Kommentti: Kari Jalosen Tshekin suurin ongelma on jään ulkopuolella – eilen todistettiin häpeällistä näytelmää

Tshekin maajoukkueen meno Suomessa pelattavissa jääkiekon MM-kisoissa on herättänyt kummastusta. NHL-mies on jo lähtenyt kesken leikin kotiin, ja median toimintaa on yritetty estää. Tampereella kisoja seuraava MTV Urheilun Tuomas Hämäläinen perkaa, mistä on kysymys.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

MM-turnaus ei ollut montaa päivää vanhentunut, kun Tshekin hyökkääjä Dominik Simon pakkasi tiistaina kamansa ja lähti. Tshekkiläinen iSport kertoi alkuun tunteiden kuumentuneen pukukopissa NHL-pelaajien Simonin ja Filip Hronekin välillä.

Tshekki yritti rajoittaa tapahtuneesta kysymistä, mutta Simonin perhe toikin yllättäen tietoon, että Simon oli lähtenyt provosoimaan Hronekia ja kaksikon välillä oli nähty peräti fyysinen yhteenotto. Perheen sanoista kuuluivat Simonin ongelmat jään tapahtumien lisäksi tämän omassa elämässä.

Tshekki "nykyaikaisesti" palveli mediaa ja yleisöä tarjoamalla torstaina pelipäivän aamujäillä ainoaksi haastateltavaksi apuvalmentaja Libor Zabranskya – ei yhtäkään pelaajaa.

Oli liikaa kysyä Zabranskylta edes, mitä Simon oli lähtiessään sanonut. Tshekin mediapäällikkö Ondrej Kalat huseerasi vieressä, huuteli Zabranskylle esittämiini kysymyksiin väliin ja ohjasi minut pian sivuun. Hän yritti säädellä journalistista työtäni niinkin, että "yksi kysymys" Tshekin päävalmentajaa Kari Jalosta koskien olisi ok, mutta useampaa kysymystä Jalosesta ei sopisi Zabranskylle esittää.

Hetkeä aiemmin Kalat oli yrittänyt estää C Moren Juha Sillbergiä kuvaamasta Tshekin harjoituksia, vaikka säännöt sallivat kuvaamisen treenien ensimmäisten 15 minuutin aikana. Kalat yritti väittää, ettei saisi kuvata, mutta Sillberg kertoi miehelle, mitä säännöt sanovat.

Kalat yritti vielä epätoivoisesti saada kuvaamista loppumaan seuraavalla, ison pomon kortilla. Kalat kysyi Sillbergiltä, soittaisiko hän asiasta MM-kisojen mediaoikeuksien haltija Infrontille. Sillberg teki säännöt tietäessään selväksi, että tämä olisi ok. Yllätys, yllätys, Kalat ei soittanut.

Kari Jalosen kontrolli

Näytelmä oli häpeällinen. Media on tekemässä työtään, ja Tshekki yrittää vääntää mustaa valkoiseksi ja sepittää omia sääntöjään yli ja ohi Infrontin.

Moni olisi uhitteluja pelästyessään ollut kuvaamatta. Ei säännöt tietävä, pitkällä kokemuksella vuorattu Sillberg.

Kalatin show ei tehnyt minuunkaan vaikutusta. Välikohtaus oli jo Simonin perheen kertomana tiedossa, ja  tilanteen rauhoittamiseksi olisi voitu edes avata, miten tapaus on käsitelty. Mies sen sijaan huuteli hätäisesti väliin.

Hiljaisuus ei spekulointia ja kaivelemista lopeta, vaan päinvastoin, sikäli kuin tämä tulee Tshekille yllätyksenä.

Kollegani tiivisti kuulemansa jälkeen, että Tshekillä on "ilmeisesti järjetön paniikki päällä". Sellainen kuva ulospäin vähemmästäkin syntyy.

Tiedot kertovat, että Kari Jalonen on halunnut pitää asiat lujasti kontrollissaan ja niin sanotut häiriötekijät joukkueen ympärillä minimissään. Hän on tiettävästi ajanut tiukkaa linjaa siihen, mitä maajoukkue antaa ulospäin. Kontrolliin hamuaminen kaikessa on kuitenkin mennyt sanalla sanoen yli.

Pelillisesti Tshekin kriisiä on paisuteltukin. Isosta-Britanista tullutta voittoa seuranneessa Ruotsi-tappiossa ei ollut mitään sokeeraavaa, ja Itävaltaa vastaan tuli tilastotappio hallinnasta huolimatta voittomaalikilpailun jälkeen. Torstaina Tshekki jo pöllytti Suomen vaivoin voittamaa Latviaa 5–1.

Suurin ongelma on kaukalon ulkopuolella. Uhkia nähdään kaikkialla – enemmän kuin niitä on olemassa. Kypärän remmin höllääminen ja hivenen rennompi suhtautuminen ei olisi pahitteeksi – voin taata, että ilmapiiri ympärilläkin rauhottuisi.

Lue myös:

    Uusimmat