Mainos

Kommentti: EK:n yrittäjäsiipi pettyi paikalliseen sopimiseen

Työnantajien EK pitää tänään kevätkokousta jännittyneissä tunnelmissa. Kilpailukykysopimuksen loppusuoralla pitää kulkea kieli keskellä suuta, mutta Etelärannan yrittäjäsiipi käy lämpöisenä.

EK:n yrittäjävaltuuskunta kävi perjantaina räväkän keskustelun, miksi paikallinen sopiminen uhkaa vesittyä. Pk-yrittäjien kovasta arvostelusta huolimatta EK jatkaa valittua tietä.

Soppa alkoi porista, kun Suomen yrittäjät ja Perheyrittäjät nostivat julkisuuteen "luottamusmiespakon". Yrittäjäjärjestöjen mielestä paikallinen sopiminen onnistuu vain, jos sekä työntekijä että yritys järjestäytyvät. Yrittäjien mielestä tämä on ongelma myös perustuslain kannalta.

Kiistaa on pitänyt esillä Verkkouutiset, jossa työ- ja sosiaalioikeuden professori Jaana Paanetoja ihmettelee, miksei luottamusvaltuutettu kelpaa palkansaajajärjestöille vaan paikalliseen sopimiseen tarvitaan luottamusmies.

Yrittäjien kritiikki ei ainakaan yksinään pysäytä junaa, koska sen lasti on hallitukselle liian arvokas. Se voi johtaa kuitenkin yhteen asiaan: kokoomuksen puheenjohtajan vaihtumiseen. Yrittäjien silmissä koko hallitus on syntipukki, mutta laskun saa maksaa kokoomusjohtaja Alexander Stubb.

EK:n yrittäjäväessä on paljon kokeneita kettuja, jotka eivät pidä siitä, jos heidän asioistaan päätetään selän takana. Kilpailukykysopimuksen kirjaukset ja vaikutukset yrittäjien arkeen ovat paljastuneet pikkuhiljaa.

Tästä tulee mieleen kiista kolmesta koulutuspäivästä, joka oli aikoinaan lähtölaskenta EK:n toimitusjohtajalle Mikko Pukkiselle.

Lopulta työmarkkinakonkari Lasse Laatunen selvitti umpisolmun ja rustasi niin vaikeaselkoisen ratkaisun, että virkamiesten oli hankala kirjoittaa sen pohjalta lakiesitystä.

Paikallisessa sopimisessa on tähän hätään vielä vaikeampi löytää ulospääsyä. Pekka Timosen työryhmä yrittää tehdä huomisessa kokouksessaan jonkinlaista kompromissia, jossa huomioitaisiin yrittäjien huolia.

Yrittäjien on kuitenkin syytä valmistautua siihen, että paikallinen sopiminen ei kilpailukykysopimuksessa edisty. Eikä kikyä ainakaan tähän kaadeta.

Hallituksen ei puolestaan kannata puhua mustaa valkoiseksi. Yrittäjät eivät kuulemma kaipaa ministereiltä enää lisää kauniita sanoja ja puheita.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.