Kommentti: Norjan supertähdet eivät olekaan epäinhimillisiä menestyskoneita – huima MM-tunti vaihtuikin karuun pettymykseen

Jacob Ingebrigtsen ja Karsten Warholm joutuivat pettymään MM-näyttämöllä.

Eugenen MM-kisojen viidennen kisapäivän piti olla norjalaistähtien hurjaa tykitystä, mutta toisin kävi. Jakob Ingebrigtsenin ja Karsten Warholmin MM-pettymykset osoittivat, etteivät Norjan supertähdet olekaan epäinhimillisiä kultaisia menestyskoneita, jotka marssivat aina voitosta voittoon, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Riku Hellanto.

Keskiviikon varhaisaamun piti tuoda Norjalle jättipotti, kun yleisurheilumaailman supertähdet ja Tokiossa olympiakultaa omilla matkoillaan voittaneet Ingebrigtsen ja Warholm taistelivat MM-mitaleista puolen tunnin sisällä toisistaan Eugenessa. Tuon 30-minuuttisen oli tarkoitus tuoda Norjalle kaksi MM-kultaa, mutta toisin kävi.

Ensimmäinen pettymys nähtiin 1 500 metrin finaalissa. Hallitsevan olympiavoittajan Jacob Ingebrigtsenin piti voittaa kultaa myös Eugenessa, mutta Iso-Britannian Jake Wightman järkytti norjalaisia lyömällä Ingebrigtsenin vahvan ja pitkän loppukirinsä ansiosta. Ingebrigtsen joutui tyytymään hopeaan.

Norjalaisten katseet kääntyivät nopeasti 400 metrin aitajuoksuun, jossa maailmanennätysmies Karsten Warholm jahtasi kultaa. Kaikki näytti hyvältä aina loppusuoralle saakka, kunnes maitohapot hyydyttivät tähtiaiturin vauhdin täysin ja Warholm putosi seitsemänneksi.

Norjan kultaisesta yleisurheilutunnista tuli hetkessä karu pannukakku.

Voittamaan tottunut Ingebrigtsen totesi itse kilpailun jälkeen NRK:lle olevansa pettynyt itseensä, koska "häntä huonommat" urheilijat päihittivät hänet. Hän kaikessa yksinkertaisuudessaan alisuoritti MM-finaalissa, mikä on täysin inhimillistä. Urheilijakaan ei voi joka päivä suoriutua parhaalla mahdollisella tavalla.

Viime vuosina lähes voitosta voittoon aitoneen Warholmin hyytymisellekin löytyy järkevä selitys. Keväällä saadun takareisivamman vuoksi norjalaisen osallistuminen MM-kisoihin oli pitkään epävarmaa. Alku- ja välierät sujuivat norjalaiselta kuitenkin niin komeasti, että odotukset kultamitalista pysyivät tapissa, vaikka Warholmin kisavalmistautuminen olikin täynnä haasteita.

Finaalissa totuus iski vasten kasvoja, kun maitohapot valtasivat Warholmin kultaiset reidet. Vaikka norjalaisen takareisi kestikin juoksun, oli Eugenen MM-kisarasitus Warholmille liikaa loukkaantumisen aiheuttaman harjoittelemattomuuden jälkeen. Warholm ei ollutkaan menestyskone, vaan ihminen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Warholm ja Ingebrigtsen ovat loistavia esimerkkejä siitä, että talvilajien mahtina tunnettu Norja on nostanut tasoaan myös kesälajeissa, ja maan kärkiurheilijat ovat eri lajeissa aivan maailman eliittiä. Eugenen puolituntinen osoitti kuitenkin, etteivät Norjan urheilutähdet olekaan kultamitalista kultamitaliin ja voitosta voittoon marssivia menestyskoneita.

Voittajasuosikit eivät aina voita, vaikka olisivatkin ennakkoasetelmissa ylivoimaisiakin voittajaehdokkaita. Siinä piilee urheilun hienous. Pettymys, alisuorittaminen ja epäonnistuminen kuuluvat urheilun lainalaisuuksiin. Siitä norjalaiset saivat nyt hyvän muistutuksen.

Lue myös:

    Uusimmat