Kommentti: Kiittäkäämme Talvivaaran loppusotkusta Vaasan oikeusviisaita!

Jos joku luuli, että Talvivaaran sotkut päättyivät elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) hautajaispuheeseen Terrafame Oy:n Sotkamon kaivoksen ”hallitusta sulkemisesta”, niin väärin luuli. Sekasotku jatkuu ja valtiolta meni rahat - ehkä nekin, joilla piti tukea maanviljelijöitä.

Montesquieun vallan kolmijako-oppi, jonka hän esittelee pääteoksessaan Lakien henki, on pyhä opinkappale kaikille nykypolitiikassa vaikuttaville. Sen mukaanhan lainsäädäntövalta, tuomiovalta ja toimeenpanovalta on erotettava toisistaan.

Tänään keskiviikkona 25. toukokuuta 2016 tätä mantraa mietti varmaan moni ministeri, poliitikko ja kainuulaiset katkera sappi suussa.

Nimittäin Vaasan hallinto-oikeus päätti suuressa viisaudessaan ajaa alas Talvivaaran kaivoksen ja tuhota sen jatkomahdollisuudet. Kyseessä on miljardiluokan päätös, joka tehtiin siis - öhöm tuota, Vaasassa.

Vaasan hallinto-oikeuden huhtikuinen päätös Talvivaaran ympäristöluvan määräaikaisuudesta johti lopulta siihen, että hankkeeseen ilmeisesti jo saatu yksityinen rahoittaja veti henkselit naulaan ja katosi ties minne.

Juuri hallinto-oikeuden asettama määräaika oli lopullinen niitti.

- Vaasan hallinto-oikeuden päätös tappoi edellytykset saada yksityistä rahoitusta, kun lupaavat neuvottelut olivat menossa, Olli Rehn tiivisti tiedotustilaisuudessaan.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvioi toimittajille eduskunnassa, että taloudelliset edellytykset kaivoksen jatkamiselle olisivat olemassa, mutta väliaikaisella ympäristöluvalla yksityistä rahoittajaa ei saada.

Eli se siitä.

Tämän kirjoittajan tiedossa ei ole, kävikö kukaan Vaasan oikeusoppineista edes paikan päällä Sotkamossa.

Vaan uskottava on, sillä ympäristönsuojelu- ja vesilain mukaisissa lupa- ja hallintopakkoasioissa koko Suomi kuuluu nimenomaan Vaasan hallinto-oikeuden tuomiopiiriin.

x x x x x x x x x x

Mutta vainaja kummittelee vielä moneen otteeseen!

On suorastaan irvokasta, että Talvivaaran kaivoksen lopettamista ja jatkamista valmistellaan samaan aikaan. Sulkemisen vaatiman  ympäristövaikutusten arvioinnin (YVA) rinnalla viedään eteenpäin  myös kaivostoiminnan jatkamisen edellyttämiä YVA-prosesseja.

Siinä menee aikaa, tupakkaa ja rahaa.

Eikä tässä kaikki, kuten mainosmies sanoisi!

Hallitus pumppaa lisätalousarviossaan  144 miljoonaa euroa Terrafame Group Oy:n lisäpääomistukseen eli siihen pohjattomaan kaivoon, jonka nielemään kokonaisrahamäärä Olli Rehn ei edes uskaltanut arvioida ääneen.

Samalla se tarkoittaa, että hallituksen lisätalousarvioihin varaamat 300 miljoonaa on kohtapuoliin syöty.

Se voi olla huono uutinen maanviljelijöille, joiden ahdinkoa helpottamaan hallitus oli varautunut syksyllä noin 50 miljoonan lisätalousarviolla.  Nyt hyvä kysymys kuuluu, poljettiinko maanviljelijöidenkin tukieurot Talvivaaran kaiken nielevään nälkämaahan tai näljänkään.

Joka tapauksessa hallituksessa tämä riita on edessä syksyllä. Voi maatalousministeri  Kimmo Tiilikainen (kesk.) parkaa.

Terrafame Oy:n hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratian mukaan yhtiö aikoo valittaa päätöksestä Korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO) takarajaan eli ensi maanantaihin mennessä.

Se lienee se ja sama, sillä KHO:lta ratkaisu ei taatusti tule vuodenvaihteeseen mennessä, mikä on puolestaan koko Talvivaara-saagan takaraja.

Poliittisia syyllisiähän tässä kuuluu tietenkin alkaa etsiskellä. Nykyhallituksella on nykyhallituksen vastuu, mutta edellishallituskaan ja sen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori(kok.) ei voi vastuutaan väistellä.

Kannattaa myös muistaa, että edellishallituksessa oli kuusi puoluetta eli syyttömiä on ehkä vaikeampi löytää kuin syyllisiä.

Talvivaaran lopettaminen maksaa noin puoli miljardia vedenpuhdistamoineen.

Eli:

Paskakaivos, mutta tulipahan tehtyä.

Lue myös:

    Uusimmat