Mainos

Kommentti: Huomenna Bernerin tärkeä info, pysähtyykö autokauppa saman tien?

Julkisuuteen tipahteli tänään tietoja liikenne- ja viestintäministeriön tieliikenneselvityksestä, jonka ministeri Anne Berner (kesk.) esittelee torstaina. Ylen mukaan liikenteen erilaisia veroja laskettaisiin reippaasti ja tilalle tulisi aikaan perustuva tienkäyttömaksu.

LVM:n esityksen mukaan autovero poistuisi kokonaan. Tämä on esityksen vaikein kohta, sillä jo pelkät huhut voivat pysäyttää autokaupan. Kuka ostaa nyt uuden auton tai vaihtaa autoa, jos veroihin tulee joskus tulevaisuudessa radikaali muutos. Vanhan opin mukaan veromuutokset pitäisi tehdä nopeasti kertarysäyksellä.

Erityisen ongelmalliseksi tilanteen autokaupalle tekee se, että lopulliset päätökset tehdään vasta huhtikuun puolivälissä hallituksen puoliväliriihessä. Pahimpana uhkana on siis parin-kolmen kuukauden hiljaisuus autokauppoihin.

MTV:n tietojen mukaan suunnitteilla on hyvityksiä tienkäyttömaksuihin niille ihmisille, jotka ovat ostaneet auton ennen mahdollista veronalennusta.

On hyvä muistaa muutama asia. LVM ei päätä veroista. Ministeriön esitys on kuin kirje joulupukille eli valtiovarainministeriölle.

Bernerin ajatuksia on matkan varrella arvosteltu niin hallituksesta kuin oppositiosta. Esimerkiksi perussuomalaiset ovat alusta lähtien muistuttaneet, että LVM:n väyläyhtiöselvitys on vain selvitys.

Bernerin kriitikot ihmettelevät, miksi tälläistä liikenteen vallankumousta tehdään tälläisellä vauhdilla. Liikenneverkkoyhtiön pitäisi aloittaa jo ensi vuoden alussa.

Ministeri Berner ei tänään kommentoinut asiaa, vaan hän pitää tiedotustilaisuuden torstaina.

Tienkäyttö viikko-, tai kuukausi- tai vuosimaksulla kuullostaa, kauniisti sanottuna, jännältä mallilta. Auton seuranta "mustalla laatikolla" puolestaan on hylätty ajatus liikenneministeriössäkin.

Olisi simppelikin, jo olemassaoleva ratkaisu: bensavero. Kun ajaa paljon, maksaa paljon.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja