamiseksi?

Eipä paljon mitään.

Kun kirjaa on luettu, sitä on haukuttu jälkiviisauden mestariteokseksi.

Eli Orpoa pukkaa.

Jotkut uskovat myös viime puheenjohtajavalinnan kakkosen, varapuhemies  Paula Risikon intoutuvan kisaan mukaan.

Mielenkiintoista kevättä puskee. Porvaripeli kehittyy samaa vauhtia koivunlehtien kanssa, kuten joku runollinen hahmo saattaisi ilmaista.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.