Kommentti: Jukka Jalonen löi kaikki pelimerkit pöytään – jopa Leijonien MM-kisajoukkue kalpenee

Suomen miesten A-maajoukkue eli Leijonat palaa arkeen ensi viikolla pelattavassa Karjala-turnauksessa. Mestarivalmentaja Jukka Jalonen ja Leijonien johtokunta marssittavat jäälle hyvin nimekkään eurooppalaisryhmän. Jopa viime kevään MM-mestarit kalpenevat nykyisten valintojen rinnalla, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Ilari Savonen.

Leijonien Karjala-turnauksen joukkueessa on peräti 14 viime keväänä MM-kultapelaajaa. Yleiskuva on helppo hahmottaa: nyt mennään Euroopan eliitillä.

Kotiturnaus on ollut yleensä se, johon Leijonille kootaan nimekkäin ryhmä kasaan. Ilman yllätyksiä näin käy myös nyt.

Jalosen, GM Jere Lehtisen ja muun johtoryhmän valinnat ovat jopa poikkeuksellisen kovia. 14 mestarin lisäksi mukana on aivan Euroopassa pelaavien suomalaisten kärki.

Teemu Hartikainen, Miro Aaltonen, Henrik Haapala, Ville Pokka ja Harri Säteri tulevat vielä viime kevään ”rungon” päälle. Ja tietenkin Jesse Puljujärvi.

Jalosen ryhmässä ei ollut kuin muutamia yllättäviä poisjääntejä. Viime vuodet Pohjois-Amerikassa pelannut Julius Honka on yksi näistä. Hänenkin kohdalla voidaan vedota vielä varsin vähäiseen pelimäärään JYPin takalinjoilla.

Toinen on Teemu Pulkkinen, joka on takonut 16 KHL-otteluun 15 (9+6) tehopistettä. Ja kolmas on Jori Lehterä, jonka taustalta löytyy alkuvuoden huumekohu.

Ylipäätänsä Leijonien 16 "mahdollisesta" mestarista jalkeilla ovat lähes kaikki. Poissa ovat vain sivuraiteelle Sveitsissä joutunut Miika Koivisto ja Jokereissa viilettävä hyökkääjä Veli-Matti Savinainen.

Kuulostaa ironiselta, mutta nyt Leijonilla on käytössä viime kevään MM-kisajoukkuetta kovempi nippu. Ainakin yksilötaidon osalta.

Miksi näin?

Iso tekijä liittyy KHL:ään. Syksyllä, Karjala-turnauksen aikana, kärkiyksilöt ovat käytettävissä. Keväällä alla on raaka painolasti, joka näkyy poisjäänteinä.

Ja kun viime kevääseen yhdistettiin poikkeuksellinen tilanne, jossa moni NHL-tähti jäi pois ryhmästä, päästään nimekkyyssyndroomaan.

Eikä nykyryhmällä ja sen nimekkyydellä pidä mollata mitenkään viime kevään saavutusta. Kultamatka oli sisukkuuden huipentuma. Äärirajojen ylittämistä. Yksi suomalaisen jääkiekkoilun suurimmista tarinoista.

Nyt kultamiehet palaavat näyttävästi estradille.  

Lue myös:

    Uusimmat