Kommentti: Gretzky-spekulaatiot sivuseikka Aleksandr Ovetshkinin kohdalla – NHL-historian suurin on jo selvillä

4:06
Näin syntyi Washington Capitalsin Aleksandr Ovetshkinin viimeisin maali Carolina Hurricanesin rysään 28. marraskuuta.

Aleksandr Ovetshkinin hämmästyttävä vire NHL:ssä on kiihdyttänyt entisestään spekulaatioita siitä yltääkö venäläistähti vielä uransa aikana Wayne Gretzkyn rikkomattomana pidettyyn maaliennätykseen. MTV Urheilun Ossi Karvosen mielestä ajatusleikki on tavallaan turha, sillä Ovetshkin on jo osoittanut olevansa kaikkien aikojen maalintekijä.

Vaikka Aleksandr Ovetshkin on todistanut viimeisen reilun 15 vuoden aikana olevansa oman sukupolvensa ylivoimainen maalitykki, epäilyjä tahdin hiipumisesta on ilmaantunut muutaman kerran. Washington Capitalsin kapteenilla oli hänen mittareillaan vaisuja osumasaldoja 2010-luvun alussa ja uudestaan noin viisi vuotta myöhemmin, mutta hän on palannut näistä "suvannoista" aina omalle uskomattomalle tehotasolleen.

Ja kun puhun suvannoista, pitää muistaa, että Ovetshkinin maalilukema ottelua kohden on hänen huonoimmalla kaudellaankin ollut 0,40.  

Nyt ikää on mittarissa jo 36 vuotta ja tukka on harmaantunut. Ja alkukauden maalisaldo? 19 osumaa 23 ottelussa. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Samalla hän on noussut kaikkien aikojen NHL-maalitilastossa Marcel Dionnen ja Brett Hullin ohi neljänneksi (749 maalia). Jaromir Jagr (766) jäänee taakse jo tällä kaudella, ja Gordie Howe (801) on vaaravyöhykkeellä seuraavalla sesongilla.

Sitten edellä olisi enää Gretzky 894 maalin saalillaan. Vaikka Ovetshkinin maalivainu vaikuttaa pettämättömältä, tuon rajapyykin saavuttaminen tuntuu silti epätodennäköiseltä.

Mutta kirkastaisiko Gretzkyn ohittaminen Ovetshkinin lopullisia saavutuksia jotenkin ratkaisevalla tavalla? Tai toisin päin: himmentäisikö se, että hän jäisi 99:n taakse?

Mielestäni Ovetshkin on jo näyttänyt armottomalla tasaisuudellaan ja pitkäikäisyydellään olevansa historian paras maalipyssy. Yksi iso tekijä tässä on ollut välttyminen vakavilta loukkaantumisilta, ajoittain romuluisesta pelitavasta huolimatta. 

Huippu-urheilun kohdalla kavahdetaan usein eri aikakausien ja niiden tähtipelaajien vertailemista. Tässä tapauksessa esillä ovat Gretzky, 80-luvun valtias ja viisinkertainen maalikuningas, ja Ovetshkin, joka on rohmunnut kunnian peräti yhdeksän kertaa urallaan.

Jokainen urheilua ymmärtävä pystyy varmasti tunnustamaan sen, että jääkiekko on nykyään hyvin erilaista kuin 80-luvulla. En siis vertaile nyt eri aikakausien lajikulttuureja tai taito- ja vaatimustasoja. Vertailen niiden sijaan maalien jakautumista urien varrella. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

GettyImages-53049334
Wayne Gretzky juhli neljää Stanley Cup -voittoa Edmonton Oilersin dynastiajoukkueessa 1980-luvulla. 

38-vuotiaana kiekkoilun lopettanut Gretzky pelasi urallaan 20 NHL-kautta, Ovetshkinilla on alla 16 täyttä kautta. 

Gretzkyn ura on luonnollista laittaa puoliksi kymmenen kauden kohdalta. Hän teki ensimmäisellä puolikkaalla 637 maalia, toisella 257. Maaleja ottelua kohden syntyi 0,82 ja 0,36. 

Ovetshkinin kohdalla ensimmäiset kahdeksan kautta toivat 405 osumaa, kahdeksan seuraavaa 325. Ottelukohtaiset keskiarvot olivat 0,64 ja 0,58.

Jos vertaillaan Gretzkyn uran viittä viimeistä kautta ja Ovetshkinin viittä viimeisintä täyttä kautta, venäläisen maalimäärä ja tehokkuus olivat yli kaksinkertaisia Gretzkyyn verrattuna (205 ja 91 osumaa, 0,57 ja 0,25 maalia ottelua kohden).    

Otetaan vielä knoppi Ovetshkinin käynnissä olevasta kaudesta, josta mainitsin jo alussa. Gretzky iski kaudella, jonka alkaessa hän oli 36-vuotias, kaikkiaan 23 maalia. Ovetshkinilla on nyt kasassa 19, kun Capitalsilla on jäljellä 59 ottelua. 

Aikakausissa on isoja eroja ja mittareita on monia. Omissa kirjoissani Aleksandr Ovetshkin on hänen lempinimeään mukaillen jo "Suurin", kun puhutaan puhtaasta maalintekokyvystä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja