Mainos

Kommentti G20-kokouksesta: Merkel ei yritä kampata Trumpia Hampurissa, vaan ohjata miestä oikealle tielle

Saksan johtaja haluaa tehdä G20-huippukokouksesta trumpilaisuuden torjuntatalkoot. Hankkeella on kannattajansa. USA:n eristäminen olisi kuitenkin kohtalokasta kaikille, kirjoittaa MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen kommentissaan.

Virallisesti liittokansleri Angela Merkelin isännöimän huippukokouksen pitäisi puida vapaakaupan ongelmia ja ilmastonsuojelun tulevaisuutta. Jo ne pelkästään ovat niin jättimäisiä asioita, että konkreettisten tulosten odottaminen yhdeltä löyhältä huipputapaamiselta olisi puhdasta haihattelua.

Karmeinta on, että Hampurissa on lähes pakko pyrkiä vielä paljon suurempaan. G20-maiden on yritettävä hahmottaa uutta rauhan ja talouskasvun takaavaa maailmanjärjestystä pirstaleiksi menneen vanhan tilalle.

Ongelmana vastakkaiset näkökulmat

Käsitykset kupletin uudesta juonesta eroavat kuin yö ja päivä. Toiset vannovat avoimen systeemin, kansainvälisen yhteistyön, vapaan markkinatalouden ja vapaakaupan nimiin.

Vastapuolella uskotaan vahvemman oikeuteen, kansallisvaltioon ja kahdenvälisiin ratkaisuihin, joissa toiset voittavat ja toiset häviävät.

Tehtävän tekee vaikeaksi se, että vapaa maailma, jota myös "länneksi" kutsutaan, on menettänyt johtotähtensä. USA:n presidentti Donald Trump on protektionisti, joka ei usko kansainvälisiin järjestöihin eikä sopimuksiin ja joka pitää ilmastonsuojelua Yhdysvaltain vastaisena salaliittona. Varmaa Trumpin politiikassa on vain epävarmuus ja epäjohdonmukaisuus.

Merkel ei voi pelastaa vapaata länttä

Periaatteessa voisi ajatella, että Saksan liittokanslerin Angela Merkelin pitäisi tässä sekamelskassa nousta vapaan lännen pelastajaksi. Ja että nimenomaan Merkelin johdolla Hampurissa olisi laitettava rivit järjestykseen. Trumpista ja Yhdysvalloista piittaamatta.

Tämä, jos joku, on haihattelua. Kaikkein eniten se on sitä Merkelin itsensä mielestä. Berliinin rautarouva tietää paremmin kuin ehkä kukaan muu ja myös uskoo vakaammin kuin moni muu, että länttä ilman Yhdysvaltoja ei ole eikä sellaista tule.

Vaikka trumpilaisuutta torjuva Eurooppa on saanut uutta tuulta purjeisiin, Euroopan unioni ei koskaan pysty korvaamaan Yhdysvaltoja kansainvälisen voimatasapainon toisena avainpoolina.

On kiistatta lupaavaa, että Ranskan uuden presidentin Emmanuelle Macronin ja liittokansleri Merkelin johdolla Saksan ja Ranskan perinteinen akseli vahvistuu. Todella vahva se voi kuitenkin olla vain, jos Pariisissa ja Berliinissä voidaan ainakin jossain määrin luottaa Washingtonin tukeen.

Siksi EU:n ja vapaan maailman kannattaa Merkelin johdolla etsiä Hampurissa ennen muuta keinoja, joilla Trump pystytään ohjaamaa edes osin oikealle tielle, takaisin osaksi perinteistä länsirintamaa.

Arvaamattoman narsistin kampittaminen, nöyryyttäminen tai eristäminen on syytä unohtaa. Viimeistään nyt. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.