Suomalaisasiantuntija: Trumpin voitto oli odotettu, kilpailijat roikkuvat vielä mukana

Trumpille järisyttävä murskavoitto Iowassa – esivaalit alkoivat 2:16
Trumpille järisyttävä murskavoitto Iowassa – esivaalit alkoivat.

Nikki Haleyn kannalta niukka kolmossija saattoi olla paras mahdollinen tulos tässä vaiheessa, arvioi Maria Lindén Ulkopoliittisesta instituutista.

Donald Trumpin ylivoimainen voitto Yhdysvaltain republikaanien esivaalikokouksissa Iowassa vastasi ennakko-odotuksia, sanoo tutkija Maria Lindén Ulkopoliittisesta instituutista.

–  Tulos oli se, mitä Trump saattoi parhaimmillaan toivoa. Enemmän se olisi varmaan ollut yllätys, jos tämä olisi jäänyt häneltä saamatta, Lindén arvioi STT:lle.

–  Hänellä oli varmasti oikeasti tosi hyvä mieli ja hyvä päivä, Lindén jatkoi.

Vaikka Trumpin kilpakumppanit Ron DeSantis ja Nikki Haley jäivät kauaksi taakse, ei kummankaan tulos antanut vielä aihetta jättäytyä pois kisasta, Lindén sanoo. Iowassa vallinnut poikkeuksellisen kylmä talvisää saattoi hyödyttää Trumpia, jonka kannattajat ovat kyselyiden perustella keskimäärin innostuneempia ehdokkaastaan kuin De Santisin ja Haleyn tukijoukot.

Haley ei saanut Iowassa tavoittelemaansa kakkossijaa, mutta niukka häviö DeSantisille saattaa olla Lindénin mukaan jopa parempi vaihtoehto Haleyn kannalta. Näin siksi, että mielipiteiltään Trumpia lähempänä oleva DeSantis pysyy mukana kisassa jakamassa samanmielisten republikaanien ääniä tulevissa esivaalitaistoissa.

Haley vahvempi seuraavissa osavaltioissa

DeSantisille jääminen kolmanneksi Iowassa olisi todennäköisesti merkinnyt luopumista koko kisasta, mutta ainakin toistaiseksi Trump joutuu odottamaan DeSantisilta vapautuvaa kannatusta.

–  Kyllä minusta tällä hetkellä kokonaisuus näyttää paremmalta Haleyn kannalta, koska seuraavaksi on tulossa kaksi semmoista kisaa, missä Haleyn ennustetaan pärjäävän selkeästi DeSantisia paremmin, Lindén sanoo.

Hänen mukaansa nyt onkin mielenkiintoista nähdä, miten käy ensi viikolla New Hampshiressa, missä Haleyn suosio on kyselyiden perusteella huomattavasti lähempänä Trumpia kuin Iowassa.

–  Jos hän (Haley) onnistuisi jopa voittamaan siellä, niin se olisi sitten aivan eri keskustelu sen jälkeen kuin siinä tapauksessa, että tulos muistuttaa näitä tämän päivän lukemia, Lindén arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat